dinsdag 11 december 2012

NOG HEILIGER (en een klein défautje)

.
Als ge HIER las, hoe een haas te slachten en de volgende link aan klikte om verder te gaan...   http://www.kookenz.blogspot.nl/2008/10/we-gaan-verder-met-onze-haas.html  , dan vindt ge daar een klein foutje.

Als ge wijn toevoegt aan een gebraad, dan bepaalt dat mee de smaak. In het bovenstaand recept schrijf ik een hele of halve goede rode fles wijn toe te voegen, en de ‘groente’ uit de marinade. Dat laatste is maar heel beperkt. Ik bedoel de peperbollen, laurier en de ajuin, welke laatste tijdens het braden op gaat in de saus. Niet de selder toevoegen en de peetjes . Daarnaast: Ik gebruik meestal een eenvoudige maar goede landwijn voor een marinade. Geen directe voorkeur, maar wel een eerlijke rode wijn van ca. 4-5 euro. Geen zware bordeaux of bourgogne, maar….als ik b.v. een Vacqueras heb staan en geen zin om extra wijn voor de marinade bij te kopen, dan gebruik ik die, en voeg ik die, na door een zeef gegoten te hebben,  bij het braden (met eventueel het bloed) zonder andere poespas er bij. Dan gaat er dus geen 'betere' wijn meer bij.

Nog een paar tips. Ook, heel 'zuinig’ kunt ge een scheutje azijn bij voegen, dat de zachtheid van de haas bevordert. En een schepje bruine suiker.. Het klinkt tegenstrijdig: wijn plus azijn, plus peper en zout, plus bruine suiker, maar dat is het zeker niet. De bruine suiker werkt tevens als een kleurstof en maakt de smaak ook weer rijker. Het flamberen van de haas in pan moet ge uiteraard doen nadat ge de haas hebt aangebraden in boter (half boter, half margarine) en vóór het toevoegen van de gezeefde marinade ! Dan brandt de cognac lichtjes in op het vlees, en anders drijft die op de saus.
Op deze wijze eens een wat vollere bio-kip van een paar euro braden, gaat natuurlijk ook. ‘C’est le ton (saus en braadwijze), qui fait la musique’ op uw bord…
klik op de afbeelding voor vergroting
 
Ik weet niet of ik eerder de bovenstaande foto plaatste. Ik peins van niet. Nu Maarten plaatjes van hem als ‘zaantje’ (Vlaamse verbastering van ‘saint’) plaatst, dan ook maar een van mij. Van mijn plechtige communie op 12-jarige leeftijd. De bisschop is die van Brugge, Monseigneur de Smet van Brugge, een brave man, en niet die voze viespeuk, die Brugge een paar jaar geleden ontvluchtte, Monseigneur Vangheluwe, wie wie hieronder een plaatje als hij een misdienaarpop koopt in een van de vele seks-shops in Sluis….