maandag 8 oktober 2012

Engelse en Franse saus, eieren, en Arabische pepers


Culinaria

Planning
* Woensdag loempia met soja-brokken en waterspinazie
* Donderdag, ter compensatie, zuurkool met spek, en kalfsnier en gnocchi
* Zaterdag paardebonen (gedroogde tuinbonen) met soepgroenten gekookt en met kaas gegratineerd
* Zondag tonijn met peterseliesaus (Oost Duits)(die saus dan) en friet (voortzetting friet-experiment)

Sauzen
Ik las in Escoffier over Sauce Groseilles au Raifort, bessensaus met mierikswortel. Port, nootmuskaat, kaneel, z/p, rode-bessengelei, mierikswortel. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik denk Waar lijkt dit nou ook weer op. O ja, natuurlijk, Cumberland saus! Citroen, sinaasappel, port, bessengelei, mosterd en gember. Nou ja, lijkt op elkaar: het denkt dezelfde richting op. Mosterd en mierikswortel, dat is hetzelfde smaakgebied. Zie hier.

(Uhh, als ik hier een link geef, dan is dat niet zomaar een link maar een gecontroleerde. Smulweb, om maar iets te noemen, maakt Cumberland met "rode landwijn"...)


Arabische pepers
Die Arabische pepers van laatst, die dikke Spaanse pepers zeg maar, die zijn behoorlijk heet, maar als je ze een dag weglegt, open gesneden en uitgehaald, in een plastic zakje op een koele plek, dan is het stukken minder. Weer te weinig zelfs.

Eggs Benedict
Dat kwam ik tegen. Wat was dat ook al weer? Heel iets anders dan die Hindu eggs van vandaag, dat is een ding wat zeker is.
O ja, zie hier en hier en hier.


(Ik moet af en toe heel kleine plaatjes vergroten.
Hier ging dat nog, maar verderop eentje waarvan de kwaliteit leed.)

Recepten

Polenta met kaas
Kook de polenta (rood maismeel) volgens de aanwijzingen (of maak griesmeelpudding met water in plaats van melk, en zonder suiker!).
Bak ui heel zachtjes lange tijd in boter.
Snijd kaas in kleine blokjes (gebruik kaas-combinaties zoals voor fondue).
Stort een laagje polenta in een ingevette ovenschotel.
Beleg met blokjes kaas, daarop polenta enz. en eindig met polenta.
Giet er de boter met de uien over en steek goed met een vork overal in de polenta zodat de boter naar beneden kan zakken.
Als de polenta nog warm is, dan zijn 10 minuten in een oven op 165 graden genoeg.


Polenta met klipvis, zoutevis, bacalhao, bacalao, bakkeljauw. Polenta con baccalà.
Koop in de groene winkel rood maismeel (maisgries) voor polenta.
Kook de polenta volgens de instructies, dus roeren tot je een ons weegt.
Je hebt de dag ervoor al klipvis geweekt, of eerder stokvis.
Kook die vis, laat afkoelen en peuter uit elkaar.
Bak in flink olijfolie flink ui en knoflook, met wat cayennepeper en wat zout.
Bak stukjes vis kort mee.
Maak het mengsel eventueel licht vloeibaar met een scheut witte wijn.
Serveer over de polenta.
Zo wordt dat klaargemaakt op Italiaanse dorpspleintjes op vrijdagavond.

Franse polenta.
Breng 800 cc melk aan de kook met wat zout, giet daarin 200 gram rood maismeel en laat anderhalf uur staan op zeer laag vuur en op een vlamverdeler.
Roer en 70 cc olijfolie door.
Serveer bij reebout.
Kijk...


Fanmail

Dag Maarten, zou je nog een keer aandacht willen besteden aan mijn, enigszins veranderde, site.  Ik ben nog steeds enorm druk met dat Zuid Italië, maar er zijn inmiddels al weer wat nieuwe “werkstukjes”af.  Dank en groeten, L.
Zie hier.

(Doe ik dat nou goed met dat adres??)

Ja hoor.
Maar waarom schrijf je niet meer voor het blog?

Maarten, ik ben met die verhaaltjes gestopt omdat ik dacht dat het maar kleine “pleziertjes”waren in verhouding tot het doorwrochte werk, afkomstig uit die Zeeuwse klei!!
Grapje, maar ik kon het weer niet laten.
Dank en groeten, L.

Dus ik krijg ze weer?

Tuurlijk Maarten, alsgijzeschonvindtdandoeikdat.
Groeten, L

Ja!



Zag Les uns et les autres. Niks voor mij. Musicallig.

Zag Lolita, maar nu van Lyne. Een werkelijk heel onderhoudende film, en totaal anders, echt werkelijk totaal anders dan die van Kubrick.