zondag 11 juni 2017

Wel aardappelen!




Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Dat gaan we corrigeren!



Gefrituurde aardappel

Met gefrituurde tempeh en zoete ui


Ik vind tempeh vooral lekker op de manier waarop ik het nu maak (Tempeh kering, droog), en dan liefst gecombineerd met aardappel idem, Ketang kering
En dat alles met sos asem manis, zoetzure saus

En ik vind Kripik tempeh lekker, tempeh kroepoek.

("Tempeh??" -"Uhh, zeg maar volkoren tofu met yoghurt smaak")

Maak asemwater

Stoof dun gesneden witte ui in wat ghee
Rijstwijn erbij (witte! Kwantung mijiu! Van kleefrijst!) en met deksel langzaam stoven met fijngesneden knof

Pureer sjalot, knof, lombok zonder pitjes en gemberwortel
Pindaolie, de boemboe (die puree) erbij...
Asemwater (gezeefd), goela djawa, wat inkoken, proeven

Plakjes aardappel en idem tempeh frituren
De tempeh krijg je niet knapperig, en de aardappel hoeft niet knapperig want het gaat de saus in

In de saus ermee dus

Die ui met rijstwijn (witte!), dat kan ook prima in de Europese keuken




Gebakken aardappelen

Met lamsgehakt en peultjes


Dat lamsgehakt is dikwijls droog, ook als je er goed vetpuntjes in ziet zitten
Zie de foto hieronder; dat gehakt was erg droog!

Ik heb het dus aangemaakt, ovenschotel, en bedekt met ontbijtspek
Resultaat uitstekend

Peultjes afhalen en in koud water

Gebakken aardappelen maken met boter

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Peultjes erin sauteren
Witte wijn, Oxo of zo (Marmite...)...

Gehakt zie hierboven

Rode pesto erbij




Gekookte aardappelen in de oven

Met Tsjechische kaas en paprika


Camembert achtige kaas maar toch roodschimmel
Die kaas, zie de foto hieronder (vóór het bakken), dat waren rondjes met een gat in het midden, maar ja, de reis...

Olijfolie, paprika..., uit

Olijfolie, wat boter, stoof redelijk wat ui en knof...
Fino, Oxo of zo, Green za'atar, deksel...

Kook aardappelschijven kort

Vette ovenschotel, aardappelen, ui etc., paprika, aardappelen, ui, kaas

Enzovoorts




Gestoomde kriel

Met Jambon blanc en gestoomde asperges

Asperges à la flamande


Jambon blanc, Jambon de Paris, York ham
Echt spul dus
Ik maak dat zelf want hier kan je enkel zooi kopen

Asperges schillen, kontjes pletten, en van de schillen en de kontjes een fond koken met wat zout
Daarin de asperges heel kort koken
Laat ze erin liggen, vuur uit, als ze bijna gaar zijn

Kook eieren zacht
Pel

Stoom kriel
Stoom de asperges erbij tot gaar
Eieren idem

Boter, sjalot, knof...
Peper

Borden, ham, boter, asperges, kriel, eieren

Het waren erg dikke asperges, dus ik splitste de stelen en kookte de koppen los




Gebakken aardappel in kippenvet

Met rib eye en artisjok


Deze gebakken aardappel is helemaal gebakken
Ik bedoel: niet eerst gekookt
Lang en langzaam bakken dus
Regelmatig draaien
Kippenvet, aardappelschijven dus...

Olijfolie, knof...
Kwarten van artisjokharten uit blik (goed uitgelekt)...

Olijfolie, sjalot, tijm, p/z...
Rode wijn en goed inkoken
Kalfsfond, zeef, inkoken

Gril de rib eye

(Rib eye van Waddenrund en prachtig gehangen)





O ja

Ik heb een nieuw systeem als ik een stad ga bezoeken

Station, OV kantoortje, OV plattegrondje, Waar moet ik uitstappen voor dit, voor dat, voor zus, voor zo en voor mijn hotel (de eerste keer heen en de laatste keer terug natuurlijk met een taxi)

Niks VVV



O ja

Ik loop tenten waar hipsters rondlopen (vieze baard, vieze tatoos, vieze knot, ijzerwerk in de bek) ogenblikkelijk uit als ik ze zie

Onpasselijk wordt ik van dat gajus

Dat is enkel vertraagde puberteit

"Culinair kan ik mij niet onderscheiden, dus doe ik dat maar met... [vul maar in]"