zondag 11 juni 2017
Wel aardappelen!
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat gaan we corrigeren!
Gefrituurde aardappel
Met gefrituurde tempeh en zoete ui
Ik vind tempeh vooral lekker op de manier waarop ik het nu maak (Tempeh kering, droog), en dan liefst gecombineerd met aardappel idem, Ketang kering
En dat alles met sos asem manis, zoetzure saus
En ik vind Kripik tempeh lekker, tempeh kroepoek.
("Tempeh??" -"Uhh, zeg maar volkoren tofu met yoghurt smaak")
Maak asemwater
Stoof dun gesneden witte ui in wat ghee
Rijstwijn erbij (witte! Kwantung mijiu! Van kleefrijst!) en met deksel langzaam stoven met fijngesneden knof
Pureer sjalot, knof, lombok zonder pitjes en gemberwortel
Pindaolie, de boemboe (die puree) erbij...
Asemwater (gezeefd), goela djawa, wat inkoken, proeven
Plakjes aardappel en idem tempeh frituren
De tempeh krijg je niet knapperig, en de aardappel hoeft niet knapperig want het gaat de saus in
In de saus ermee dus
Die ui met rijstwijn (witte!), dat kan ook prima in de Europese keuken
Gebakken aardappelen
Met lamsgehakt en peultjes
Dat lamsgehakt is dikwijls droog, ook als je er goed vetpuntjes in ziet zitten
Zie de foto hieronder; dat gehakt was erg droog!
Ik heb het dus aangemaakt, ovenschotel, en bedekt met ontbijtspek
Resultaat uitstekend
Peultjes afhalen en in koud water
Gebakken aardappelen maken met boter
Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Peultjes erin sauteren
Witte wijn, Oxo of zo (Marmite...)...
Gehakt zie hierboven
Rode pesto erbij
Gekookte aardappelen in de oven
Met Tsjechische kaas en paprika
Camembert achtige kaas maar toch roodschimmel
Die kaas, zie de foto hieronder (vóór het bakken), dat waren rondjes met een gat in het midden, maar ja, de reis...
Olijfolie, paprika..., uit
Olijfolie, wat boter, stoof redelijk wat ui en knof...
Fino, Oxo of zo, Green za'atar, deksel...
Kook aardappelschijven kort
Vette ovenschotel, aardappelen, ui etc., paprika, aardappelen, ui, kaas
Enzovoorts
Gestoomde kriel
Met Jambon blanc en gestoomde asperges
Asperges à la flamande
Jambon blanc, Jambon de Paris, York ham
Echt spul dus
Ik maak dat zelf want hier kan je enkel zooi kopen
Asperges schillen, kontjes pletten, en van de schillen en de kontjes een fond koken met wat zout
Daarin de asperges heel kort koken
Laat ze erin liggen, vuur uit, als ze bijna gaar zijn
Kook eieren zacht
Pel
Stoom kriel
Stoom de asperges erbij tot gaar
Eieren idem
Boter, sjalot, knof...
Peper
Borden, ham, boter, asperges, kriel, eieren
Het waren erg dikke asperges, dus ik splitste de stelen en kookte de koppen los
Gebakken aardappel in kippenvet
Met rib eye en artisjok
Deze gebakken aardappel is helemaal gebakken
Ik bedoel: niet eerst gekookt
Lang en langzaam bakken dus
Regelmatig draaien
Kippenvet, aardappelschijven dus...
Olijfolie, knof...
Kwarten van artisjokharten uit blik (goed uitgelekt)...
Olijfolie, sjalot, tijm, p/z...
Rode wijn en goed inkoken
Kalfsfond, zeef, inkoken
Gril de rib eye
(Rib eye van Waddenrund en prachtig gehangen)
O ja
Ik heb een nieuw systeem als ik een stad ga bezoeken
Station, OV kantoortje, OV plattegrondje, Waar moet ik uitstappen voor dit, voor dat, voor zus, voor zo en voor mijn hotel (de eerste keer heen en de laatste keer terug natuurlijk met een taxi)
Niks VVV
O ja
Ik loop tenten waar hipsters rondlopen (vieze baard, vieze tatoos, vieze knot, ijzerwerk in de bek) ogenblikkelijk uit als ik ze zie
Onpasselijk wordt ik van dat gajus
Dat is enkel vertraagde puberteit
"Culinair kan ik mij niet onderscheiden, dus doe ik dat maar met... [vul maar in]"