zondag 10 juli 2016

Kookboeken



Aspergefond maken


Algemene kookboeken

en een paar culi tijdschriften



Waarom zijn Nederlandse culi tijdschiften altijd zo derderangs?


Omdat de gemiddelde Nederlander culinair derderangs is

Niet voor niks zijn Nederlandse culi schrijvers (ex Wilbrink en Hahn) meer dan goed genoeg als ze tweederangs zijn

In dezelfde week staat er een pagina-groot artikel van Ronald Hoepel in de NRC, met een mank recept voor kipsateh, met enormiteiten zoals dat je ketoembar moet gebruiken en daarnaast korianderzaad, de culinaire kakkerlak, en een klein kolommetje van Wilbrink met een werkelijk perfect recept voor kipsateh.

Dat is culinair Nederland: ruim baan voor culinaire kippen zonder kop...



Bamboebladeren gaan geweekt worden



Ik kocht vorige week in Osnabrück drie goede culinaire tijdschriften


Beef!

Wat anders dan de naam doet vermoeden over vlees en vis gaat, en wat ik dus tzt behandel, als themakookboeken aan de beurt zijn


Gute Küche

Regio's met hun specialiteiten, waar daar te eten en wat, recepten uit die streek (een ongelofelijk lekkere kaas-uientaart uit de Allgäu met Tilsit maakte ik) en het betere keukengerei


Der Feinschmecker

Restaurants, producten, recepten
Met diverse bijlagen, zie verderop



Coquilles
Ik imiteerde een bakplaat
(Terwijl je een bakplaat hebt lul)


Gute Küche


Goed overzicht Duitse wijndruiven (mét mijn favoriet Schwarzriesling)
Het ei, het zondagsmenu, ijs, vlier (het is het voorjaar-zomernummer), Vorarlberg, Steiermark, varken, linzen, roken...

Een advertentie voor BBQ sauzen
Straalt bij ons de nep en het proletendom van de etiketten, hier is het Mango-peper, Kwetsen-ketchup, Smoky Kukurus (mais)...

Koken met wilde kruiden
Dovenetel, Smalle weegbree, Duizendblad, Brandnetel, Bijvoet, Vogelmuur
Nou lees je dat soort dingen in Nederland ook, maar dat is dan onmiddellijk vegetarisch getruttemiep
Hier kip, gehaktballen, geitenkaas-spread...
Ik bedoel: als je werkelijk wil dat de mensen er wat aan hebben dan moet je er niet zo'n frigide Wakkerdierder of Dierenpartijder over laten kwaken

Hoe maak je Bretzel...

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
O, het is trouwens Oostenrijks
Nou ja
In de oorlog werd Land van bergen / Land van stromen (uit hun volkslied) Land van erwten / Land van bonen, hahahahahaha!



Frieslanders
Voor bakken en voor friet
Frietslanders!


Der Feinschmecker


In het juli-nummer Istrië, Sylt (zie gisteren voor de vissoep van daar), de Bordeaux van 2015, de Oberpfalz, restaurants aan de Oostzee, Marrakesh of hoe schrijf je dat, Weense koffiehuizen (pas op voor nep!), erwten, Beierse producten, zeekraal (zeer uitgebreid), Pata negra, en tomaten uit Sicilië

Er valt weinig over te zeggen, anders dan dat de onderwerpen, de foto's en de recepten goed zijn

Zie hier


Erbij een katalogus van de
Feinschmecker Gourmetshop

Zie hier

Hmm!

Txogitxu entrecôte?
Dat moet Baskisch zijn
En jawel, zie hier
Nou ja, een Baskische firma en Spaans vlees

Ikarimi zalm?
O ja, dat kocht ik al eens in Duitsland! Heerlijk, en super stevig
Zie hier, de tweede alinea onder Der Zuchtlachs


En ook nog erbij
Die Besten Restaurants für Jeden Tag
Toch een gids van 200+ bladzijden, van alle Duitse restaurants die bij hen een of twee sterren haalden (van de vijf)




Freud on Food


Een behoorlijk goed boek, van een Engelse culi-schrijver

Goh, er bestaat dus ook een Freud die wél verstand van koken heeft, Clement Freud

"if you cannot cook, not even the best cookery book is going to change this sad state of affairs"
en
"if  you are 'a good cooker' then a cookery book should try to give you ideas rather then blow by blow instructions"
Kijk, dat roep ik nou ook al 50 jaar...
Maar ja, Nederland...
Misschien moet Jonas dit maar eens groot op de muur schrijven in die kookboekenwinkel...

Hij haalt glasaal en lamprei door mekaar

Sauce béarnaise met ook kervel

"Poached eggs en matelote"
Dat is Meurette



Balletjes van geel erwtenmeel


Gaan we wat maken?

Jaha!!


Kaasstengels met Engelse mosterd erin

Soupe à l'ivrogne
Uiensoep maken met Champagne
In een ketel in de oven
Op de soep een platgewalste Camembert

Knoflook azijn en Chili azijn

Treacle taart
Strooptaart
Want nou heb ik een blik Golden treacle van Lyle's
NB in de 90th Birthday Edition (Thank you Mom!)

Een "pudding" van gedroogde erwten

Pineapple crumble
Met gekonfijte gember


(Die Freud bleek trouwens na zijn dood een pedo)



Over Lyle's treacle gesproken
Dit was gemarineerd met Black treacle, gerookt paprikapoeder, sesamolie van geroosterd zaad en nog zo wat
Zie een paar dagen geleden, die BBQ



Ja, ik ga nog even door, want die boeken moeten weg uit de kamer, die stapels moeten naar de kookboekenkastenkamer


Lombok Kookboek

Lombok, dat is een zoals dat heet multiculturele wijk in Utrecht

Veel Marokkaans en Turks, maar ook Italiaans en noem het maar op
En niks moslimmo hoor, de wijnboer komt uitgebreid aan het woord

De paardenslager komt ook uitgebreid aan het woord
In Utrecht is warme paardenworst erg populair

En "In Hongkong was er voor mijn gevoel te weinig ruimte"
De Chinees wordt geïnterviewd

Een schelvis-recept met een afbeelding erbij, en die vlek dat is "de duim van Petrus"
Klets
Dat zit op de zonnevis, de Saint Pierre




Gaan we wat maken?

Jaha!!


Okra met lamsvlees
En citroen en de onvermijdelijke tomaat

Knoflookmayo
Met melk en azijn

Tajerblad met knof



Honingzwam


Het Eerste NRC Handelsblad Kookboek

en jammer genoeg niet het laatste...

1991


Dat is nog uit de tijd van die Fleurine Boucher (Boesje voor intimi), Annelène van Eijndhoven (dat is de moeder of de tante van Janneke Vreugdeloos), Kim Maclean ("Ik keek in de nacht uit over de zee met de tintelende lichtjes van de vissers, en Ahmed vertelde me" et cetera ad infinitum) en Anne Scheepmaker (die prima schreef)

Die eerste drie, daarvan werd me door iemand van de economische redactie verteld dat ze werden gehandhaafd omdat ze bepaalde diensten, enfin, laat maar

Venusschelpjes, dat soort getrut
En gegiechel over lamstestikels
Je ziet die versleten korsetten voor je

Goelashsoep
Goelash ís soep

Sopa Juliana
Potage julienne, ja

Borsjt
Borsjtsj ja

Uiensoep met slakken
Met 1,5 deciliter room...
En zonder Pernod...

Dat roggenvleugels typisch pub food in Dorset is...

Morilles weken in water...
En 20 minuten ipv een hele nacht...

Confit de canard
Afbeelding wilde eend erbij, de mislukte na-penners




Gaan we iets maken?

Nee natuurlijk niet! Flikker op!


Het was gisteren taurinologisch weer een spannende dag

Een dode in Alicante bij een stierenrun
Zie (commentaar) hier

Een "tapón", kurk, opeenhoping van mensen, in de ingang van de arena in Pamplona
Zie de volgende foto

Een een stierenvechter gepakt en dood
Zie (geen "commentaar"!) hier
Op de website van de krant El Mundo staat het onder de tab Cultura