Ovenaardappelen
Maar het mogen ook gekookte of gebakken zijn
Met varkensvlees en wortel
Ofélia
Cypres
Snij varkensvlees wat moet stoven in niet te kleine blokjes
Vijzel korianderzaad, grof zeezout en witte peperbolletjes
Haal het vlees erdoor en zet een halve dag weg op een koele plek
Niet omroeren of zo; het spul gaat aan het vlees plakken en blijft er tijdens het bakken aanzitten
Dikke schijven aardappel en winterwortel door de olijfolie halen en in een ovenschaal de oven in
Het vlees aanbraden in olijfolie en uit de pan
Ui en knof in die pan
Laurier en fors rode wijn
Inkoken maar niet té
Vlees op die ovenschotel en die wijn erover
Afdekken (deksel, alufolie, zie maar)
Hoe lang?
Dat hangt er vanaf wat voor vlees je gebruikt
En dan moet je ook scherp weten wanneer het erbij kan
Je kan koken of je kan het niet, Kleynejan...
Ik las net bij De Dikke dat rode ui "tijdens het koken ontkleurt"
Zie hieronder zou ik zeggen
Nog zo'n culinaire apelul
Friet
Fliet zei mijn Koreaanse vriendin altijd
Ze stopte ook graag Snickels in haar mond
Met mosselen en waterkers
Dit is een recept van Felix Telegraaf
Ietsje aangepast
Erg mooi!
Wok (wadjan dus), druivenpitolie, chilivlokken (grofgemalen Koreaanse rode peper!)...
Mosselen wokken...
Scheut witte wijn...
Peterselie, balsamico...
En snel uit de pan!
Zie foto onder
Erg lekker dus, maar niet als hoofdgerecht
Maakte de rest van de mosselen klassiek met ui en knof en soepgroenten
En friet dus
En waterkers
En mayo en pickles...
Ik eet de laatste tijd steeds Waddenmosselen
Veel mooier van smaak
Ovenaardappelen
Maar nu eerst half gaar gekookt
Met zalm en kastanjechampignons
Tweed Kettle
Schotland
Kastanjechampignons aanbakken in boter met p/z en nootmuskaat
Uit de pan
Visbouillon, compacte moot zalm zachtjes pocheren
Uit de pan
In die bouillon aardappelschijven half gaarkoken
Uit de pan
Witte wijn (liefst Côtes du Rhône) warmen met sjalot en knof en foelie en grof gemalen witte peper
Ingevette ovenschotel
Vis in stukjes, aardappel, champignons
Wat zout erover malen
Wijn erover
Oven
Foto is vóór het de oven in ging
Gekookte aardappelen
Königsberger Klopse
Kant at het graag
Gehaktballen met bietjes en kappertjessaus
Maak een mooie kalfsbouillon met redelijk wat sjalot, wortel en laurier
Maak kalfsgehakt aan met peper, ansjovis, in melk geweekt en uitgeknepen witbrood, zeer fijn gesneden sjalot, en ei
Zeef de bouillon en kook er niet te grote gehaktballen in, zachtjes, een 10 minuten
Van het vuur, 10 minuten
Uit de bouillon en houd warm
Zeef de bouillon
Kook aardappelen en bietjes
Boter, bloem...
Bouillon...
Kappertjes en iets vocht uit het kappertjespotje, citroensap en suiker, room...
Bind met eigeel
Proef op p/z
Ballen erin warmen
Peterselie erover (bleek ik niet in huis te hebben) en wat kappertjes
Serveer met de rest
Het ziet er wel uit zoals het hoort
Ovenaardappelen alweer
Met Livarot en zoete ui
Ik schreef het al: ik heb dit gerecht met tig kazen gemaakt, en Langres kwam als beste uit de bus kwa smaak, maar Livarot kwa geur
Zoete ui lang en langzaam heel fijngesneden stoven in boter
Plus knof en witte wijn (Chardonnay) en aan de kook en dan deksel en weer heel laag en heel lang
Aardappelschijven kort koken in bouillon
Vette ovenschotel, aardappelen, peper, ui, kaas
God God wat een hype gekwaak in de Volkskrant vandaag over Wolkers
Ik heb die man een keer ontmoet (Heere Heeresma ook: "Dat gehijg!") en een afstotelijker mens ben ik weinig tegen gekomen
"Hier! [hijg hijg] Proef deze whisky! [hijg hijg] En hier! [hijg hijg] Deze kreeft! [hijg hijg] En deze garnalen! [hijg hijg]"
Ik had een korte (en zinloze; boekje van Wittgenstein op de rand van het bed leggen; kijk mij eens) relatie met de weduwe (Marlous Bervoets) van Jan Vermeulen (boekomslagen Wolkers). Zo kwam ik op de verjaardag van Jan W terecht. Jan V was eerder getrouwd geweest met Janna Wolkers (de zus van Jan W, die door hem bepoteld werd) maar ja, oude bok moet groen blaadje. Tot ie dood op de plee zat dan dus. Die weduwe heeft drie kinderen. Daar heeft de zoon van Janna en Jan V (Rick Vermeulen; Hard Werken Design) weer wat mee te maken kwa productie. Je houdt het allemaal niet voor mogelijk. Je moet een secretaris hebben om het allemaal bij te kunnen houden...