dinsdag 22 april 2014
Hallaca
Hallaca, Tamales, noem maar op
[Hallaca: alljAkka]
Ik schreef hier al eens eerder over tamal / tamale / tamales
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pakketjes in bladeren.
Bananenbladeren (zie hierboven), meest oorspronkelijk groene maïsbladeren (van rond de kolf, niet van de plant).
En erin vlees.
In Venezuela kip + varken + rund. En rond de vulling maïs-deeg.
Dat is die hallaca van de foto hieronder.
Hallaca en dat soort dingen stoom je
Tamale: "A Mexican speciality consisting of food wrapped and cooked in corn husks, bananan leaves or avocado leaves, although at one time the ingredients were also wrapped in fabric and soft tree bark."
"in fabric": vergelijk met varkenspoten gekookt gewikkeld in linnen "verband". Pieds de porc à l'escargot.
Ze bestaan al sinds 5.000 voor Gristus, "and can be steamed, roasted, grilled or pan-fried."
Columbia: bollo
Mexico: tamal dus, maar ook corunda en zacahul
Bolivië en Ecuador: humita
Nicaragua: nacatamal
Guatemala: pache, chuchito [patsjuh, tsjoetsjietoo]
Cuba: ook tamal