woensdag 1 november 2017

"Brood met" en zo



Afelia, voor het de oven in gaat


Brood met merguez


Witbrooddeeg (van ongebleekte bloem, beter nog van bloem voor pain bis) maken.

Na de eerste keer rijzen tot plakken rollen, en er in de lengte doorgesneden en van het vel ontdane merguez (Marokkaanse slager) opleggen
Dichtvouwen en de naden goed aandrukken (eventueel met water dichtplakken).

Rijzen, inkerven en in de oven.

Fantastisch hoe de merguez smaak zich door het deeg verspreidt.



Kersenbrood maken


Brood met tomaat en sinaasappel

Centraal-Spanje



Rooster in de lengte doorgesneden stokbrood, ingeborsteld met olijfolie, in de oven goudbruin.

Sprenkel sinaasappelsap over de snijkant, maal er zeezout over en zwarte peper en beleg met koude tomatensaus.

Je hebt twee scholen
A Veel sap, even iets droogbakken en verder gaan
B Minder sap en niet droogbakken voor het verdergaan




Broodje Alicante


Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis.

Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knoflook (beide eventueel eerst in olijfolie gebakken), daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis.

Bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas (In Spanje supermarkt, Arias).

Serveer met pepers uit de pekel (supermarkt; jalapeños en zo).



Libanees brood-"pizza"


Broodje Catalaans


Rooster sneden boerenbrood die ingewreven zijn met wat goede olijfolie, eventueel uit een blikje ansjovis.

Rasp er direct na het roosteren knof op uit en bestrijk ze daarna met uitgeknepen tomaten (je knijpt ze boven het brood uit) die van binnen liefst nog ietsje groen zijn.

Bestrooi licht met grof zeezout, maar beter nog: beleg met in de lengte in tweeën gesneden ansjovisfilets.

Serveer met Manchego kaas en/of Serrano ham.



Niet goed zichtbaar maar aardappel met Tsjechische rookkaas



O ja!

Morgen!

Drie culinaire apelullen bij mekaar!

Van Damp, Kleynejan en Otto Linkie!