woensdag 30 januari 2013

Pizza, Spaanse pepers, gepocheerd ei



Dank PJ voor deze en volgende foto's.
Als iemand precies wil weten wat/waar het is:
Rechts klikken op de foto, dan Opslaan en je ziet de naam = de omschrijving.

Culinaria

Gisteren
Eind van de maand, spul inleveren, BTW kwartaal, factureren. weinig tijd.
Halve pizza salame uit de vriezer getrokken (salame is geen schrijffout, dat is Italiaans, Broekbaard).
Opgeleukt met ui, knof, pepperoncini. Alles door mooie sterke Marokkaanse olijfolie gehaald.

De Uitgeputte Plofkip hier. (alle links hier in een nieuw venster).
Wat vind ik dat toch altijd een shitwoord, "vleesvervangers".
Je vreet vlees of je vreet ei of kaas of vis of soja.
Ja ik weet wel dat die "vleesvervangers" niet alleen soja zijn maar ook paddestoelen ("paddestoelen"; lees schimmelkweek) of graan of melkeiwit, maar toch.
"Soja en zo".


Wat Amerikaanse culinaire links hier rechtsonder ("Recent posts").
En Slow Cooker wow!  hier.

Zuurdesembrood nu.
Ik eet al een week of twee zuurdesembrood, gewoon maar eens ff, voor de verandering, en lekker trouwens.
Zoals bekend is dat uiterst winderig, steek je kop maar even buiten.
Maar goed. Nu hadden ze bij AH in ene geen Paderborner meer. Ik vraag daarnaar, kijken ze je aan of je zegt Kan je ff je broek late zakke, Nou, dat is mij onbekend meneer! Die denken zeker dat ik net zo dom ben als zijzelf...
Maar goed. Nou hebben ze naast Waldkorn, wat ik wat minder vind, ander brood. Ik zeg U had vroeger toch twee soorten van dit brood? Wat was die tweede soort dan? Uhh hoebedoelu tweesoortuh?
Maar goed, nu hebben ze Mehrkornbrot. Lekker. Met allemaal dingetjes erin, ook onduidelijke zwarte, en lekkere zaden en zo. En dat is ook winderig, maar minder. Maar wel veel stiekemer!


Dit hier is trouwens de achterkant, PJ., iets naar onderen.

O ja, twee dingen nog over eerdere posts.

Ik had bij dat gepocheerde eieren gekloot van NRC van laatst moeten schrijven dat die van mij, die ik als mislukt beschouwde, vergeleken met die eieren van die kwaakhoofden fantastisch gelukt waren

En ik zei laatst nog dat je, als je jalapeño voorschrijft, Volkskeuken gisteren geloof ik, jalapeño op glas dan, op pekel, dat je wel moet mededelen of dat groene of rode moeten zijn, want die staan in de super naast mekaar en het scheelt nogal, de ene of de andere.
En zie. Bij die pizza van gisteren plande ik pepperoncini, zoals ik hierboven schreef, maar dat ging niet door. Die moet ik nieuwe koken (zijn pap geworden). Dus jalapeño. En toen kiezen. Groen natuurlijk, Frisser en dus beter bij salami.


Pers

NRC Next
Dat kinderen zeggen "Nee niet weer pasta. Doe maar gewoon wraps of zo". Leuk.
En een heel aardig idee voor een kikkererwtenmeel-pannenkoek (dat heet een besan-pannenkoek).
Zie hier.

De Volkskeuken
Ook daar eindelijk eens een aardig recept. Madagaskar. Kip in limoen en met pepers gemarineerd, en gestoofd met gember, tomaten en kokos.
Geen recept op de site te vinden. Wel "Volkskrant Volkskeuken" hier maar dat is shit.
Enfin. Ik maak het binnenkort en dan horen jullie wel. Toch?!
Ennuhh, dat in limoensap leggen, dat doen ze in heel Afrika. Dat is een soort koelkasteffect zeg maar.



Rare instrumenten,

daar vroeg toch laatst iemand om?
Je hebt ook rare klassieke instrumenten.

De Teremin bijvoorbeeld.  Hier bespeeld door de uitvinder zelf. Een Roemeen trouwens; als je goed Frans spreekt, dan versta je hem een beetje.
En instrumentrul betekent instrument-het. (Karel van het Reve: "Theater is teatrul. Dat geeft weinig vertrouwen.")

Een teremin speler heet een Teremist, en zie er een les geven hier.

Over the Rainbow hier.

Toegift (Bis! Encore!) hier.