dinsdag 29 maart 2016
Aardappelen (10)
Pommes
want we hebben het over sjieke zaken
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
1 t/m 8 volgde ik het Gastronomisch Woordenboek Frans Nederlands
9: notities
10: ik begin met de boeken, vandaag de Larousse Gastronomique (voor alle duidelijkheid: steeds enkel dat wat nog niet ter sprake kwam...)
Pommes au basil
Stoof gaar in boter, zonder te bruinen
Strooi er basilicum over en z/p, en hussel om
Pommes panier
Zie foto boven
Gefrituurd van Pommes paille of Pommes alumette, tusen de twee helften van een speciale knijper
Of gefrituurd van Pommes gaufre, tussen twee kleine frietscheppen
Vul met wat je wil
Pommes en petits pains
Schillen, bakken in hete as, schillen, pureren
4 gewichtsdeel puree op 1 boter mengen
1 fijne kristalsuiker, 1/2 bloem, twee eigeel 4 puree, zout
Heel goed mengen, uitrollen, stukjes, bootjes vormen
Op een ovenplaat, bakken
Pommes copeaux
Zie foto boven
Stukken van linten frituren
Pommes à la Crécy
Ook Pommes à la Vichy
Een laag Pommes Anna, een laag Carottes à la Vichy, een lag Anna etc.
Pommes collerettes
Pommes chips die uitgestoken zijn met een ronde vorm met geribbelde rand
Pommes croustade
Zie foto boven
Kan van alles zijn, als het maar kleine stukjes zijn en krokant
Dikwijls stukjes van uitgerold Pommes duchesse mengsel
Ook uitgestoken rauwe aardappel als Pommes Annette...
Pommes au fenouil
Als basilicum maar met venkelblad
Zie de foto hieronder
Pommes en liards
Niet al gehad??
Pommes chips gesneden van tot kurkvorm gesneden aardappelen
10 minuten in koud water vóór het bakken
Afgieten, droog deppen, frituren
Pommes Cussy
Ook wel Pommes gastronome
Als hierboven inclusief dat water, maar gestoofd in boter (moeten goudbruin zijn)
Truffel erbij en citroensap
Pommes au jus
Zie de foto hieronder
Grove blokjes, sauteer met boter
Runderfond, wat blanc de bœuf, deksel, oven