zaterdag 29 augustus 2015

Aardappelen (5)




Pommes

Ja, want het zijn sjieke recepten...

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Pommes gaufrettes

Zie boven

Link spul, want je doet het zonder beschermkapje op de mandoline, zonder dat kapje omdat je steeds een kwart slag moet draaien met die aardappel, en dat kapje kan je enkel een halve slag draaien

Je kan ook, tussen twee frietscheppen, met pommes gaufrettes mandjes maken


Pommes Georgette

Aardappelen uit de oven, doorgesneden, uitgehold, gevuld met rivierkreeft-ragoût en Sauce Nantua

Opgewarmd in de oven




Pommes Godard

Puree maken als voor Pommes duchesse

Bolletjes draaien en bakken


Pommes au gratin

Pommes Jackson

Zie verderop


Pommes Hasselback

Zie boven

Aardappelen in een lepel en insnijden
Door die lepel blijft de bodem aan elkaar zitten

In ieder geval olijfolie erover, maar ook knof (tussen de flapjes!), rozemarijn, grof zeezout...




Pommes à la hongroise

Zie boven

Boter, ui, knof, paprika, tomaat...

Bouillon erbij en schijven aardappel

In een ovenschotel, in de oven

Peterselie


Pommes idéales

Pommes dauphine maar met truffel


Pommes à l'irlandaise

Gestoomde repen aardappel




Pommes Jackson

Zie boven

Ovenaardappelen in de schil, uitgehold

Gevuld met de pulp, boter, geraspte kaas, p/z, nootmuskaat

Gegratineerd met kaas


Pommes en jaquette

In de schil gepofte aardappelen

Geserveerd (doormidden gesneden) met boter, z/p en bieslook


Pommes au lard

Blancheer verse zilveruitjes

Bak aardappelblokjes in hamvet of spekvet

Bak de zilveruitjes mee

Stoof alles onder toevoeging van vleesnat

Serveer met peterselie




Pommes Lorette

Zie boven

Als Pommes dauphine, maar in de vorm van croissants

Soms als zeppelinnetjes


Pommes lyonnaise

Nou, dat eten wij ook...

Gekookte aardappelen, gebakken in boter, geserveerd met peterselie...


Pommes Macaire

Zie onder

Een koek gebakken van de pulp van gepofte aardappelen

Met boter en p/z erdoor




Pommes Maire

Pommes à la crème


Pommes à la maître d'hôtel

Zie onder

Koken, schijven of parten, goed drogen

Nakoken in melk met p/z en peterselie


Pommes marquise

Pommes duchesse met tomatenpuree

Ook wel een caisse (bak) van aardappelpuree (in een ovenschotel), gevuld met tomatenpuree

Zie hoe ik het maakte (met zwezerik!) hier




Volgende aflevering zie hier