woensdag 20 februari 2013

Borsjtsj


Kahn, Eetymologie

Deze rodebietensoep zal niet vaak te vinden zijn op een Nederlandse eettafel. Daarvoor zitten er waarschijnlijk teveel opeenvolgende medeklinkers in. Jammer, want hij is zo lekker.
Borsjtsj, een gerecht dat voornamelijk in Oost-Europa wordt gegeten, komt van het Russische woord boršč: 'berenklauw'. Van deze plant werd de soep oorspronkelijk gemaakt. De berenklauw werd later door bieten vervangen, maar de naam bleef hangen.
Waar borsjtsj precies vandaan komt, is niet met zekerheid te zeggen. In Rusland, Litouwen, Oekraïne en Polen claimt men de soep als nationaal gerecht. De Oekraïners schreeuwen echter het hardst dat zij borsjtsj hebben uitgevonden en waarschijnlijk hebben ze gelijk. Althans, als je het principe aanhangt dat botanisten bij twijfelgevallen hanteren: daar waar de meest natuurlijke variaties voorkomen, is vermoedelijk de oorsprong van een soort of ras. Of, in dit geval, een soep. De Oekraïne telt in elk geval de meeste soorten borsjtsj, waaronder de versies van Kiev, Odessa, Poltave en L'vov.