maandag 28 juli 2014
Priesterwurgers
Strangolapreti
Toch maar posten al, zonder toevoeging, want het komt mooi uit dat dat kort is want het is al laat. Tot laat doorgewerkt aan de cursus InDesign CC 2014.
En o ja, verschillende zaken heten Strangolapreti, priesterwurger, omdat ze zo lekker zijn dat priesters ze zo snel opslokken dat ze zich ernstig verslikken.
Strangolapreti uit Trento
Zie hierboven
Gnocchi gemaakt net als Semmelklöße, dus met in melk geweekt uitgeknepen oud brood en bloem.
Door deze strangolepreti gaat spinazie of snijbiet of brandnetel. Je weekt het brood, doet daar de rauwe groenten bij, uitknijpen etc. P/z en nootmuskaat.
Je serveert ze met Burro fuso. Maak ghee zeg maar, maar ook met wat wijn of bouillon erdoor. Zeef voor gebruik. Laat nog even sudderen met salie. Geraspte Grana trentino over de gnocchi.
Of je maakt een saus olijfolie ui knof ei zout bloem. Geraspte Grana trentino erover.
Strangolapreti uit Campania
Dat zijn heel gewone Gnocchi di patate, dus van aardappelpuree met bloem. Maar in tegenstelling tot gewone Gnocchi di patate worden ze niet over zo'n geribbeld plankje gehaald om de rigate te maken, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kook 1 kilo aardappelen in de schil. Giet af en pel.
Door de aardappelpers, zo'n enorme knoflookpers.
Werk er 300 gram bloem door en een ei.
Maak er rolletjes van en snij die in stukjes.
Kook in gezouten water tot ze komen bovendrijven.
In Campania worden ze geserveerd met tomatensaus en blokjes Mozzarella. Of met Ragù alla Napoletana. Zie hier.
Strangolipreti uit Basilicata
Dit is pasta, en van een soort zoals je het ook op nog veel andere plekken in Italië vindt. Zie deze pasta hier.
Van die enigszins opgerolde deegplakjes.
Vergelijkbaar met Busiate siciliane. Zie hier en hier; het wordt om een stokje gerold, net zoals je maccheroni maakt, of liever gezegd hóórt te maken.
Vergelijkbaar met Casarecce. Zie hier.
Vergelijkbaar met Trascinati. Zie hier.
In de verte familie van Castellani (hier) en Malloreddus (hier), die beide gnocchi nadoen. Ook wel Gnocchetti sardi, zie hier.
Pas op, Gnocchi sardi zijn een soort conchiglie, schelpjes.
Het is niet zozeer een gerecht als wel een eier-pasta, maar wat wel aardig is: ze worden ook gemaakt met citroenrasp erdoor, en dan worden ze gegeten met zoete wijn erbij.
Strangolapreti uit Calabria
Een zelfde soort pasta, maar het wordt anders geserveerd.
Een heel simpele pasta trouwens, van water, bloem en zout.
Wordt in het algemeen op drie manieren opgediend:
* met pikante tomatensaus (Calabrese gerechten die niet pikant zijn, dat bestaat bijna niet)
* met ragù van lam; olijfolie, ui, knof, Spaanse peper, rozemarijn, witte wijn
* met gestoofd rundvlees en tomatensaus.
Strangugliaprieviti uit Calabria
Dat zijn gnocchi di patate, die op dezelfde manier gegeten worden als die Calabrese Strangolapreti.
Ze worden niet met zo'n houten plankje geribbeld gemaakt, maar op de bodem van een rieten mand.
Zie hier.
Affuca parrinu
Dat is Siciliaans en betekent, jawel, prietserwurgers.
Koekje om te dompelen in een drankje.
Recept zie hier.