Cranberryjam in wording
Heerlijk (met gele basterdsuiker)
Noedels, knoedels...
Noedels zijn Nudeln, en knoedels zijn Knödel of Klöße
Noedels is pasta, en knoedels zijn deegballen
Maar ja, dat loopt in mekaar over natuurlijk...
Laat ik het vandaag over overgangsproducten hebben, of pure of totaal andere
Crêpe vonnassienne, mislukt
De eerste altijd
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is over Gnocchi en consorten
Aardappelpuree waarmee je met bloem knoedels maakt
Gnocchi di patate
Wat ik daar vergat, maar dat komt nog, dat is spul zoals Gnocchi di carote
Wortelpuree-gnocchi
Eigenlijk hetzelfde idee als Leberklöße, of Quenelles van vis
(wat ook nog komt)
Grote garnalen ontdooien...
Trouwens, als je Gnocchi-deeg maakt met bijvoorbeeld wortelpuree, en je doet er gist door, dan kan je er brood van bakken
Denk aan pumpkin bread (qua techniek dan dus)
Trouwens, Gnocchi, die kan je koken, die kan je stomen, die kan je als flatbread bakken, die kan je in de oven bakken (qua brood dan dus) en die kan je frituren
Zoals er bij brood gist door moet, zo moet er bij het frituren en bakken bakpoeder door
Maar dat betekent wel dat je frituurspul veel beter eerst in water aan de kook kan laten komen (bakpoeder begint te werken), afgieten meteen, droogdampen, frituren
Gooi je ze meteen in de frituur, dan heeft het bakpoeder te weinig tijd om wat te doen, én de buitenkant wordt krokant = hard = kan niet meer uitzetten
Balletjes van geel ertwenmeel, gefrituurd
Na dat koken dan dus
Als je puur bloem, water en zout gebruikt (wat in Italië als iets voor armelui wordt gezien, maar in de Balkan struikel je er over), gebruik dan altijd wat vet
Reuzel, olie, boter...
Gebruik bakpoeder en kook ze altijd; niet op een andere manier klaarmaken
Erg populair in veel landen is de pure, maar dan van half tarwebloem half rood maismeel
Bakpoeder!
"Rood maismeel" is niet rood maar geel, en vergis je niet met maisgries, Polenta, ik zei het nog een dag of twee geleden
(Over Polenta gesproken: toen ik schreef Gnocchi, die kan je koken, die kan je stomen, die kan je als flatbread bakken, die kan je in de oven bakken (qua brood dan dus) en die kan je frituren had ik daar natuurlijk aan moeten toevoegen dat je er ook pap van kan maken; eigenlijk exact hetzelfde maar met meer vloeistof)
(Pap is vies, Polenta is heerlijk)
Dumplings
En dan bedoel ik niet iha (zie hier) maar Engelse en Ierse
Dat gaat richting pie-deeg, korstdeeg
Bloem, vrij veel vet (reuzel iha) en ietsje water
Balletjes koken
En wat ook in de familie zit, en wat een mooi overgangsproduct is tussen pasta en knoedels, dat zijn die Geriebene Suppennudeln
Bloem, p/z (altijd natuurlijk, en oregano doet het er meestal erg mooi in), bal kneden, geen bakpoeder want we gaan het koken
Hoe koken?
Nou, in de soep dus!
Zie hier
Die heeft er net als ik een speciaal ding voor, een Nudelbrett, ook wel een Spätzlehobel (wat iets heel anders is dan een Spätzlesieb), maar het kan prima met zo'n platte plaatstalen rasp die ik elke keuken te vinden is
Kroatische gepekelde kool
Vanavond varkensbuik met groene mango en bagoong
Binagoongang
Filippijnen of hoe schrijf je dat
Volgende aflevering hier
Doehoei!