Vandaag foto's van Boliviaanse courget met olijven
Calabacín al horno
Uithalen en goed droogdeppen
Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onder elke aflevering een link naar de volgende
De eerste twee afleveringen: gehaktballen
Gehakt-risotto
Bak ui en knof in olijfolie
Kruid naar smaak en bak rundergehakt in dezelfde pan rul
Voeg risotto-rijst toe en bak die ook even aan
Doe er een scheut witte wijn bij en laat die, roerend, verdampen
Doe er steeds scheutjes runderbouillon bij, en laat die roerend door de rijst opgenomen worden, tot de rijst gaar is
Er kan ook wat tomatenpuree door
Notenolie en ñora, half pikant paprikapoeder
(Niet gerookt!)
Eventueel grof gemalen Koreaanse cayenne gebruiken
Visgehaktballetjes met garnalen
Dat is ook gehakt!
Pel gekookte gamba`s of scampi`s; bewaar de koppen en natuurlijk de staarten
Maak gehakt van stevige vis zoals zeewolf of zeebaars, met in melk geweekt en uitgeknepen oud brood, knof, peterselie, p/z en eiwit
Meng ook met in iets olijfolie zachtjes uitgebakken en afgekoelde sjalot, knof en peterselie
Werk er eventueel wat paneermeel door
Maak er balletjes van
Braad ze in flink olijfolie rondom aan
Bak in een sauspan ui en knof in olijfolie
Maak er een roux van en daarvan een saus met half om half visbouillon en droge witte wijn
Werk er wat tomatensap door, proef op p/z en voeg de koppen toe
Laat een kwartier trekken en haal dan door de draaizeef (de koppen moeten goed uitgeperst worden).
Warm de balletjes op in de saus en ietsje later ook de staarten.
Die ontpitte groene olijven moeten echt heel erg goed uitgeschud zijn in een zeef
Er mag nauwelijks nog pekel aanhangen
Sateh pentoel
Breng droog rundergehakt op smaak met koriander, komijn, geperste knof, sambal, p/z en ietsje geraspte palmsuiker
Er kan ook geraspte kokos door, zeker als het mengsel te nat wordt
Laat na het toevoegen van de kokos even staan opdat dit wat vocht kan opnemen
Vorm balletjes, steek die op pennen (houten stokjes eerst even in water leggen met een gewicht erop) en rooster
Serveer met een saus zoals bij Sateh kambing (ketjap, ui, knof, pepers)
Sateh Bali
Idem maar met meer kruiden erdoor; geraspte kentjoer, laos en/of gemberpoeder, gebakken trasi en wat limoensap
En meer sambal natuurlijk, alhoewel voor de vastheid van het vlees dan beter cayennepeper gebruikt kan worden
Sateh Bali wordt meestal gevormd tot een klein kroketje en zo, per stuk, aan een stokje gestoken
In een bootje van alufolie
Kaas erover raspen
In de oven
Dekseltje in de oven als de rest richting gaar gaat
Deens gehaktbrood
Maak hoh gehakt aan met ei, paneermeel, gehakte ui, peper (geen zout!) en gehakte in melk geweekte ansjovis
Werk er wat groene kruiden door en eventueel peterselie
Stort in een cakevorm, strijk de bovenkant glad en beleg per later te snijden snede met een niet in melk geweekt ansjovisfiletje
Ik bedoel dus, ik zeg het wat moeizaam, een beetje Otto Kleynejanachtig, dat je als je er een snede van snijdt, je op die snede een ansjovisfiletje hebt liggen
Bak in een oven op 180 graden, tot er geen rood vocht meer uitloopt als er met een vork diep wordt ingeprikt
Serveer meteen.
Hier moet het dekseltje nog op terug
Mexicaans gehaktbrood
Maak een gehaktbrood met ei, paneermeel, p/z en wat cayenne, oregano, komijn, peterselie, ui en knof.
Werk er redelijk wat geraspte kaas door van een sterk smakende soort.
Bak in een vorm.
Wordt vervolgd!
Zie hier!
Wow...
Ik kookte die courget in De Blauwe Blazer, vlak bij Wageningen
Stond verkeerd op de kaart, als Mexicaans
Ging ergens in Wageningen eten, hadden ze het ook
Ik zeg Bij de Blauwe Blazer staat dat ook op de kaart
Zegt ie Ja, maar ik ben ook in Mexico geweest!
O ja!
Kookte vandaag de lekkerste jam ever
Reine Claude en Kaapse bes...
God God wat kan ik toch goed koken...