Bruin de eendenbouten aan de vleeskant in eendenvet
(Zie de opmerking hieronder)
Aflevering 1 staat hier (alle links hier in een nieuw venster)
Daar vindt u ook de voorgeschiedenis van die eendenbouten hierboven
Gehaktballen (2)
Duitse gehaktballen
Königsberger Klopse
Maak gehakt aan met in melk geweekt en goed uitgeknepen witbrood, peper, weinig zout, gesnipperde sjalot, kappertjes en in melk geweekte en daarna geprakte ansjovis
Maak er niet te grote ballen van en kook die in water met iets zout
Haal ze uit de pan, houd ze warm, en bind een deel van het kookwater met balletjes Beurre manié (50/50 boter bloem kneedsel), stevig kloppend
Dat is het officiële recept
Ik braadde de ballen kort aan
Kookte de saus in vóór het binden
Warmde de ballen in de saus
Serveer de saus bij de ballen, met extra ansjovis en kappertjes
Schopenhauer at het graag, die woonde in Königsberg
(Op zijn middagwandeling zette men de klokken goed)
Met de aangebraden vleeskant tegen elkaar binden
Ik had twee poten van een kant; beter twee van twee kanten
Nu steekt het tweede bot naar linksonder
(Als je goed kijkt zie je het nog net, of zie de volgende foto)
Flink eendenvet, oven, regelmatig draaien
Gehaktballen, Luiks
Braad gehaktballen rondom bruin
Bak sjalot en knof in boter
Maak er een dunne saus van (die later wat inkookt) met bloem en donkere Leffe
Voeg rozijnen toe en stoof er de ballen in gaar
Breng op smaak met p/z en perenstroop
Ik maak het altijd met de ballen in net
Zie het volgende recept
Een deel van het vet heb ik al afgegoten
Gehaktballetjes in varkensnet
In Frankrijk heet dat Crépinettes, in Engeland Faggots
Varkensnet is het buikvlies van een varken
Zie hier op dit blog
Zie hier hoe de foto gejat is en gespiegeld
Tijdig bestellen bij de slager; neem er meteen een paar meer, was ze goed schoon, laat uitlekken en vries in, bijvoorbeeld voor als je paté gaat maken; daar leg je het overheen
Gehakt aanmaken, stukje net uitsnijden, balletje gehakt erop ter grootte van een klein ei, in dat net wikkelen en rondom aanbakken
Wat vloeistof erbij (bier, wijn, bouillon, combi) en af en toe draaiend gaar stoven
Enorm lekker, want alle smaak blijft in het vlees
Met Tomate provençale en in eendenvet gebakken aardappel
Ik bak de poten drie kwartier
Vallen ze niet van het bot, hebben beet en meer smaak
Gehaktballetjes met tomaten-sherrysaus
Spanje
Maak gehakt aan met iig p/z, ui en knof
Maak niet te grote ballen en braad ze snel bruin in olijfolie
Maak een goede tomatensaus, maar met Fino erdoor in plaats van rode wijn
En wat groene kruiden (je kan ook wat zaatar nemen)
Stoof de balletjes gaar in de saus
Serveer met niet te snel in een laag olijfolie gebakken friet
Wordt vervolgd, over gehaktschotels
Zie de volgende aflevering hier
Ballen zijn op!
De ballen!