Gele biber dolmasi
Brandnetelsoep in Europa en zo
Je moet de jonge toppen gebruiken, en daarom hoor je altijd dat het lente-spul is.
Onzin. In de lente kan je wat makkelijker oogsten, dat wel.
Maar na al die regen kun je nu of over een, twee dagen ook prima oogsten.
Trouwens, het kan allemaal ook met spinazie of kervel of snijbiet.
De Thibetaanse dichter Milarepa (of Milaraspa) heeft jaren lang enkel satuk, brandnetelsoep gegeten in zijn grot, "until he turned green".
Aristophanes schrijft dat ze moeten worden geoogst "vóór de komst van de zwaluwen".
Behalve in soep wordt het -in Italië- veel gebruikt als vulling van pasta, samen met ricotta, of met mozzarella en parmezaan. Met of in plaats van spinazie en/of snijbiet en/of zuring. En je kan het -dus- natuurlijk klaarmaken en gebruiken net als spinazie.
En er wordt wereldwijd bier en thee van gemaakt.
Last van de haartjes op de bladeren? Vóór het koken tussen twee theedoeken en de deegroller erover.
Gele dadels
Of zó eten (lekker fris en knapperig) of laten liggen tot ze bruin zijn (lekker zoet)
Nu bij de Turk en de Marokkaan
België
Hak samen met zuring, en bak in boter.
Half melk half bouillon erbij en zout.
Laat een half uurtje koken.
Kluts in een soepterrine wat volle melk, een eierdooier en gesmolten boter. Giet er de soep op en roer door.
Of klop eigeel door de soep en serveer op oud brood.
Gebruik in plaats van zuring botersla of veldsla of postelein of snijbiet (geldt voor alle recepten).
Zweden
Blancheer en pureer.
Van een andere portie bouillon trekken.
Boter, bloem, brandnetel- en runderbouillon...
Brandnetel erbij...
Bieslook, venkelgroen, p/z.
Longan
Frankrijk
Houd wat geblancheerde blaadjes apart.
Koken met aardappel-stukken en zout.
Afgieten (bewaar het vocht), pureren en er met melk en kookvocht een "gebonden" soep van maken.
In de soepterrine sneden oud stokbrood en klontjes boter.
Soep erover, blaadjes erop.
Lotharingen
Boter, wit van prei...
Brandnetel (eventueel plus kervel) en aardappel en knof...
Gevogeltefond en zout...
Room erdoor en boter en wat gehakte kervel erover.
Trottole met guanciale
Trottole: spaarlamp-pasta
Trottole: spaarlamp-pasta
Schotland
Nettle kail
Kail is boerenkool, maar het kan ook groen voor in soep betekenen.
Kook in kippenbouillon.
Rooster havermeel.
Blend de soep.
Zout, flink peper, en geleidelijk, steeds roerend, het meel erdoor.
Met schapenbouillon (of lamsbouillon dan dus)
Maak een mooie groentesoep van bouillon van schapenvlees, met aardappel, wortel en ui.
Kook daar de bladeren in gaar.
BBQ
De zalm en de halloumi had ik in ontbijtspek gewikkeld
Spanje
Kook witte bonen samen met varkensvlees.
Voeg tijdens het koken en naar gelang hoe lang het moet koken toe aardappel, later kalebas en ui en knof, later maïskolven, later brandnetel en korianderblad.
Marokko
Kook stukken paling in water met zout.
Giet af (bewaar het vocht) en haal de vis van de graat.
Kook in het vocht brandnetel (en/of zuring en/of kervel).
Ghee, bloem...
Kookvocht en peterselie...
Schep de groenten erbij en de paling.
Griekenland
Kook in groentenbouillon aardappel en wortel.
Voeg tegen het eind stukken courget toe, ui, tomaat en brandnetel.
Ook wat olijfolie of boter, en z/p.
Serveer met citroen.
Luxemburg
Boter, ui, wit van prei...
Brandnetel even meebakken...
Bouillon erbij, z/p en nootmuskaat.
10 minuten, blokjes aardappel en sudderen tot gaar.
Pureren.
Room erdoor.
Ze zijn er weer!
Reine Victoria
Bulgarije
Kook in gezouten water ui en lente-ui.
Kook er rijst bijna in gaar.
Doe er brandnetels bij.
Roer er Bulgaarse yoghurt door en verkruimel er sirene (of feta) over.
Dit recept lijkt erg op dat van Ardense brandnetelsoep.
Reuzel, ui, aardappel, p/z.
Brandnetel, room.
Georgië
Blancheer de brandnetel eerst.
Bak ze even in boter, met ui en knof.
Meng bloem, zout en water door yoghurt (1 water op 2 yoghurt, en een eetlepel bloem op 3 dl. verdunde yoghurt).
Roer dit door de brandnetel.
Blokjes aardappel meekoken tot bijna gaar.
Eventueel wat water toevoegen.
Plus bieslook, korianderblad en munt.
En peper en zout.
Pureer, en geef er brood met verse kaas bij.
Tomatillo-salsa, de hoofdingrediënten
Tirol
Brandnetel blancheren, hakken
Boter, uien en knof
Bloem
Melk en water (of bouillon!)
Brandnetel, z/p, peterselie
Room
Bieslook erover
Otjes Kookboek
De brandnetelsoep van Otjes vader Tos is fameus.
In reepjes in een pan met water, aan de kook, kruidenbouillonblokjes erbij.
Met een deksel 5 minuten zachtjes doorkoken.
Z/p