maandag 17 december 2012

Ree, vis, kruiden



Gisteren Bruine Vlootdagen in Groningen.
Bruine Vloot: in oude staat herstelde schepen, en die hebben dikwijls bruin zeil.
Zo met al die masten herinner ik me het kanaal in Helmond, toen ik klein was.

Culinaria

Ja Marieke, die champagne Laurent Perrier is enorm lekker...

En gelukkig begon je niet aan dat balkenbrij recept Loek. 35 kruidnagels...
En trouwens vegetarische balkenbrij, gatverdamme...

Twee kookboeken hier (alle links hier in een nieuw venster).
Wat een luller, die Ducasse. Die kan zó voor radio 4 gaan werken...


Gisteren

Die Bruine Vlootdagen dus.
Eerst naar Huis de Beurs gewandeld, zat om 13.00 al goed vol. Een perfecte tosti gegeten. Waarom krijg je daar behalve currysaus ook mayo bij?

Toen die bruine vloot.
Hierboven de Jantje, waarop ik vroeger heb gevaren. Een keer naar Engeland met windkracht 9 én vlagen. Hoefde je als kok niet zo heel veel te doen.
Was er midden in de nacht een jochie van zo'n Stenau ding afgevallen. Dan kom je van hoog, én geen reddingsvest aan. Na drie kwartier gevonden. Levend...

Hieronder de Tromp.
Is nog niet klaar; masten moeten er nog op.
De grootste tjalk. Zonder ballast steekt de boeg meer dan zes meter. Is in de oorlog naar de grond geschoten geweest en heeft de storm van 1953 op zee overleefd.
Ik heb het nog gekend als een recent uit Italië gesleept roestig casco; was van een bekende van me, maar die is gek geworden.
Schip was op weg naar de Oost toen de eerste Golfoorlog uitbrak. Verkocht in Napels. Beunschip (zandschip) voor Sardinië. Met maffia wapens onder het zand. In beslag genomen. Enz.
Wordt het schip van de provincie? de stad? Groningen. Zie  hier.


Recepten

Raz (al) Hanout Noord Afrika, "Dak van de winkel", de plek waar de
kruiden worden bewaard.
In Marokko is het Raz al Hanout [razzallannOEt] en meer richting Tunesië Raz Hanout [razzAnnoet].
Maak als Bahjarat maar gebruik minder nootmuskaat en kruidnagel.
Gebruik karwij-zaad in plaats van komijn.

Bahjarat, Midden Oosten
Maal met een vijzel de volgende kruiden kapot en door elkaar: korianderzaad, komijnzaad, kruidnagel, kaneel, cardamom, zwarte peperkorrels en/of cayennepepertjes.
Werk er geraspte nootmuskaat door.


Kijk, van dat linker schip is de voorste mast de hoogste.
Voor jullie de linker mast en geloof me, dat is de hoogste.
En dat is normaal.
Maar zie in het midden, die ra-zeilen, de Jantje.
Daar is de achterste mast de hoogste.
En dus is dat een schoener.
(Nou ja, schoener...
Een tot zeilschip verbouwde viskotter...)


Ree, Belgisch

Bak filets van het ribvlees in boter snel aan beide zijden bruin, flambeer met Armagnac en laat op laag vuur even nastoven.
Bestrooi met zout en peper.

Of: bak filets van de bout, flambeer en laat wat langer nastoven, met wat stevige rode wijn.

Zorg in beide gevallen voor jus.

Serveer met kweeperen-puree, jus, waterkers, friet en eventueel gebakken bloedworst.

Dat gebouw hieronder zag ik in ene, in Groningen.
Nooit gezien. Mooi. Armenhuis.


In 1904 of zo was er een storm van protesten tegen de kwaliteit van de aardappelen daar.
De voogd ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat de klachten gegrond waren. "Ik zou ze mijn hond nog niet te vreten geven..."

Maar eind 19e eeuw stond de keuken daar juist bekend omdat het eten er zo lekker was...

Films

The Rocky Horror Picture Show.
Shit.

Journey to the Center of the Earth.
Shit.

Christiane F
Mooi. Waargebeurd, al zag noch hoorde je iets van die mishandelingen door pa.
Zie hier.

The Pianist
Heel mooi.
Vreemd wel is dat het grootste eerste deel "historie" is zeg maar, en dan het dan in ene veel "verhaal" wordt.


Een van de mooiste Nederlandse schepen, de Engelina.
Net als de Tromp en de Voorwaarts Voorwaarts (van de provincie Groningen geloof ik, en die er ook lag)(uhh, 's winters ligt die altijd daar) een koftjalk.
Koftjalk: zee-tjalk, met veel zeeg (kromming) dus.
En boven de ankers zo'n wit uitsteeksel waar de kluiverboom, de boegspriet op rust.
Zie de Tromp een stuk naar boven.