zondag 20 november 2016

Rijst!




Ik maakte drie van de vijf keer iets congee achtigs (zie hier; alle links openen hier in een nieuw venster), dat kwam zo uit, maar bedenk dat ik vijf keer rijst eet in 25 dagen
Twee of drie keer laat ik de foto van het gerecht weg, en geef een foto van een onderdeel ervan

En het was wel raak met die rijst! Seitan, Mock Duck, Vegetarische kip, tofu... Ik lijk wel een vagoteriër... Die ontsnapte gek van de PvvD of zo...
Nou ja, we beginnen met mosselen...



Sharbati rijst

Met mosselen en paprika


Sharbati rijst is die super lange basmati die je kan stomen zonder voorkoken, en de mosselen stoomde ik ook

Mosselen stomen dus (enorm mooie smaak)
Rijst stomen dus (onder de mosselen, dat het erop lekt!)

Olijfolie, spekjes...

Ui, knof...
Soepgroenten, peterselie...
Pikante paprikapuree (Turk)...
Half vis- half kippenbouillon...
Stukjes groene paprika erin...

Mosselen uit de schelp en in de saus
Rijst idem



Kijk, dat bedoel ik
Een soort congee of bubur...

Rijstflapjes

Zie ze hier; favoriet ermee is Drunken Noodles

Met seitan, snijbonen, kokos en kerrie


Snijbonen in sepjes snijden ("Roma bonen" heet dat in de catering) en in koud water laten liggen

Flapjes koken in kippenbouillon, afgieten

Seitan in stukjes en aanbakken in olie; ik gebruikte olie waarin ik chorizo had uitgebakken
Uit de pan

Diezelfde olie, ui, knof, lombok...
Uitgelekte snijbonen erin wokken...
Massala...
Iets kippenbouillon, althans voldoende om de snijbonen te garen...

Wat kokosmelk...
Flapjes en seitan erin warmen




Szechuan fried rice

Een klassieker

Szechuan Nasi goreng zeg maar
Met paddo's en tofu


Amerikaanse rijst koken (zeg ik), afgieten, koelen

Pindaolie, paddo's sauteren, even ook blokjes tofu erbij, uit de pan
(Ongelofelijk hoe de tofu die paddosmaak opneemt... Net zo'n smaaksensatie als een mossel die nét open is...)

Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos...
Wokgroenten (peultjes, wortel, paprika...)...
Toban Djan in het Szechuanees, Doubanjiang in het Chinees (zie hier; tuinbonensambal zeg maar)...

Light soy, rode rijstazijn, wat heet water...
Inkoken en dan de rijst erin opbakken

Paddo's en tofu erin opwarmen




Pandan rijst

Met vegatorische kip en paddosoep

Dit was een klassieke congee, als je het met seitan of tofu gegeten zou hebben
Nou ja, die kip is ook soja...
Ik dacht dat ze die met lupinemeel maakten maar dat is niet zo, dat zijn ze nog van plan


Pindaolie, wat sesamolie, die vagokip bakken (best goed spul hoor, maar die vagotonijn moet je niet nemen!), uit de pan

Ui, knof, gemberwortel, laos, Szechuan pepers...
Kippenbouillon...

De rijst erin koken...

Paddo's sauteren in pindaolie en erbij, met die kip



Dit, Otto Kleinstemans, dit zijn nou Szechuan pepers
En dat is dus wat anders dan Szechuan peper, ja!
(Ongelofelijk hoe bol die Kleyne Groot vol lulpraat staat...)


Paellarijst

Wat volgens die Kleinstemans hetzelfde is als risottorijst
Ik zou zeggen A] vergelijk eens de productie
B] vergelijk eens de oogst / verwerking
C] leg ze eens naast mekaar (en zet een brilletje op)
En wel een hoop gekwaak over terroir als het over wijn gaat, maar rijst groeit volgens Kleinstemans dan blijkbaar op het strand...

Met Mock Duck, peultjes en tomaat


Peultjes afhalen en in koud water

Pindaolie met iets mosterdolie, stukjes Mock Duck aanbakken en uit de pan

Pindaolie met weer iets mosterdolie, afgegoten en drooggehusselde peultjes wokken...
Kippenbouillon erbij, ¾ gaarkoken en uit de pan scheppen en koelen

Paellapan, pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos (in de beperking kent men de meester), groene rawit...
Rijst, kippenbouillon en alle andere handel erdoor en wat tomatenprut...

Met die tomaat en gember werd het Chinees-Surinaamse paella, wow!