vrijdag 12 juni 2015

Mét garnalen




Ik bedoel: je maakt iets met vlees, en je doet er ook garnalen bij... 
 
Vlees én garnalen

dus


Toevallig kwam dat deze week in mijn keuken twee keer voor, vandaar.

En trouwens: ik herschrijf momenteel Culinair ABC voor Gevorderden, en ik schrijf momenteel aan Vies Lekker, én aan Vlees en Vis.

Culinair ABC voor Gevorderden was destijds een hit (ik heb het over lang geleden, maar de Haagse Post schreef "Eindelijk eens een kookboek waaraan je proeft dat de auteur alles zelf heeft gemaakt (en dat is een uitzondering)", en Het Binnenhof schreef "Het meest gekopieerde kookboek!"

Ja, want kijk, het was een bibliofiele uitgave van 100 stuks...

Maar wat ik bedoel: in Vlees en Vis, klassieke Europese en mondiale regionale recepten waarin vlees én vis, komt het thema vlees + garnalen heel erg veel voor.




Foe yong hai


Zie eerst hier (alle links hier in een nieuw venster), hoe ik er op kwam.


Maar het recept zelf gaf ik nog niet, én het is een vlees + garnalen recept dus.
Normaal gekookte ham, hier pekelvlees.

Er zitten ook aperges in, en die had ik gegeten met pekelvlees, en de asperge-toppen en wat pekelvlees bewaard voor de Foe yong hai of Egg foo yong dan dus.


Zie het eerste plaatje: de vulling
Zie het tweede plaatje: dichtgeklapt en met tomatensaus en met verse Udon


Dit hieronder is een plaatje wat bij het volgende verhaal hoort, maar het had ook hier prima bijgekund hoor!



Enorm lekkere mango pickle

Op de markt vind je van die keiharde ganzen- of kippenei grote mango's
Daar maken ze chutney van
Deze hier zijn nog veel kleiner, een kwartel-eitje

Zie het onderste stukje
Je kijkt op de binnenkant van de pit, de inhoud van de pit is dus weg
Je moet die keiharde schil van dat dunne laagje vlees afpeuteren

Maar heerlijk, ach ach ach ach ach ach...


Foe yong hai met aspergepunten, pekelvlees, doperwten, tomatensaus, udon


Je hebt of je kookt (erg kort en in asperge-fond) aspergepunten. Witte, en niks uit blik.
Laat koelen.

Tomatensaus
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, iets lombok...
Tomatenblokjes (Heinz pak)... Chefoo witte Chinese (druiven)wijn (heel belangrijk voor de smaak, en kost geen ruk), wat versgemalen korianderzaad, kippenbouillonblokje...
Proef.

Pinda-olie, ui, knof, iets lombok...
Verse grijze garnalen erbij en stukjes pekelvlees en diepfries doperwten...
Nog wat van die wijn en laat inkoken
Proef op zout (gebruik Viandox of anders maar Marmite)
Aspergepunten erbij

Verwarm de Udon, bak de omelet met p/z, vul de omelet en hupatee!


Gember, Chefoo en tomaat is een enorm lekkere combinatie...




En nu weer "met garnalen" maar heel anders

Pancetta, lente-ui, garnaal-eieren-mie en mango pickle


Zie die mie, Shrimp-eggs noodles, hierboven en hieronder
Mie met garnaal-kuit erin, zie hier
Dat zit gemalen door die mie


Het is niet zozeer de smaak die apart is, maar de geur (en na even wennen is die erg mooi)


Kook de mie met ietsje zout, giet af en spoel koud.

Pinda-olie, pancetta (dit kan ook prima met rookspekjes natuurlijk, maar ik had nog pancetta liggen)...
Uit de pan

Ui, knof, gemberwortel, lombok...
Lente-ui...
Iets Chefoo en pijlsnel inkoken
Mie erin warm wokken met de pancetta

Serveer met die mango pickle




Maar goed,

Vlees met garnalen


Ik keek even in het register van mijn Vlees en Vis boek

Je struikelt erover in heel Azië: van vleesgerechten met verse garnalen, tot gedroogde in Nepal en in de binnenlanden van Indonesië

Japanse kip met garnalen en peultjes...

Maar je struikelt ook in Midden- en Zuid-Amerika
Gumbo met garnalen in kippenbouillon...
Antroewa met garnalen en zoutevlees...

En zie de klassiekers als Bresse kip met garnalen...

Risotto met garnalen en spek...

Deense omelet met garnalen en spek...

Bommelballen, heer Bommel's gehaktballen met spek
En garnalen dan dus...





PS

Kocht vandaag op een rommelmarkt de eerste druk van het eerste Dik Trom boek (Uit het leven van Dik Trom).

Prachtig exemplaar, harde kaft, keurige stofomslag.

€ 2,-...