Abruzzo
Aflevering 1 zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Onder elke aflevering een link naar de volgende
Het ligt aan zee, en er wordt gevist natuurlijk, maar de kuststreek is erg smal en er staat hoge rotsen tot in het zeewater
Er wordt veel rode peper gebruikt (net als in Calabria), en overal gaat olijfolie over
Lokale producten
Pasta van harde tarwe
Van het noorden komend begint hier het gebruik van harde tarwe, en er wordt relatief veel droge pasta geproduceerd (vooral voor export), vanwege de goede waterkwaliteit
Het graan komt uit Basilicata, maar ze malen het zelf
Veel pastagerechten heten alla dit of dat, maar bijna altijd slaat dat op de manier waarop de pasta is gemaakt
Zie een (maccheroni al) rintrocilo hier, het effect is natuurlijk zowat gelijk als werken met die chitarra, zie hieronde
En alla ceppa dat is om een dikke naald gewikkeld, die opgerolde plakjes
Veel crêpes
Aardappelen en mais
Linzen, witte bonen en kikkererwten
Tomaten
Vis, maar enkel aan de kust, op forel en paling na
Schapenvlees en lamsvlees
Speenvarken
Kalkoen
Gerookte ham uit Aquila
Worst van varkenslever
Kaas
Pecorino abruzzese en Scamorza
Amandelen
Druiven (ook voor consumptie)
Rode pepers dus, maar ook maanzaad en wilde tijm
Saffraan (de enige plek in Italië)
Olijven
Suikerbieten
Wijn
Montepulciano d'Abruzzo
Maccheroni alla chitarra
Geserveerd met ragù
Geserveerd met ragù
Lokale gerechten
Gemengde salade met tonijn en ansjovis
Meestal snijbonen, courget, tomaat en ui
Artisjokken met Scamorza
Polenta van kikkererwtenmeel
Polenta van farro
Inktvis gevuld met garnalen
Forel met tomaat gestoofd
Forel uit de oven met knof, peterselie en kappertjes
Ravioli met ham en kaas gevuld
Bouillon met kardoen en gehaktballetjes
Gestoofde geitenbout
Zuiggeitjes
Kip met olijven
Wild konijn
Patrijs met ham
Porchetta op de lokale manier
Panarda
Een feestmaaltijd met 30 tot 60 gangen
Virtù
Zes kookpotten
1 Droge bonen
2 Verse bonen en bladgroenten en venkel
3 Stoof van stukken ham en varken
4 Gebakken spek met uien en knof
5 Pasta
6 Gehaktballen
Steeds na enige tijd:
4 naar 1 plus kruiden
3 ontbenen en ook naar 1
2 naar 1 plus tomaat
5 naar 1
6 naar 1
Zie hieronder
Zie de volgende aflevering hier