Vandaag Tamara de Lempicka
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
(Die hield enorm van mosselen)
(Vandaar)
Video's, Eclade en vergeten spul
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
Pers en zo
Video over Waddenmosselen zie hier
"Schudden en dan horen ze allemaal dicht te gaan": vroeger, ja.
Tegenwoordig moet je na het openen van het pak (ik mag aannemen dat de meeste lezers hier mosselen in zo'n pak kopen), na het openen van het pak, zei ik, minstens een kwartier wachten tot ze weer bij bewustzijn zijn. Pak open en verder niks, niet husselen (dan lopen ze leeg), wachten.
Mosselen met lamsoor zie hier
Hoezo "alles wat je in de keuken doet daar moet een zuurtje aan zitten"?
Het theoretisch verhaal wat er op volgt is complete wartaal.
Groote pan, hoogte vuur: hangt allemaal af van wat je wil maken.
Overduidelijk dat hij het zelf ook niet weet, de culinaire haarboer, maar ja, Nederland... Wat maakt het uit als je nog minder weet dan een regenworm? Op TV over culi kletsen? Welkom!!
En dan tomaat erover, de culinaire refo...
(Balthus...)
Mouclade
Zie hier
De klok horen luien...
"uit Bretagne", "waar de kruiden aankwamen", "kerrie"...
Haal ff dat haar voor je oren weg en luister goed.
Waar je het over hebt, dat is niet Bretagne, dat is het zuiden van de Vendée en het noorden van de Charente. Dáár kwamen de kruiden binnen, en dáár maken ze mouclade, dáár werken ze al meer dan een eeuw met kerrie...
De ontzagwekkende blabla...
"De stoom is warmer dan de onderkant van de pan"
Als die pan op het vuur staat dan is die bodem makkelijk 350°.
En stoom kán niet warmer dan 100° zijn. Alsof zo'n lullig dekseltje die pan als snelkookpan laat functioneren...
God wat een zwatelaar... Kwaak! Kwaak!
"mosselvocht uit de supermarkt zou ik subiet weggooien"
Als je je mosselen hebt gecontroleerd? Waarom dan?
Zie de video. God Kristus wat een gestuntel allemaal...
En dat heet Mouclade?
Mouclade is een ovengerecht, en zie het hier
Het culinaire kletskuiken...
Dit is toch ook Magisch Realisme?!
Nog eens mosselkweek, zie hier
Heel mooi!
Het is in de Nederlandse culinaire wereld een enorme schok als je iemand tegenkomt die verstand heeft van wat ie vertelt...
Prachtig, die krabben en die paling!
Rauwe mossel
In België niet alleen restaurants hoor, ook gewoon op straat...
Schitterend!
Uhh, hoe roder de mossel: hoe brakker het water waar ie uit komt
En je moet eens rode mosselen eten van achter de sluis in Willemstad (Brabant bedoel ik)
Ga je grijs en kleiïg en ontzagwekkend stinkend poepen!
"Verschillende creatieve bereidingen" zie hier
Wat een Hollands culinair gekwaak...
Dat ontzagwekkend shit gestapel...
(Als je het mooi stapelt kan je er meer voor beuren!)
Wat een shit die niets met smaak te maken heeft...
Zie die Hoepel met zijn Geheim van de Mossel hier
Die Hoepel is trouwens per vandaag vertrokken bij NRC...
De ratten verlaten het zinkende schip...
(Janneke Vreugdeloos heeft nog niks in de gaten...)
"Kokkels zijn nauwelijks verkrijgbaar", ja, als je "beschikt over een toegangskaart van de horecagroothandel"
Nooit over de markt gelopen, culinaire eikel?
Eclade!
Zie hier
Pijnboomnaalden
Zuid-Bretagne, Charente Maritime
Een vuilniszak dennennaalden voor 3 kilo mosselen (1 liter mosselen = 700 gram)
De mosselen worden zeer breed uitgespreid, dus veel dennennaalden nodig.
Moules de bouchot, hangmosselen
De mosselen met het klepgewricht naar boven plaatsen (dan loopt het vocht op de hete bakplaat)
Begin: drie methodes
* Kleine mosseltjes eerst, zoals op de video
* Spijkers, zie hier
* Beginnen met een kruis, zie hier
O! En officieel moet het vuur worden aangestoken met een Calendrier Officiel, de officiele Franse staatskalender! Hahahahahaha!
Twee vergeten dingen
Waverley Root
The Food of Italy
Veneto
Zuppa de peòci
Geen soep, want je opent de mosselen in olijfolie, knof, peterselie, dus van het vocht blijft weinig over.
"It might more accurately be called sautéed mussels."
Peòci al pangrattato
Openen in de oven
In elke mossel wat mengsel van knof en peterselie, pasteus gemaakt met wat olijfolie en bouillon
Broodkruim erover met wat olijfolie er door
Gratineren
Koelen en later eten
(Wat lijkt die op Han Weemoed...)
Alain Caron vergat ik ook nog, maar dat is niet zo erg
Boter...
Prei, ui, tomaat, bleekselderij...
Bokbier, citroensap, peper...
Mosselen...
Serveer met mayo en gekookte aardappelen
Die tomaten zie ik niet zo zitten
Vindt u dit erg zoet ?
Tsja...
Volgende aflevering zie hier