woensdag 3 september 2014
Maar ja,
Janneke is natuurlijk niet de enige...
Hermus en Zandstra
Dagblad van het Noorden
Een "10 jaar oude tawny port" als aperitief...
En op 2 februari eten ze "puree van jonge doperwten". In februari...
Volkskrant
Naam van het kwaakhoofd is kwijtgeraakt
"Voor de grill [gril in het Nederlands, ja] van Braisenville in Parijs laat hij houtskool uit Brazilië komen", de zak.
"patissier: een banketbakker die ook nagerechten maakt".
De klok horen luiden...
Entremets maakt die, taarten die eventueel als nagerecht gegeten kunnen worden. Mousses en zo.
Smack van Dinter
"Uiteindelijk kwam ik uit op tosa dashi, een mengsel van rijstazijn, sojasaus, amazake [een soort alcoholvrije miso], kombu, mirin en bruine suiker".
Gelul.
Tosa dashi is rijstazijn, niks meer en niks minder.
En dat mengsel, dat is gewoon sushi-azijn.
En die Wouter Kikkerdril, want daar gaat het over, die gebruikt "tosa dashi of ponzu".
Waar slaat dat nou weer op? Dat zijn twee totáál andere dingen. Ponzu, dat is dat Ajipon waar ik het laatst over had: soja-saus met citrus...
Waar haalt al dat volk hun gelul toch allemaal vandaan? Het is me een mysterie hoe je zó, en zo continue ook nog, lulpraat rond kunt strooien...
Marcus Huivers
Volkskrant
Die ging Googelen op die Van Dinter, maar dat leverde niks op. Nee natuurlijk niet! Die heb ik aangepakt!
En dan gaat ie Poulet au Vinaigre maken, à la lyonnaise zeg maar, maar ja, dat gaat ie dan weer helemaal anders doen, je houdt je hart vast...
Dan gaat ie de tomaat meebakken met de ui en zo, in plaats van ze in de saus te verwerken... En dan flikkert ie er mosterd door... En dragon gottegottegot...
Redzeepie
Hou je vast
Het "beste restaurant van de wereld", maar geen hond die kan vertellen waarom en hoe.
Nou ja, ik wel: marketing en poen en hype. Woefwoef!
"Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende kok een moestuin en wildplukkers in dienst", lazer op zak...
"Toen ik had besloten om kok te worden heb ik alle kookboeken gelezen die ik kon vinden"...
"Gedroogde naalden van de spar vermalen wij tot poeder; elke boom smaakt anders"...
"Ik vind het dwaas dat het gebruik van spar niet in onze cultuur zit".
En Limburgse en Duitse chutney van de lichtgroene topjes dan?
Kleuter Woutwijk
Dat is altijd lachen gieren brullen!
"Jenever mocht [sinds 1920 in België] alleen verkocht worden in flessen van twee liter. Zo'n fles was voor de arme man onbetaalbaar."
De klok horen luiden...
Van 1920 (tot 1955 of zo? ik herinner het me nóg) mocht je alleen twee flessen van dezelfde sterke drank kopen, ipv één.
Volkskrant
Kokosolie
"Te koop bij onder meer Ekoplaza en andere natuur- en reformzaken"
En bij elke Indonesische en Surinaamse en Chinese toko ook hoor...
En daar stukken goedkoper ook nog...
Marcel Hulsplas
"Het oergebit was niet geschikt om botten te kraken" [dus die aten geen vlees; weer zo'n vego-kwaker]
Als we tot op de dag van vandaag kleine vogeltjes met bot en al eten, dan deden ze dat in de oertijd gegarandeerd ook.
En als apen botten kunnen kraken met een steen, dan konden ze dat in de oertijd gegarandeerd ook.
(Je vraagt je af hoe Neanderthalers vloekten als ze op hun duim sloegen...)
Otto Kleiner
Vissaus
"Zuid-Oost Azië"
Als je een groot artikel over saus van gefermenteerde vis gaat schrijven, informeer je dan behoorlijk, in plaats van enkel gemeenplaatsen ("Rome", "Garum") na te kwaken.
Zie bijvoorbeeld hier (alle links hier in een nieuw venster).
"volgens de etiketten gemaakt van ansjovis".
Gelul. Ja, dat staat er wel op ja, maar dat komt omdat ze geen vertaling voor smelt hebben.
"al staan er bij sommige flesjes ook andere zeebeesten op het etiket" (en paddo's, voeg ik toe).
Jawel, maar dat betekent niet dat als er een inktvis op staat dat het dan van inktvis is gemaakt, dumbo (wel een pagina groot artikel, nul verstand van zaken). Dat betekent dat het merk Inktvis heet, omdat het lekker bij inktvis smaakt, kwaako.
En de allerbeste staat niet in hun beste 10.
Tiparos heet die.
Nou ja, niet alleen in de culi is het snikken.
Volkskrant 16 januari.
Floortje Slit.
"het is een transhumance; de eeuwenoude traditie om schapen de resten te laten grazen van de akkers en weiden om ze op die manier vet te mesten".
Waar haalt zo iemand dergelijke lulkoek nou vandaan?
Hoe kan iemand zo stom zijn om over transhumance te gaan schrijven zonder te beginnen met even op Wiki te kijken? Zie hier...
Hoe kan het dat in een betere krant zoveel idioten hun kletspraat mogen schrijven?
(Psycholoog: Uw IQ is nogal laag. Misschien zou u bij de sociale werkplaats kunnen gaan werken, maar u kunt natuurlijk ook overwegen journalist te worden.)