Vandaag alweer inkopen
Dukkah kruiden ex de hazelnoot die er vers bij moet
Het lekkerste met aardappel
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende
Schitterend leesplezier!
Vergeet je direct die meuk van al die andere apelullen!
Aardappel-curry
Aloo Masala
India, en ook via emigranten erg populair in West-Afrika
Ik had het er laatst nog over
Als je mij vraagt Wat is het lekkerste van het lekkerste met aardappelen, dan is dat iets met kerrie
Bak kerrie-blad (vers natuurlijk) en geel mosterdzaad even aan in arachide-olie
Haal van het vuur en laat wat koelen
Voeg fijngesneden ui toe, knof, verse koenjit en fijngesneden groene peper, en laat op middelhoog vuur warm worden
Roer af en toe om
Voeg blokjes rauwe aardappel toe, zout en water; de blokjes moeten zowat onder staan
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden
Voeg eventueel op het laatst wat kokosboter toe
Over kerrie gesproken
Chicken korma is wereldberoemd...
Het vorige recept was -zeg maar- gestoofde aardappel
Nu gewoon gekookte aardappel
Nou ja, gewoon...
Aardappel-preisoep
Vichyssoise
Frankrijk
Maak kippenbouillon
Kook in de ontvette bouillon gelijke hoeveelheden niet te fijn gesneden prei en blokjes aardappel langzaam gaar
Pureer, roer er room door en koel goed
Proef op p/z
Serveer in gekoelde kommen, met gehakte bieslook erover
Of serveer warm, met vers geraspte Gruyère erover
Een prachtige schijf lamsbout...
Aardappel-puree zoals het hoort
Kook aardappelen die geschikt zijn om puree van te maken gaar met wat zout
Dat dat bloemig kokende aardappelen moeten zijn, dat is gelul
Heel wat mensen vinden die niet-verkleuterde (aardappelpers!) puree niks, en puree van vastkokende, met wat klontjes, veel lekkerder
Pureer de aardappelen met een klont boter, een scheut melk, versgemalen witte peper en versgeraspte nootmuskaat
Proef op zout; voeg eventueel wat Worcestershire toe (fles schudden voor gebruik)
Met uien: kook de aardappelen met ook tijm en laurier in het kookwater.
Als de aardappelen half gaar zijn gesnipperde ui erbij.
Light soy voor in de keuken
Dark soy voor op tafel
Armelui's aardappelen
Patatas a lo pobre
Spanje
Ovenaardappelen nu
Heel erg lekker
Snijd aardappelen in schijven, snijd flink ui en knof en hussel alles door elkaar met een flinke scheut olijfolie.
Bak in een hete oven, regelmatig omscheppend.
Serveer met grofgemalen zeezout.
Het kan ook met spekjes erdoor.
Dat is van de een-beetje-pobre.
Pekelvlees
Heerlijk
Bij witte asperges!
Mais ou sont les nesges d'antan? (Villon, 1460)
(Rabelais, 1532 "Mais où sont les neiges d'antan?")
(1733 Don Quijote "Ou il n'a pas plus à voir avec nos aventures qu'avec les neiges d'antan")
(1862, Hugo "Mais où sont les neiges d'antan?")
(1884, Maupassant "Les vers de Villon montèrent aux lèvres, ainsi qu'y monte un sanglot")
(1928, Lawrence "Where... Where are the snows of yesteryear?")
(1953, Brassens "Mais où sont les neiges d'antan?") (Hoor hier)
(1961, Catch 22 "Where are the snowdens of yesteryear?")
(1964, Dylan "Ah where are the forces of yesteryear?")
Je bent belezen of je bent het niet...
(Rabelais, 1532 "Mais où sont les neiges d'antan?")
(1733 Don Quijote "Ou il n'a pas plus à voir avec nos aventures qu'avec les neiges d'antan")
(1862, Hugo "Mais où sont les neiges d'antan?")
(1884, Maupassant "Les vers de Villon montèrent aux lèvres, ainsi qu'y monte un sanglot")
(1928, Lawrence "Where... Where are the snows of yesteryear?")
(1953, Brassens "Mais où sont les neiges d'antan?") (Hoor hier)
(1961, Catch 22 "Where are the snowdens of yesteryear?")
(1964, Dylan "Ah where are the forces of yesteryear?")
Je bent belezen of je bent het niet...
Gebakken aardappelen deden we nog niet...
Nou, het lekkerst: kriel in forsch boter en heel lang en heel langzaam!
Zie de volgende aflevering hier
Maar zie eerst een aanvulling hier