maandag 30 maart 2015
De Volkskeuken (7)
Marie Louise Schippers
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dit hier wordt niet zo'n lange aflevering, omdat die Schippers degene is, van die culinaire bent van de Volkskrant, waarop ik de minste kritiek heb.
Feitjes en zo
Worstenbroodjes komen niet uit België, die komen uit Lotharingen.
Pâté lorrain, zie hier, werd Pâté au Riesling in Luxemburg, zie hier, en die verwerden tot Belse en later Brabantse worstenbroodjes.
Tomatillo is, inderdaad maar in de verte, verwant aan de tomaat, en, inderdaad maar veel meer, verwant aan de Kaapse bes (niet "goudbes"). En het lampionplantje (wat gedroogd in kerrie wordt gebruikt, als bitter-component).
En niet zo moeilijk te krijgen hier, zie een leverancier hier
Amandelmeel koop je niet bij de toko maar bij de gezonde winkel
Kikkererwtenmeel koop je inderdaad bij de gezonde winkel of bij de Marokkaanse (lees Turkse) super, maar beter spul vind je -dit keer- bij de toko.
Gram heet dat daar, of besan.
"Echt Hollands duindoornsap"
Huhh?
En die "Aardappelen met laurier", met al die inkepingen, dat heet Hasselback aardappelen.
Zie hier
Zo'n aardappel leg je in een lepel, snij richting lepel en het gaat altijd goed
Er moet, móet! trouwens knof bij ook
Culinair gezien
Bouillon met daarin citroenrasp en Worcestershire
En daar dan weer gebakken gemalen tomaat in
Kweenie...
Rodekoolsalade met garnaaltjes
Eet dat zelf maar...
Christmas Pudding begin je niet in november maar in april.
En je flambeert met rum, niks cognac
Waarom ze pinda-olie uit de pindakaas halen?
Je zegt het zelf: de consument wil die laag olie er niet op zien
En dus voeg je geharde andere olie toe
Want pinda-olie kan je niet harden...
Verhalen
Banh xeo
Bánh xèo, ajb
Ja, "hoor ze sissen in de pan", ja
Bánh xèo betekent dan ook "sissende cake"
En je gooit het beslag niet over gebakken spek en garnalen etc, maar daarmee vul je ze
Arabische biefstukreepjes
"Voeg de spinazie en de peterselie bij het tomaatmengsel. Roerbak tot de spinazie is geslonken..."
Zo werkt dat niet, natuurlijk
Dan zou je de tomaten veel te ver moeten laten inkoken
Zolang er water in de tomaten zit, zit er water in de spinazie
Chocoladekoekjes met bonen
Geklopte eieren, gepureerde bonen (hoe kan je dat in Godsnaam ooit gemengd krijgen, ik bedoel: waarom zou je die eieren dan kloppen, als ze door de bonen toch platgedrukt gaan worden?), gesmolten chocolade, bloem, boter, vanille, noten, kokos, suiker, koffie, bakpoeder...
Veel succes (en heel veel bakpoeder)
Krachtige paddestoelensoep
Sjalot bakken (geen knof; kletsrecept dus) en paddo's
Geweekt eekhoorntjesbrood meebakken
Handel pureren en door bouillon
Eventueel wat weekwater erdoor, "als het te dik is"
Hoe kan dat nou te dik worden, voor vier personen bouillon?
Met drie ons verse paddo's en 10 gram gedroogde?
Pureer je ze, dan komt er vocht uit, want er staat nergens dat ze Duxelles gebakken moeten worden
Wij doen het zo:
Bouillon inkoken met weekwater, proef
Gebakken paddo's en idem geweekte erin, en een tijdje laten trekken
Niks pureren...
Okonomiyaki
Search the blog, zou ik zeggen
"Ik heb een Hollandse variant gemaakt"
Laat maar, zou ik zeggen
Groentebouillon ipv dashi...
Zelfrijzend bakmeel ipv bapao bloem...
Geen daikon door het beslag...
En dan weer dat groentengelul
"Groentenemulsie" ipv mayo, flikker op
Smaken "Brabant" en "Vietnam", lazer op...
Rillette van gans
Rilettes, ja
En niks van pootjes maar van een hele gans
En dus niks ganzevet nodig
En knof erbij ja, en nootmuskaat en kruidnagel
Niks laurier en jeneverbessen
Volgende aflevering zie hier