Primosale
Siciliaanse verse Pecorino
Heerlijk op pizza met kerstomaatjes uit blik
(Móet uit blik!)
French Country Cooking
Elizabeth David
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende!
Uren leesplezier voor als de kookrubriek in de NRC weer tegenvalt...
Moules marinière
Kook in een court-bouillon van wijn en water of van enkel wijn
Moules poulette
Kook in dezelfde court-bouillon en bind die voor de saus met eigeel
Mosselen voor in soep of risotto
Gebruik het kookvocht om het gerecht te maken
Gebruik dus relatief veel court-bouillon
Mosselen voor in een gratin
Kook met enkel wat water of witte wijn of cider
Mosselen voor in een salade of voorgerecht
"Bak" ze open in een scheut olijfolie
De resulterende "jus" zeven en in een saus gebruiken
Kip ontvellen / ontvetten voor Gazpacho manchego
De tortas en het kippenvet staan al klaar
Moules à la bordelaise
Openen met witte wijn
Giet af, zeef het kookvocht
Koel
Elke oester in een schelpdeel in een ovenschotel (niet stapelen natuurlijk)
Boter, sjalot...
Tomaat, knof, peterselie, in melk geweekt en afgegoten grof paneermeel...
Wat kookvocht, wat citroenrasp...
Schotel, mosselen, saus, gratineer
Die drie keer niks markthal
Moules niçoises
Open de mosselen zoals voor een gratin, maar niet met water
Kook tot nét open en giet dan meteen af
Zeef het kookvocht
Elke oester in een schelpdeel in een ovenschotel
Maak pestou, wat hier misschien beter met peterselie dan met basilicum kan
Zie hier
Wat pestou op elke mossel
Ietsje kookvocht erover
Gratineer
Gedroogde pruimen gestoofd in kriek
Bij konijn!
Moules au gratin
Maak knoflookboter met peterselie
Open rauwe mosselen
Zie hier
Je gaat dus vanuit dat kleine openingetje richting de voet onderin links, het aanhechtingspunt
Als je dat kleine openingetje niet ziet, dan werk je vanuit het brede uiteinde, niet het scharnier dus
Schelp, mossel, boter, ovenschotel
Gratineer
Gratin van mosselen, garnalen en paddestoelen
Open in water en wijn
Giet af en zeef de kookvloeistof
Koel
Sauteer paddestoelen in boter
Witte roux...
Kookvocht...
Voeg paddestoelen en kort gekookte gepelde garnalen toe
Laat wat dikken
Mosselen erdoor, ovenschotel
Bestrooi met peterselie, paneermeel, boterklontjes
Gratineer
Rijstpasta, tofu, black en ook white fungus
Salade japonaise
Door Alexandre Dumas fils geschapen voor in het toneelstuk Françillon
(Geplagieerd door Wilde)
Kook aardappelen
Snijd in schijven
Zonder ze koud te laten worden: z/p, olijfolie, Orléans azijn en een scheut Château d'Yquem
Kook mosselen in een court-bouillon van wijn en water en met bleekselderij
Giet af en koel
Hak groene kruiden heel fijn
Haal de mosselen uit en werk door de aardappelen, met de groene kruiden
Als alles goed gekoeld is de salade bedekken met truffelschijfjes gepocheerd in champagne
De salade moet, gereed gemaakt, twee uur koel staan vóór het serveren
Ingrediënten voor een waanzinnige risotto
Ik vulde er Pimientos del Piquillo mee...
Kijk, op zoiets zal die Retteketet of die Vreugdeloos nooit komen...
Ja, napennen, ja, Jezus...
Ik vulde er Pimientos del Piquillo mee...
Kijk, op zoiets zal die Retteketet of die Vreugdeloos nooit komen...
Ja, napennen, ja, Jezus...
Zie de volgende aflevering hier