Vis/garnalenschelpje. Nu maken en de diepvries in om u voor het kerstdiner te ontlasten van het vele werk. Beschreef het eerder, maar nu completer. Een voorgerechtje dat zeer in de smaak valt, niet moeilijk is, en niet duur. Totale kosten per persoon ca. € 1,50- 1,70. Bij u iets duurder omdat Heiploeg u de concurrerende exportprijzen voor de Vlamingen laat betalen..
Ik betaal bij Colruyt voor Hollandse grijze garnalen, ondanks de prijsverhoging wegens ‘minder aanvoer’ nog altijd maar € 2,25 per 100 gram.
Als we toch even naar het bonnetje kijken, dan doet ge volgende ontdekkingen:
klik op de afbeeldingen voor vergroting
1. Bijna
een halve kilo eendenlever (veroorzaakt in Nederland protest en huisvredebreuk
in supermarkten) : € 11,58
2. Côtes
de Jura; in Nederland vrijwel onverkrijgbaar; sherry-achtige afdronk en zeer
geschikt bij zuurdere warme gerechten zoals ‘tête de veau’ € 5,09 Een zeer mooie
wijn; de grand cru heet in de Jura ‘Chateau Chalons' en de meest exclusieve
zijn er de ‘Vin jaune’ en de ‘Vin de paille’, waarvan de druiven gedroogd
worden op stro en door uitdroging een hoog suikergehalte krijgen
3. Pinot
Blanc de Rudisbourg. De prijs is zo laag, dat het afschrikt, maar een van de
betere Elzassers. Mooie zweem van bloemen en toch fris, Heel goed bij vis
gerechten. Prijskwaliteit een 10.
4. Gewuerztraminer
tegen € 5,99, mooie standaard kwaliteit; maak eens met Kerst ‘Escargots de
Bourgogne’(met geen nepbotertroep maar goede boter, met verse peterselie en
geperste knoflook !) en schenk met een klein kannetje voorzichtig in elke
huisje een klein scheutje gewuerztraminer en laat dat, terwijl ze nog in de
oven staan, even braiseren. De gewuerztraminer slaat een beetje zurig om en
verrijkt de smaak bijzonder.
5. De
Reserve Croix Mouton gaan we proberen. Trap niet in al die mooie aanbiedingen
voor Bordeaux uit 2007 en 2008. Ze lozen die flessen, want 2010 en 2011 worden
de jaren !
6. Braadkip
tegen € 2,82 per kilo. Thieme zal gruwen. Maar het zijn niet van die magere
AH-scharminkels. Ze zijn mollig en vet, en Colruyt is een van de eco-supers die
zeer zware lastenboeken hanteren voor eco en kwaliteit. Ze zijn sappig en mals.
Verder
met de ‘Coquilles de mer’, met oog voor de kosten..
1.
2
kleine doosjes gepelde garnalen (Lidl), uit laten lekken ; niet peperen en
zouten
2. 1
doosje champignons in schijfjes snijden, peper en zout en even aanbakken in de pan
3.
1
doosje diepvries kabeljauw, maar koolvis mag ook bijna gaar koken in
visbouillon van 1 blokje bouillon (ik doe er een takje selder bij..)
4.
De
champignons in een schaaltje zonder de saus doen; de stukken vis uit laten
lekken.
5.
De
schelpen (bij de visboer voor een prijsje ?) of kleine ovenvaste schaaltje of potjes
vullen met kleine stukjes (niet te klein) vis, garnalen en champignons. Niet te
zuinig !
6. En dan de roux : Boter smelten in een pan (mag margarine zijn); bloem erbij en roeren met een garde; al roerend melk en visbouillon (mag van blokje) er door; peper en zout toevoegen en vers citroensap, en dan geraspte kaas (niet de goedkope nep-raspkaas, dan beter de wat duurdere oude echt geraspte kaas, maar nog beter zelf raspen van een stukje belegen of oude kaas), tot ge een dikke saus krijgt. Ondersteun de schelpen met een stukje alu-folie !
Strooi de geraspte kaas eerst aan de kanten,
dat voorkomt uitvloeien.. Als de kaas er op ligt, dan met
de vlakke hand zo aandrukken, dat het niveau mooi vlak is...
de vlakke hand zo aandrukken, dat het niveau mooi vlak is...
Zo gaan ze de oven in, maar dan wel met
een paar kleine kluitjes goede boter erop !
een paar kleine kluitjes goede boter erop !
Maar als ge ze de diepvries in doet na het afkoelen er folie
omheen doen. Ca. 4 uur voordien laten ontdooien...
omheen doen. Ca. 4 uur voordien laten ontdooien...
En tot slot 'La Mer, van Charles Trenet
klik op de afbeelding !
Bon apétit !