Vandaag weer inkopen
Turkije
Turkish Cooking
C en D Robertson, 1996
Heel veel aardige cultureel-toeristische informatie ook
Goeie serie, met ook de boeken van Claudia Roden
(Midden-Oosten, Mediterraan, joods)
Wat viel op?
Pilaki
Grote witte bonen met...
Altijd ui, knof, wortel, tomaat cq tomatensaus
Dikwijls ondanks de bonen ook aardappel
Dikwijls als koud voorgerecht
Pilaki vis
Olijfolie, genoemd spul ex tomaat + bleekselderij
Z/p, witte wijn...
Vis-stukken, tomaat, citroen, peterselie...
Buffalo-wormen schnitzels (Jumbo)
Smaakten best maar ietsje te zoet
Gevulde artisjokken
Steel en bladpunten er af
Kook in water met zout en citroen
(Heb je grote, dan eet je de steeluiteinden met een dipsaus
En later idem de bodems)
Kleinere uithollen (ook het "hooi" weg)
Pilav maken met dille
Vullen
Ovenschotel, kokend water
Stuk citroen op de vulling
Oven
Kalfsgehakt met groene erwten
Geen doperwten dus, maar geweekte gekookte niet-split erwten
Gehakt met ui en knof rul bakken
Erwten en bouillon erbij
Laag vuur, 20 minuten sudderen met deksel
Dille, z/p
Vier minuten...
Cacciatore cinghiale
Wildzwijnsworst uit Basilicata
Cacciatore: jagersworst
Dus dun want ze schieten alleen spul met dunne darmen
(De dikke darm van wild zwijn gebruik je niet)
Pilav met kikkererwten
Dat lijkt natuurlijk op Italiaans Riso e fagiole, rijst met bonen
Risotto pavese met borlotti, veel minestra, veel met kip, met mosselen, ook met aardappelen ook nog, met pompoen, met worstjes, met pancetta...
Maar meer nog natuurlijk lijkt het op riso e ceci, rijst met kikkerwerwten
Risotto, pompoen, saffraan, veel courget, andijvie, minestra (ook met kerrie), mosselen, wortel...
Ook met rode rijst
Boter (Turkse boter smaakt enorm goed), ui, knof...
Tomaten...
Rijst, bouillon, z/p, zeven minuten met deksel...
(Ik bak altijd eerst de rijst aan, maar goed)
Gekookte kikkererwten, 10 minuten met deksel...
Deksel van de pan, een minuut, vuur uit, doek over de pilav, 10 minuten
Cassave-meel
Ik maakte er al kaasbolletjes mee, uitstekend
(Braziliaans; Pão de queijo, "brood van kaas", zie hier)
Wat gaan we maken?
Aardappel-balletjes
Aardappelen koken
Pureer met ei, geraspte kaas, ui, geperste knof, z/p
Balletjes rollen
Door ei, door paneermeel
Frituur
Courget-balletjes
Rasp courget, en maak er een "deeg" van met ei, ui, knof, dille, munt, peterselie, geraspte kaas, cayenne (of beter Urfa biber), zout
Bloem erdoor tot een mooi beslag
Frituur er eetlepels van
Courgoliebollen
Met yoghurt dip
Fallot is Bourgondische mosterd
Ze noemen het Dijon mosterd, maar het is minder scherp
Vier proefpotjes (dank H!)
De gewone kende ik al (uitstekend)
Cassis: heel erg lekker
Nog te proeven: groene peper, en dragon
Tarator saus
Bij bloemkool, bij mosselen, bij kip
(Kip: Circassische kip; zie hier)
Blend walnoten, oud wit brood, knof, citroensap, iets kippenbouillon (er kan later wat meer bij indien nodig), z/p
Soort mayo van maken met olijfolie
Abrikozenroom
Week een pond gedroogde abrikozen een nacht in iets meer dan 1/3 liter water
Niet van die hele zachte abrikozen, meer van die platte "zure abrikozen"
Begin met kokend water wat gedurende de nacht afkoelt
Roer af en toe om in het begin
Kook ze een uur zachtjes met 200 gram suiker, en reduceer daarmee de vloeistof tot stroop
Op smaak met citroensap van het vuur af
Koel goed
Serveer gezoete geslagen room met de stroop en met de abrikozen, met gehakte noten erover
Na die Pimm's alweer een ontdekking: Suze
Ik kende het met Picon en met cassis
Maar net als die Pimm's, waar ze ook van alles door mikken:
Puur met ijs een heerlijk apéritif!
Hermans dronk het...
Suze cassis ziet er vreemd bruin uit
Heet Fond de culotte
Onderbroek binnenkant
Andere verklaring: klinkt als s'use qu'assit
Alleen zittend gebruikt
Andere verklaring: klinkt als s'use qu'assit
Alleen zittend gebruikt
Is trouwens een hoerendrankje
Volgende aflevering, China, zie hier
Zie trouwens een hele serie over Turkije hier