Garnalen, sardien, zalm, mosselen
Zalm, aardappelen, tomaat, selderij
Antilliaans
Pinda-olie, ui, knof, groene rawit...
Flink selderijblad...
Midden van de pan vrijmaken en tomatenpuree aanbakken...
Stukken heel goed rijpe (en anders uit blik) tomaat erbij (hierboven roma-kerstomaatjes)...
Visbouillon erbij (het moet redelijk vloeibaar zijn), sudderen, Viandox (of Oxo of Marmite)...
Proef
Stukken aardappel er in gaar koken (daarom moet het redelijk vloeibaar zijn)
Als bijna gaar aardappel er uit, inkoken, aardappel terug en er een mooi stuk wilde zalm in verwarmen
Ik ga niet steeds zeggen dat het lekker was, want dat is het altijd, als je met verstand kookt met goed spul, en trouwens anders zou ik het niet publiceren...
Invasion of the mosterdpotjes
Roerei met garnalen en knoflookgroen
Baskisch
Met flageolets en (buiten beeld op de foto) waterkers
De essentie is dat de garnalen nog net iets glazig zijn; gebruik dus niet te kleine
Lek een blik flageolets
Mail Bonduelle dat er iets raars in zat, dan krijg je een leuk bonenkookboekje
Olijfolie, sjalot, knof, iets prei, iets selderijblad, peterselie...
Vers gemalen zwarte peper, roeren, flageolets erbij, een scheut witte wijn en Viandox (of...)
Roer door de eieren fijngesneden knoflookgroen (wat beter smaakt dan die knoflookbieslook, ook wel Chinese bieslook) en wat Worcestershire en wat room
En de garnalen en bak snel een roerei
Mosselen, witlof, witbier
Bels
Friet voorbakken
Witlof grof snijden en steeds wat citroensap erdoor
Boter, sjalot, peterselie, soepgroenten, knof, venkelzaad, gebroken droog rood pepertje(s?)...
Witlof (zachtjes wokken ahw)...
Extra boter?
Hoog vuur, mosselen, witbier...
Gebruik liefst wit bier van het type (ik meen dat daar ook gerst door zit) Weihenstephaner of dat van die Fürst von Thurn und Taxis
Bak de frieten af
Mayo en piccalilly erbij
Empanadillas met sardien en chorizo
Galicisch
Maak wit brooddeeg
Laat rijzen, kneed terug, laat rijzen
Lek sardien uit blik (op olijfolie), en vang de olie op
Olijfolie, heel fijn gesneden chorizo...
Ui, knof...
Gerookt pikant paprikapoeder (Pimentón de la Vera), geprakte sardien, lente-ui (inclusief het groen!)...
Scheut witte wijn en inkoken
Goed mengen en koelen
Vul en vorm empanadillas (zie hier; alle links hier in een nieuw venster); ik heb daar een enorm handig apparaatje voor, een soort knijper, die je bij de betere toko vindt (voor wonton of zoiets); zie hier
Insmeren met de olie uit het blik en bakken in de oven
Het is gistdeeg dus als je het niet vrij snel bakt dan verliest het zijn scherpe vormen (wat voor de smaak natuurlijk niks uitmaakt)
Garnalen met peteh
Menadonees of hoe heet dat
Toemis oedang peteh
Marineer schijven ananas in ketjap manis met wat sambal, wat limoensap, wat rijstwijn, wat gembersiroop
Regelmatig draaien
Kook mie
Gebruik liefst heel dunne mie (maar geen mihoen), dat neemt de smaken mooi op in dit gerecht (bij de toko heet het dikwijls Chinese Style Noodles)
Ik kookte het in kippenbouillon
Afgieten, koudspoelen, wat pinda-olie erdoor
Pinda-olie, ui, knof, laos, rode rawit...
Wat Goela djawa (palmsuiker)...
Garnalen, flink grof gesneden peteh, wat van de bouillon, wat Daoen salam (Oosterse laurier)...
Warm de mie er in op
Serveer met de ananas, en met Oosterse pickles, bv. van Birambi (sterloze stervrucht, vrij heet) of aubergine (vrij zacht en zoet), elke toko heeft dat (merk Patak's)