vrijdag 21 augustus 2015

Vis en zo




Garnalen, sardien, zalm, mosselen


Zalm, aardappelen, tomaat, selderij

Antilliaans

Pinda-olie, ui, knof, groene rawit...
Flink selderijblad...
Midden van de pan vrijmaken en tomatenpuree aanbakken...

Stukken heel goed rijpe (en anders uit blik) tomaat erbij (hierboven roma-kerstomaatjes)...

Visbouillon erbij (het moet redelijk vloeibaar zijn), sudderen, Viandox (of Oxo of Marmite)...
Proef

Stukken aardappel er in gaar koken (daarom moet het redelijk vloeibaar zijn)
Als bijna gaar aardappel er uit, inkoken, aardappel terug en er een mooi stuk wilde zalm in verwarmen

Ik ga niet steeds zeggen dat het lekker was, want dat is het altijd, als je met verstand kookt met goed spul, en trouwens anders zou ik het niet publiceren...



Invasion of the mosterdpotjes


Roerei met garnalen en knoflookgroen

Baskisch

Met flageolets en (buiten beeld op de foto) waterkers

De essentie is dat de garnalen nog net iets glazig zijn; gebruik dus niet te kleine

Lek een blik flageolets

Mail Bonduelle dat er iets raars in zat, dan krijg je een leuk bonenkookboekje

Olijfolie, sjalot, knof, iets prei, iets selderijblad, peterselie...
Vers gemalen zwarte peper, roeren, flageolets erbij, een scheut witte wijn en Viandox (of...)

Roer door de eieren fijngesneden knoflookgroen (wat beter smaakt dan die knoflookbieslook, ook wel Chinese bieslook) en wat Worcestershire en wat room
En de garnalen en bak snel een roerei




Mosselen, witlof, witbier

Bels

Friet voorbakken

Witlof grof snijden en steeds wat citroensap erdoor

Boter, sjalot, peterselie, soepgroenten, knof, venkelzaad, gebroken droog rood pepertje(s?)...
Witlof (zachtjes wokken ahw)...
Extra boter?

Hoog vuur, mosselen, witbier...
Gebruik liefst wit bier van het type (ik meen dat daar ook gerst door zit) Weihenstephaner of dat van die Fürst von Thurn und Taxis

Bak de frieten af

Mayo en piccalilly erbij




Empanadillas met sardien en chorizo

Galicisch

Maak wit brooddeeg
Laat rijzen, kneed terug, laat rijzen

Lek sardien uit blik (op olijfolie), en vang de olie op

Olijfolie, heel fijn gesneden chorizo...
Ui, knof...
Gerookt pikant paprikapoeder (Pimentón de la Vera), geprakte sardien, lente-ui (inclusief het groen!)...
Scheut witte wijn en inkoken
Goed mengen en koelen

Vul en vorm empanadillas (zie hier; alle links hier in een nieuw venster); ik heb daar een enorm handig apparaatje voor, een soort knijper, die je bij de betere toko vindt (voor wonton of zoiets); zie hier
Insmeren met de olie uit het blik en bakken in de oven

Het is gistdeeg dus als je het niet vrij snel bakt dan verliest het zijn scherpe vormen (wat voor de smaak natuurlijk niks uitmaakt)




Garnalen met peteh

Menadonees of hoe heet dat

Toemis oedang peteh

Marineer schijven ananas in ketjap manis met wat sambal, wat limoensap, wat rijstwijn, wat gembersiroop
Regelmatig draaien

Kook mie
Gebruik liefst heel dunne mie (maar geen mihoen), dat neemt de smaken mooi op in dit gerecht (bij de toko heet het dikwijls Chinese Style Noodles)
Ik kookte het in kippenbouillon
Afgieten, koudspoelen, wat pinda-olie erdoor

Pinda-olie, ui, knof, laos, rode rawit...
Wat Goela djawa (palmsuiker)...
Garnalen, flink grof gesneden peteh, wat van de bouillon, wat Daoen salam (Oosterse laurier)...

Warm de mie er in op

Serveer met de ananas, en met Oosterse pickles, bv. van Birambi (sterloze stervrucht, vrij heet) of aubergine (vrij zacht en zoet), elke toko heeft dat (merk Patak's)