maandag 9 oktober 2017

Het lekkerste met (7)



Vandaag alweer inkopen

Dukkah kruiden ex de hazelnoot die er vers bij moet



Het lekkerste met aardappel


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende
Schitterend leesplezier!
Vergeet je direct die meuk van al die andere apelullen!


Aardappel-curry

Aloo Masala


India, en ook via emigranten erg populair in West-Afrika
Ik had het er laatst nog over


Als je mij vraagt Wat is het lekkerste van het lekkerste met aardappelen, dan is dat iets met kerrie

Bak kerrie-blad (vers natuurlijk) en geel mosterdzaad even aan in arachide-olie
Haal van het vuur en laat wat koelen

Voeg fijngesneden ui toe, knof, verse koenjit en fijngesneden groene peper, en laat op middelhoog vuur warm worden
Roer af en toe om

Voeg blokjes rauwe aardappel toe, zout en water; de blokjes moeten zowat onder staan
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden

Voeg eventueel op het laatst wat kokosboter toe



Over kerrie gesproken
Chicken korma is wereldberoemd...


Het vorige recept was -zeg maar- gestoofde aardappel
Nu gewoon gekookte aardappel
Nou ja, gewoon...

Aardappel-preisoep

Vichyssoise


Frankrijk


Maak kippenbouillon

Kook in de ontvette bouillon gelijke hoeveelheden niet te fijn gesneden prei en blokjes aardappel langzaam gaar

Pureer, roer er room door en koel goed
Proef op p/z

Serveer in gekoelde kommen, met gehakte bieslook erover

Of serveer warm, met vers geraspte Gruyère erover



Een prachtige schijf lamsbout...



Aardappel-puree zoals het hoort


Kook aardappelen die geschikt zijn om puree van te maken gaar met wat zout
Dat dat bloemig kokende aardappelen moeten zijn, dat is gelul
Heel wat mensen vinden die niet-verkleuterde (aardappelpers!) puree niks, en puree van vastkokende, met wat klontjes, veel lekkerder

Pureer de aardappelen met een klont boter, een scheut melk, versgemalen witte peper en versgeraspte nootmuskaat
Proef op zout; voeg eventueel wat Worcestershire toe (fles schudden voor gebruik)


Met uien: kook de aardappelen met ook tijm en laurier in het kookwater.

Als de aardappelen half gaar zijn gesnipperde ui erbij.



Light soy voor in de keuken
Dark soy voor op tafel



Armelui's aardappelen

Patatas a lo pobre


Spanje

Ovenaardappelen nu

Heel erg lekker


Snijd aardappelen in schijven, snijd flink ui en knof en hussel alles door elkaar met een flinke scheut olijfolie.

Bak in een hete oven, regelmatig omscheppend.

Serveer met grofgemalen zeezout.

Het kan ook met spekjes erdoor.
Dat is van de een-beetje-pobre.



Pekelvlees
Heerlijk
Bij witte asperges!
Mais ou sont les nesges d'antan? (Villon, 1460)
(Rabelais, 1532 "Mais où sont les neiges d'antan?")
(1733 Don Quijote "Ou il n'a pas plus à voir avec nos aventures qu'avec les neiges d'antan")
(1862, Hugo "Mais où sont les neiges d'antan?")
(1884, Maupassant "Les vers de Villon montèrent aux lèvres, ainsi qu'y monte un sanglot")
(1928, Lawrence "Where... Where are the snows of yesteryear?")
(1953, Brassens "Mais où sont les neiges d'antan?") (Hoor hier)
(1961, Catch 22 "Where are the snowdens of yesteryear?")
(1964, Dylan "Ah where are the forces of yesteryear?")
Je bent belezen of je bent het niet...



Gebakken aardappelen deden we nog niet...

Nou, het lekkerst: kriel in forsch boter en heel lang en heel langzaam!



Zie de volgende aflevering hier

Maar zie eerst een aanvulling hier