woensdag 31 oktober 2012

Stoombroodjes, sambal, prei



Gisteren

Stoombroodjes, Quorn stukjes, courget
Brooddeeg maken van harde tarwe, rijzen, terugkneden, twee platte lappen, sesamolie op een lap, andere lap erop, oprollen. Zie boven. Ik had die sesamolie er per ongeluk doorgedaan, daarom zijn mijn broodjes wat drollerig geworden.

Wat rookspek uitbakken, uit de pan.
Quorn stukjes (ongekruid natuurlijk) aanbakken, uit de pan.
Maak wat dashi (gedroogde tonijn-zeewier bouillon; spul in heet water oplossen).
Pinda olie, sjalot, knof, gemberwortel, drie padrón pepers want zo heet zijn ze niet.
Dashi erbij, courget stukjes erbij... Proef.


Die stoombroodjes, dat gaat als volgt. Schijfjes van die rol snijden, over het midden indrukken met een eetstokje en dan de zijkanten naar beneden toe tegen elkaar vouwen. Hoe dunnere lappen je op elkaar legde, hoe mooier het wordt. Volgende keer beter.
Stomen, en de courget warmen met de Quorn en het rookspek.

Culinaria

Kreeg de sambal van Marieke, dank! Inderdaad erg heet en inderdaad erg lekker. Heel mooi vol van smaak. Recept??

Lekker (?) eten thuisbezorgd hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ik schreef laatst over die Baskische prei'tjes, gekookt, met mayo.
En nou las ik ergens dat ze die op dezelfde manier kookten, maar daarna na-bakten op een gril-pannetje.
Ook een prima idee.

Vanavond. Nou, om acht uur zat ik nog te werken, laatste dag van de maand. Italiaan dus. Carbonara. Viel tegen. Vreemde smaak en op een hele bak pasta drie (3) stukjes spek...
Vrijdag kom ik er langs, klagen.

Wakkere winkelaar hier.


Trivialia

Mooi, die reacties op die kabinetsplannen. Hoe rijker, hoe meer ze in hun broek schijten voor die zorgpremie. Maar als ooit de armelui erop achteruitgaan dan hoor je die nauwelijks piepen.

Nieuw werk van L. hier, bij Italië en Bomen.

En nou is 't half tien dus dat was het.


dinsdag 30 oktober 2012

Pikante paprika'tjes, Pizza, Potato chips



Dit is de originele pizza salame

Opleukpizza

Gisteren, dus.

Ui, knoflook en een pepertje in olijfolie vrij kort aanbakken.
Ik gebruikte een jalapeño. Heet, maar na het bakken minder, dus je kan vrij veel gebruiken.
Eerst de olijfolie over de pizza gieten, za'atar erover strooien en dan dat gebakken spul erop draperen.
Heb geaarzeld of ik er ook zwarte olijven op zou schikken, maar nee. En terecht want het was werkelijk heerlijk.

Die za'atar, daar moeten jullie toch eens achteraan bij de kruidenboer. Smaakt "overal" heerlijk in, vooral als het iets met tomaat is.

Je kan het mengsel wel zelf maken (geen link want op elke site een ander recept), maar als de kruiden ervoor in dezelfde warme streek gemengd zijn (en zo is mijn za'atar), dan voegt dat toch wel iets toe.


Hier met al dat spul erover

Culinaria

Las over de film L'Amour des Moules (de liefde voor de mosselen), en idem boek.
Film hier (alle links hier in een nieuw venster), boek hier (weer die vreselijke Sergio Herman, alleen die naam al).

Las in Elsevier (restaurant recensie van Harriot Voncken, over namen gesproken...) "Achter de bar hangen bovendien twee grote gerookte hammen die onmiddellijk een mediterraan gevoel oproepen", de ontzagwekkende culinaire minkukel. Gerookte ham in Zuid Europa. Ja, in heel enkele vochtige uithoeken zoals Galicia, maar dan nog steeds niet echt gerookt, maar gedroogd in een iets rokerige (tegen de vliegen) ruimte...

Wilbert Telegraaf had een heel aardig bruine bonensoep recept.
Ui, laurier, soepgroenten, (uhh Wilbert, daar zit géén peterselie in!), bladselderij, foelie en tomaat.

Had het vandaag met iemand over die -verdwenen- Super de Boer. Die hadden toch leuke dingen. Mini gedroogde vijgjes, losse uien, Martini brut, bundelzwammetjes, droge zwarte olijven...

Ik roerbakte net stukjes Quorn (ongekruid of zo) in vet waarin ik rookspekjes had uitgebakken.
Heerlijk.
Kan zo bij de borrelhapjes.


Pizza klaar

Pimientos de Padrón

Die zou ik nog krijgen van die Westland Peppers, zie hier en hier.

Maar goed, ik kreeg dus meteen weer twee kratjes...

Zie informatie hier en het bakken hier want die dingen bak je. Op zijn Spaans, dus liefst in zo'n half hoge koekenpan zonder steel en met twee oren, waarin je ook friet bakt. De halfhoge laag olijfolie laat je gewoon net als in een frituurpan in de pan. Bakken en dan zeezout erover malen.

Zie hieronder, en waarom twee kratjes? Omdat Dikke Van Dam meent dat er kwaliteitsverschil is tussen de Nederlands gekweekte (matig) en de Spaans gekweekte (goed) en dat is hoogstwaarschijnlijk gekwaak.
En het ene kratje is het ene, en het andere het andere.
We zullen zien, zei de blinde.


Erg leuke kratjes trouwens!

Recepten

Potato chips, Engeland
Snij of schaaf grote aardappelen, geschikt om te frituren, in dunne plakjes.
Was de plakjes in stromend niet te koud water tot ze geen zetmeel meer afgeven.
Dep ze goed droog tussen twee handdoeken, en frituur ze op 170 graden tot goudgeel.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Prei als garnituur, China
Snijd de prei in duim-lange stukken, die in de lengte in tweeën en deze helften in de lengte in heel dunne staafjes.
Stort in kokend water met zout, giet meteen af en spoel koud.

Prei met mayonaise, Noord Spanje
Kook mooie niet dikke prei`tjes (maar niet al té dun) van gelijke lengte en dikte (geen groen eraan) in licht gezouten water goed gaar.
Haal er een uit, haal er twee rokken af en kijk of je het met een niet al te scherp mes door kan snijden.
Kan dat niet dan zijn er twee mogelijkheden. Nóg een rok eraf, of verder koken.
Laat in het water afkoelen.
Laat de prei uitlekken en serveer met heel goede olijfolie-mayonaise.
En, mocht het eraf kunnen, met kaviaar.


Helemaal rechts Sylvia Kristel, derde van links mijn eerste ex.
Ik ben in de autobiografie nu bij haar (Sylvia dan dus) relatie met Hugo Claus.

Varia, nou ja, cultuur en zo...

Architectuur van een Ideaal hier.

Paris Tableau hier.

Art Options hier.

Ah! Een nieuwe Barbara Stok! Zie hier.

Bridget Riley hier.

Artschwager (ík vind het drie keer niks) hier.

Anti-PVV kunst hier.

Fotografie vroeger en nu hier.


Dank PJ. Schitterend. Eerste uitgave, 1933.
Mag ik aannemen dat je dat niet hebt, maar gevonden hebt op het web?
Laat Art Deco...


maandag 29 oktober 2012

Eitje, rollade, pepertjes



Amsoi stengels

Culinaria

Gisteren
Amsoi, rijst met "wilde rijst" erdoor, ei.
Bak de amsoi stengels (het blad gebruikte ik niet; dat was alles bij elkaar teveel) kort in pindaolie, uit de pan.
Bak sjalot, knof, gemberwortel en een pepertje...
Rijst erin aanbakken, heet water, wilde rijst...
Proef. Ik bracht het op smaak met awase miso.
Stengel erdoor roeren, ei erin pocheren.
Serveer met gari / sushi ginger.


"Bah wat ziet dat er vies uit!"
-"Mischien, maar het wás heerlijk!"

Marieke
De sambal 'fuego' is zeer, zeer heet, maar erg mooi van smaak. We gebruiken het puur bij rijstgerechten in zeer kleine hoeveelheden, en als smaakmaker in verse tomatensoep, hete sausen en andere gerechten.
Gisteren in 'calderade' (rode poon, met tomaten olijven, rode paprika, aardappelen, olijfolie, Provençaalse kruiden, knoflook etc. etc.).
Hoe lang het houdbaar blijft... Misschien lang door de hoge zuurgraad?

Dat was sambal gemaakt van die lading pepertjes. Ik krijg van die lui trouwens een dezer dagen Padrón pepers, zowel hier gekweekte als uit Spanje. Zie ze, gefrituurd en met zeezout, want zo eet je ze, hier (alle links hier in een nieuw venster).


Olie...

De -blijkbaar Russische leerde verder zoeken- manier van eigeel en eiwit scheiden zie hier.

En een rollade opbinden zie hier.

Recept

Portugese uitsmijter
Beleg boerenbrood met dungesneden rauwe ham, kwast in met iets olijfolie en laat iets warm worden onder de salamander (of ovengril).
Bak tomatenpartjes kort aan beide zijden aan in olijfolie, met wat ui en knoflook.
Breek eieren over de tomaten en steek de dooiers kapot.
Zodra het ei bijna gestold is dit bestrooien met vers gemalen zwarte peper en zeezout, en dan het tomaten-eimengsel op de ham leggen.
Bestrooi met geraspte kaas en laat die smelten onder de salamander.

Variant: geen ham, en selderijzout ipv zeezout. Eventueel ook komijnzaad erover dan.


Autobiografie
Helemaal niet slecht geschreven, en heel onderhoudend

L.

Goedemorgen Maarten

Twee jaar geleden stierf in deze tijd vriend W. Hij was al generaties lang sjiek, dat kon je zien en ervaren: uiterst beschaafd om te zien, “kwam uit het niets” om je stoel aan te schuiven, een deur voor je te openen of een aansteker bij je sigaret te houden. Zou een kraai bekakt kunnen spreken, zou je het geluid van W. kunnen horen. Verder was het zo bijzonder aardig en opvallend dat W. geen enkele jaloezie kende en ook niet achter iemands rug roddelde. W. dronk wel veel en zijn geaffecteerde kraaiengeluid werd dan nog luider. Hij solliciteerde eens naar de functie van piloot voor een kleine maatschappij in O. W., altijd gekleed in een camel kleurige corduroy broek en een, iets te nauwe, blauwe lamswollen trui, was de avond vóór de sollicitatie doorgezakt in een bar. Een dame had zich  aan hem opgedrongen (W. was erg leuk om te zien) en na de nodige drank was dat W. gaan vervelen. Het gevolg?  W. had met zijn kraaiengeluid de betreffende dame gezegd wat hem zoal irriteerde aan haar “aanwezigheid”.  Het was alleen jammer voor W. dat deze zelfde dame de secretaresse was die W. de volgende dag bij haar baas moest introduceren.


Ik heb ooit iets vergelijkbaars meegemaakt.
Sloeg ik met een eind hout de ongelofelijk vervelende ex van een vriendin haar huis uit, zat zijn nieuwe vriendin in de auto te wachten. Sollicitatiegesprek enkele dagen later bij -toen nog- Foster Parents Plan, daar zat die Truus...

De vader van W., met dezelfde “eigenschappen” als zijn zoon,  was KNO-arts geweest in de middelgrote plaats T. In de tijd dat hij de, toekomstige, moeder van W. leerde kennen. Vader kon het uitstekende vinden met sommige vrouwelijke patiënten en zij met hem. Het leverde vader een bijnaam op! De burgemeester van de plaats “deed” persoonlijk de huwelijksceremonie van de toekomstige ouders van W. en hem overkwam, wat waarschijnlijk zijn grootste nachtmerrie was geweest: Tijdens het uitspreken van de tekst behorende bij het huwelijk sprak hij, hetgeen hij juist niet wilde zeggen : “….de bruidegom …..kees- neuk- en oorarts…” 
W. is dus twee jaar geleden in het bijzijn van veel “vrinden” begraven.

Groeten, L.



Foto Ilja Gort
Dank PJ

Trivialia

Ik ben lid geworden van Omroep Max, nu we het toch over Ilja Gort hebben. Ja, die omroep produceerde het enige programma waar ik de afgelopen drie jaar naar gekeken heb (Wijn aan Gort). Op Formule 1 na dan.
Kreeg een 3 DVD set Sil de Strandjutter. Deel 1 was best aardig.
O, en trouwens hun programma's op Radio 4 zijn erg aardig. Ook daar wordt geluld maar in tegenstelling tot de andere omroepen op Radio 4 is het geen zeurgelul. En op woensdagmiddag hebben ze een heel erg aardig kinderprogramma.

Nog wat films.
Twee keer heel redelijk: Gone baby gone, en Public enemies.
Drie keer niks: The adventures of Priscilla.
Oorlogswinter: begint aardig (lijkt que atmosfeer erg op dat Brabant gedeelte in Band of Brothers), volgende disk loopt vast en de derde geen geluid.
Gedoe: Entre les murs.
Peter Pan bleek een (flauwe) kinderfilm.


Bordeaux, met van voor naar achteren de Miroir d'Eau (zie hier), de meest fantastische tram ter wereld (rijdt op inductie = geen bovenleiding) en de Place de la Bourse (Unesco Werelderfgoed).
Dank PJ.

"Patiënt Dirkjan zat al maanden roerloos in zijn stoel. 'Hij krijgt morgen bezoek van zijn tante' -'O, dat komt mooi uit! De Sanseveria die uit zijn oor groeit staat in bloei!'"

Kunst (gunst, t'is kunst)
* Diane Arbus als ik dat niet al heb gepost hier.
* Van Eyck, als ik dat tenminste niet al heb gepost, hier.
Misschien kan Marieke eens een verhaal schrijven over dat verdwenen paneel in Gent...
* De Hollandse Michelangelo hier.


Vrijdag gedichtdag,

ik bedoel dat vergat ik.
Kopland, Aan zee en verder

Ze keek naar de zee en ging daarop in
op in dat kijken en in de zee

zozer dat wij later zelfs van haar voeten
geen sporen konden vinden

alleen ons verhaal liet ze achter op aarde
maar het eind nam ze mee


zondag 28 oktober 2012

Kuit, snijbiet, gort



Gisteren

Blinis, forelkuit, zure room, paddo's
Die blinis van beslag gemaakt, geen deeg-blinis dus, en verder was het weer ongehoord lekker.
Ik zeg dat maar even van dat beslag, want je komt soms rare dingen tegen, zoals op deze suffe website (alle links hier in een nieuw venster). "Kneed het deeg tot het niet meer aan de hand kleeft [...] spatel het eiwit erdoor". Dat moet een goochelaar wezen.

Maar goed.
Gelijke delen bloem en boekweitmeel, zout, bakpoeder, melk, ei. Het moet wat dikker zijn dan pannekoekbeslag want er zit -dus- bakpoeder door (en bak dus rustig met rijstijd, en niet op hoog vuur). Laat het deeg trouwens eerst rusten.
Olijfolie, sjalot, knof, pepertje...
Paddo's in stukjes ("seizoensmengsel" van AH) erbij...
Proef op zout.
Bak de blinis in boter etc.
Serveer met de kuit en met zure room.


Wat is dit dan voor paddo? De hoepeljurkpaddo?

Baskische restaurants

Kreeg een mailtje van Miren, een Baskische, die lang geleden een tijdje mijn koksmaat was in Utrecht, in een super lopende tent waarvan ik de naam niet ga noemen want het is al jaren een shittent. Die studeerde iets met plastic, en die kon koken, want die was geboren en opgegroeid boven een beroemd Baskisch restaurant, super simpel en super goed, de kroeg van de Vissersbroederschap van Fuenterrabia (Baskisch Hondarribia), zie hier.
De gerechten die langskomen, dat is griet of turbotin, tong, heek in groene saus en kokkels.
Zoek trouwens in dit blog op ipurdi, over Miren.

Een ander beroemd restaurant is Cámara in Pasajes de San Juan. Zie hier.
In het restaurant heb je een grote opening in de vloer met een hek eromheen, en daar beneden is de zee met een grote kooi met kreeften enz. Als je kreeft bestelt wordt die opgetakeld, getoond, en als OK even (spartelend) onder je tafel gelegd.


Ja, of Casa Nicolasa in San Sebastian. Super klassiek. Zó klassiek dat er geen website is. Het idee...
(Naar dit -kwijtgeraakte- kookboek ben ik al jaren op zoek.)

En dan heb je nog twee of drie sterrententen die ik oversla, want dat is gedoe van gerechten met 32 ingrediënten.

O, zo zien de kroegen in San Sebastian er uit. Niet geënsceneerd hoor.

Culinaria

Ik schreef gisteren dat ik vandaag (ei, rijst, amsoi) alles in dashi ga koken. Gelul. Dat is morgen de tofoe en courget, met Chinese stoombroodjes.

Las over Saint Nectaire. Dat is lang geleden.
Zie hier. Uhh, die foto klopt niet want die kaas is niet wit.
Ik kan me niet herinneren die kaas gegeten te hebben, echter edoch, zie hier.
De grond is in die streken zwart, vulkanisch.

En met die Groninger Belg van gisteren hadden we het over snijbiet. Zie hieronder, dank PJ.
Dat is ook weer zoiets uit die acelgas en paksoi familie.


Links

Parelgort (uhh, bekijk de links ondanks dat je geen interesse in parelgort hep; aardige links)
De Russische winkel hier.
Peulvruchten  hier.
De Zuidmolen hier.

Lakenvelder vlees
Goudsbloem hier.
De Mare hier.
De Lakenvelder hier.
Korenblik hier.

Die sites van hierboven, dat is gezond en zo. En macro-dynamisch.
Het ziet er dan dus ook niet uit meestal, enkele uitzonderingen daargelaten.


Bonte reus.
Dank PJ!

Nou gaan we kijken naar sites van biologische en gezonde en zo huis-aan-huis leveranciers.
Dat moet mooier zijn. Gelikter. Info van NRC trouwens.

De Krat hier.
Streekbox hier.
Kistje vol smaak hier.
De Groene Lekkerbek hier.
The Green Bee hier.

Ach, dat gelikter, dat valt tegen.

Ik heb trouwens een nieuwe piercing laten zetten.

Doei!



zaterdag 27 oktober 2012

Zoutjes, Emmentaler, cake'jes



Amsoi.
Voor morgen bij de tofu en de lontong.
Alles in tonijn-zeewierbouillon (dashi).

Culinaria

Friese Oranjekoek van Tryntsje hier (alle links hier in een nieuw venster).
O, dat was die van dat heel erg aardige "De zee roept". Zie daar aan de linker zijde.

Kocht vrijdag mooie Zwitserse Emmentaler.
In Frankrijk heb ik, boven die bakkerij (pizza's en fougasses, = met Franse Emmentaler) heel wat Franse Emmentaler gegeten, niks speciaals, maar die Zwitserse, die is wel zo fraai subtiel...

Blik haring in tomatensaus. AH. Koop ik met enige regelmaat, om het te prakken, groene peperbolletjes en kappertjes erdoor. gezond en vooral lekker broodbeleg.
Hadden ze een nieuwe soort, veel goedkoper. Maar niet lekker hoor. Aangezoet opgeleukt zeg maar. Spoelde mijn bek na met witte wijn (want ik zat aan de rode), en toen werd het nóg viezer.
Ideaal voor de toch-niet-proevenden, dat wel.


Broccoli-kiemen, van de macrobiotische kraam.
Niet slecht. Geen broccoli-smaak maar wel koolsmaak.
Die trouwens wel erg lang in je mond blijft hangen.

Lakenvelder koe, Nederlandse vleeskoe (zeldzaam) hier.

Fair Trade producten zoeken hier.

Haute Cuisine, de film, zie hier en hier.

Vandaag in NRC Next een (eindelijk!) interessant recept, Madeleines ("cake'jes") met 50% van het meel amandelmeel. Heel interessant.


"Groentemesje", AH, € 1,95.
Nooit gezien, zo'n mesje met (kijk goed) al die ribbeltjes. Geen idee.
Een (gerookte) zalm(fileer)mes heeft iets dergelijks, maar heel anders. Tegen het -kapotscheurende- kleven. Zie hier.

Scottish eggs, nog eens

Ik las vandaag in de NRC van gisteren (die lees ik zaterdags-ochtends, omdat de NRC pas in de middag komt)(áls ie komt...) een recensie van de Gerard Reve biografie van Nop Maas, Kroniek van een schuldig leven, deel 3, De late jaren. Zie hier en ook voor de ellende eromheen. Wat een vieze man is dat trouwens, die Schafthuizen (nomen est omen), zie hier.
Enfin, en toen dacht ik aan die Scottish eggs van gisteren of eergisteren hier.

Op Weg naar het Einde, Brief uit Edinburgh, Verzameld werk, deel 2, pagina 39.

Het armoedige, op studentenbudget berekende menu biedt toch nog keuze in de hoofdschotel: Meat Pie of Curried Egg [Scottish egg].Ik heb geen voorkeur, maar kies Curried Egg. Het duurt even, en inmiddels komt de dienster met één of twee meat pies. Houd ik daarvan? Och ja, zeg ik, het één is net zo goed als het andere, best hoor. Zo werk ik mij tevreden door de meat pie heen, maar ik heb, door te aanvaarden wat ik niet besteld heb, een  chaos veroorzaakt: minstens vier mensen krijgen nu, omdat de dienster kennelijk de bestellingen van mijn plaats af in een bepaalde orde in het hoofd heeft gehouden, nèt datgene wat zij niet hebben gevraagd. Op hun gemor geef ik ondertussen commentaren als 'One shouldn't care too much about food' en dergelijke. Welk oordeel ik ook over de International Writers Conference zal overhouden, deze gemeenschappelijke maaltijd zal ik mij altijd in dankbaarheid blijven herinneren.


Die gepekelde pepers, waar ik het gisteren over had.
Waarvan ik de foto wegens vormgevings-techniscge redenen niet wilde plaatsen...

Antwerpen

Ik ontmoette gisteren in Huis de Beurs een Groninger die in Antwerpen woont (dat kan dus!). Ik zag het al aan zijn Delhaize tas (prima tent hoor; zie gisteren hun video Waterzooi vis).

Vertelde hem over de Poesjenellenkelder ("De Poesje"), zie hier (wel links daar naar de "andere Poesje's", maar niet naar dé Poesje). Maar zie hier.
Het zijn allemaal van die poppentheaters, waar die poppen op de vuist (knuppel) gaan en de splinters in het publiek vliegen.

In Brussel heb je ook zoiets, Chez Toone. Daar had ik het al eens over. Zie hier.

Maar goed, Antwerpen. Ik kan je De Stoemppot aanraden. In de Pier Pot straat, die begint net tegenover het -heel erg aardige- ethnologisch museum. Stoemp: stamppot. Stoemppot: stampot-pot.
Is met spruitjes, en je kan kiezen uit verse worst erbij, kalfsworst, bloedworst of konijn. En nog wat, maar dat ben ik vergeten. O ja, bouletten, maar tóch ook nog iets anders.
(Uhh, als Pier Pot een Belg is, dan waarschijnlijk Pol Pot ook toch?)

Die man, niet Pol Pot maar die Groninger Antwerpenaar, had een aardige opmerking. Herder messen, zie hier, die worden gebruikt door Urker vissers (uhh, botter volk bestaat er niet, en hoeveel keer ik met dat soort lui op het schip ruzie heb gehad...). En die Urkers zeggen De herder is mijn Heere.


Iets nieuws.
AH rijstzoutjes.
Uitstekend idee, maar de smaak, aan dat rare nasmaakje, daar mag nog aan geknutseld worden.

L.

Hè gelukkig, dan begrijp je me. Ik kan het niet laten om te “jennen” of te “peukelen”,  het is maar hoe je het noemen wilt, maar als ik het niet doe, dan verloochen ik mijn karakter. 
Hier om de hoek woont een operazanger, en elke keer als ik hem ontmoet begint hij over de eerste keer dat we mekaar troffen, een aantal jaren geleden. Hij wilde me toen vertellen over de grote, belangrijke reis die hij naar Petra in Jordanië had gemaakt. Toen hij mijn mening over die reis vroeg, heb ik gezegd “Onderspitten die handel daar, allemaal oude troep”. Elke keer vertelt hij dat hij totaal in de war raakte van mijn opmerking toen en maar niet kon geloven dat ik dat zei. Nu weet hij inmiddels al een hele tijd dat dat natuurlijk geouwehoer is van mij en kan hij er erg om lachen.
En natuurlijk vind ik Marieke deskundig en goed schrijven.
Dag, L.


vrijdag 26 oktober 2012

Lever, tomaat, zeevruchten



Ik heb trouwens wat veranderd hier.
Als je nu op een plaatje klikt, dan krijg je dat plaatje vergroot, en met Vorige pagina ben je weer gewoon in het blog.
Weg met dat gedoe met die filmstrip onder en niet terug kunnen klikken.
Maar ja, ik moest wel uit zien te vinden hoe dat moest...
En nou moet ik ook nog voor iemand uit gaan zoeken hoe je mij "kan volgen", Jezus...

Drie opstandige volken

De Schotten, de Vlamingen en de Catalanen willen onafhankelijkheid, en NRC Next leek het een (inderdaad!) goed idee om een artikel daarover te illustreren met hun nationale gerechten.

Schotten eerst maar. Haggis. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Daar was trouwens dat NRC verhaal letter voor letter uit gekopieerd.
Ik heb het een keer gemaakt (met Rien van Iersel van La Provence, Zaltbommel), met schapenmaag. Best wel lekker hoor. Er hoort nog whisky over de schijven gesprenkeld te worden en er hoort een "Band of pipers" ronde de tafel te marcheren, wat in De Betuwe toendertijd wat moeilijk was.
moet het. Zie die Haggis helemaal in het begin. Dat is er een in runderdarm overigens.


Dit is de schapemaag-variant.
Niks voor vego's ondanks die sla, toch?

De Vlamingen nu. Die Schotten die hebben niet zoveel andere nationale gerechten, in tegenstelling tot de Vlamingen en de Catalanen. Ja, Scottish egg, maar dat kennen ook de Fransen (œuf perdu, ik had het er laatst nog over) en zelfs de Groningers (eierbal), ik bedoel maar. Wat ik laatst wel vergat te melden is dat zowel die Schotten als die Groningers het lekker vinden met kerrie.

Maar goed, die Vlamingen. Waterzooi.
Je kan er in dit blog op zoeken, en de keren dat ik het maakte vinden aldus.

Van kip zie hier en hier. Prachtig die laatste. Zo hoort het. En "tèruug", terug, betekent "opnieuw".

Van zeevruchten zie hier (maak van die tijgergarnalen grijze garnalen + mosselen en kokkels of zo. Zie ook hier. Ook weer schitterend en "zo hoort het"!

Heel aardig: de overeenkomsten en de verschillen kip vs vis.


Nou die Catalanen. Eindelijk, want het is een ongedurig volkje. Pa amb tomaquet, brood met tomaten.
Dat is inderdaad erg lekker. Ik geef zo dadelijk een betrouwbaar recept, maar ik ken het uit Alicante wat ingewikkelder. Maar m.i. tóch lekkerder.

Rooster een dikke snee boerenbrood. Prak er halve niet echt helemaal rijpe (vind ik persoonlijk lekkerder) tomaten op; knijp ze erop uit, het tomatenspul erin wrijvend en het vel weggooiend daarna.
Zout en olijfolie.
Het kan ook met minder tomaat, en dan rauwe ham erop. Trouwens: zie hier, precies zoals ik het maak. Zie ook hier. (O ja, shit! Ik vergat de knoflook, die je natuurlijk alleen op geroosterd brood kan wegraspen).


Met worst (en stokbrood) kan het ook. Dit is met Fuet (zweep), dunne lange worst, hier flink schuin gesneden tot langwerpige plakjes.
Hier kan je, aan die tomaat-resten, zien dat je die tomaten niet volledig moet uitwringen. Dat wat met een weinig druk loskomt, dat is mooi genoeg.

En die vrouw in die video vertelt dat ze het ook met butifarra maakt, gebakken verse worst (kan ook verse kalfsworst of verse bloedworst zijn).

Ik was ivm treinstoringen pas om half acht thuis. Anderhalf uur lang in de trein met elk kwartier "Over een kleine 10 minuten vertrekken we", de mongolen.
Maar goed, zo kandiewelweer en ik ga eten.

(O ja, die "lever" in de titel. Die vergat ik. Nou, die zit als belangrijk ingrediënt in die Haggis. Gekookt geraspt.)


donderdag 25 oktober 2012

Tahoe, melklikeur, rare wortels



Piet Paaltjens.
Dank PJ, ook voor de rest!

Ongepubliceerd recept

want het is donderdag.
Tahoe goreng tepoeng
Wordt ook met tempeh of garnalen gemaakt.
Tepoeng / tepung is bloem, en hier betekent goreng tepoeng "in beslag gefrituurd".
Snij een blok tahoe in de lengte door en snij van de helften bijna 1 cm. dikke plakken.
Breng rijstmeel (tepung beras) op smaak met koriander, kardemon (gemalen) en wat zout, en maak er met water een dik beslag van.
Breng dat weer op smaak met geperste knoflook.
Haal de tahoe erdoor en frituur.
Serveer met pikant gemaakte ketjap.


Culinaria

Ik at vanavond de rest van die lahmacun, A] omdat ik gisteren na de eerste helft krom stond van de hoeveelheid en B] omdat het met het werk weer eens forsch uitliep. Omdat ik te laat uit me nes kwam, maar goed.
Trouwens gisteren proefde ik er zo'n ingemaakte Spaanse peper bij, maar vandaag ging ik er drie proeven en vergelijken: rode, gele en groene. Groene: mooi fris, niet scherp. Rode: mooi vol van smaak, niet al te scherp. Gele: scherp.
Die pepers kwamen van hier.

De hele planning, die maakte ik net.
* Zaterdag -dus- die nog steeds op het lijstje staande blini's met forelkuit en daarbij broccoli spruiten als die dan  nog goed zijn, en zure room. (Vrijdag = Groningen = niet koken.)
* Zondag groentesaus met ei en lontong (die ik nog een halve heb liggen). Op een of andere manier wil ik er wat tahin doorwerken en er sushi gember bij eten.
* Maandag tofoe in dashi (tonijn-zeewier bouillon) met Chinese stoombroodjes en courget uit de oven met rookspekjes.
* Woensdag (dinsdag = Groningen) kip met nangka / jackfruit en roti. Met vers ingemaakte groene peper.
* Donderdag kidneybonen, puntpaprika, parmezaan (vers geraspt natuurlijk!) en een poblano peper.
* Zaterdag rolmops met friet (kookboekje Louis Paul Boon) en vooraf koolsoep.


Foudgum, net als die kerk en dat andere naambordje.

Las een oud stukje Johannes van Dam (Elsevier). Over een of ander restaurant waar ze graag met gezonde dingen werken.
Maca, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier ("People are using maca for sex")(Gezond, toch!).
Yacón-siroop, weer een rare wortel, zie hier en hier.
Spirulina, zie hier ("ook vissen- en kippenvoer"). Ik dacht al Dat klinkt als een bacterie, maar het is een alg. Nou ja.


Recepten

("Recepten" dat zijn dus geen "Ongepubliceerde recepten"; ze zijn eerder gepubliceerd, maar wel ondertussen aangepast.)

Porra antequera, Spanje
Pureer goed uitgelekte paprika uit blik (snij ze open) met blokjes tomaat (zonder vel, vloeistof of pitjes) en flink knoflook.
Haal schijven oud stokbrood zonder korst door melk met zout en knijp ze uit.
Werk het brood door de groente-massa; het moet een vrij stevige prut worden.
Maak met olijfolie een "mayonaise" van deze massa en breng die op smaak met peper, zout en witte wijnazijn of citroensap.
Doe in een kom en garneer met stukjes gekookte ham en/of goed uitgelekte tonijn en/of gekookt ei.
Laat goed koelen.
Serveer met stokbrood.


In dit kerkje had hij zijn eerste benoeming of hoe heet dat ook weer.
O ja, beroeping.
Schiet niet echt op als je net uit het Leidse studentenleven komt...

Varia

Hele email discussie tussen een tiepe die me een boek stuurde in een envelop met Nederlandse gulden-postzegels beplakt, dat mag blijkbaar. "PS: Ik maak gebruik van nog geldige postzegels in GULDENS. Daarom lijkt het of er teveel gefrankeerd is, maar het is tot op de euro-cent nauwkeurig."

En PJ die stelde dat al zijn het postzegels uit Zambia, dat je brief dan nog aankomt.
Ja, zo frankeer ik ook nog steeds al mijn post. Van mijn dochters krijg ik de zegels dan terug. Vaak zijn ze sinds een tijdje niet eens meer afgestempeld. Afgeweekt of uitgeknipt kun je ze weer gebruiken.
Een brief met voor-frankering van Sandd, de concurrent, plus een ongeldig gemaakte zegel er bij opgeplakt. Komt gewoon aan. De tweede was een  aangetekende; geen enkele afstempeling. Kan ik zo weer gebruiken. Strafport betalen bestaat kennelijk niet meer.

Ik zal eens wat fantasiepostzegels gaan maken. Ontdekte net een postzegel-rand gimmick in Photoshop.


Goedemiddag Maarten, de bretels die op de foto te zien zijn, vind ik mooi.
De merknamen die jij noemt interesseren me niet erg. Ik heb ruim 10 jaar in de couture wereld rondgelopen en uiteindelijk vind ik sobere kleren het mooist. Bij mannen is dat vooral (kleding die afgeleid is van) werkkleding: manchester/corduroy broeken, schipperstruien, visserskielen, joppers, enz. enz.

Jawel, maar die merknamen dat wil niet zeggen dat het géén sobere kleding is. Simpel en tegelijkertijd erg mooi.
En wat zijn joppers??

Het is functioneel, doorgaans van goede stof en er zit niets teveel aan. Met werkkleding bedoel ik niet de kleding waarin  de grote wijnkenner, met die pijpenkrullen onder zijn neus, zich hult. Kleding waarvan hij, zichtbaar denkt dat grote wijnkenners dat dragen, dat valt bij mij onder “vermommen”. Gelukkig mag je dat hier maar drie dagen: met carnaval, tenzij je werkzaam bent bij de rechtbank of voor de kerk, dan mag je als man bijvoorbeeld het hele jaar een jurk dragen. Over wantrouwen en vermomming gesproken.
Dag, L.

Dank!


O, ik vergat die likeur!

Portugese melk-likeur, Licor de Leite
Smaakt als Rivella.
Doe in een pot met wijde opening: een kilo suiker, een liter alcohol (minimaal 36%), een in de lengte gesplitst vanille-stokje, 60 gram geraspte bittere chocolade en twee halve citroenen in schijven.
Roer met een houten lepel en laat zoveel mogelijk suiker oplossen.
Voeg een liter rauwe melk toe en roer weer goed om.
Dek af en laat 12 dagen op een koele plek staan; roer elke dag goed om.
Gooi door een vergiet en filter daarna door koffie-filters.
Bottel.


woensdag 24 oktober 2012

Turkse pizza, olie en restaurants



Culinaria

Om half zeven pas was ik klaar met m'n werk, daarna eerst agenda morgen, foto's blog prepareren, inhoud idem, dus met koken (blini's met forelkuit en zure room) werd het niks. Wendde me tot deze jongens hier (alle links hier in een nieuw venster). Sarma! "Wijnbladeren gevuld met diverse soorten rijst". Vooral dat "diverse soorten rijst" intrigeerde me. "Meneer dat koopt niemand, dat hebben wij niet meer." Nee, dat kan je je natuurlijk wel voorstellen; die uit de klei getrokken Zuidhorners, die vreten geen blaren...

Het werd lahmacun [lammakOEn], Turkse pizza, zie hierboven. Met shoarma, champignons, paprika, uien, kaas. Knoflooksaus en salade was er gratis bij. Lag die salade op dat warme ding, dat schiet niet op, meteen eraf. Proefde wat, smaakt niet slecht.
"Komt u maar rond acht uur, dat maakt niet zoveel uit", kijk, dat moet je niet zeggen. Dan staan ze om zeven uur aan de deur. Je moet zeggen Acht uur.

In NRC Next een artikel over "topkok" Joris Bijdendijk. Die gaat bij The Grand werken (zie hier).
Dat artikel is overigens van die Broekbaard, dus opgepast.
Die Bijdentijd, uhh, dijk, die werkte bij Le Jardin, zie hier, waar weer de chef van Noma, "het beste restaurant ter wereld", zie hier, werkte.
I'm holding my breath.

Weer een olie! Pistache-olie. Zie hieronder.
Mooie smaak, wacht op de olie-proeving voor een uitgebreider recensie..
Die speciale noten-olie's vallen in twee soorten uiteen: je kan er in bakken of je kan het alleen ergens overheen doen. Deze olie is een tussencategorie: je bakt eerst in iets anders en voegt later wat van deze toe op wat lager vuur.
Trouwens net als pistaches is die olie groen.

Wakkere winkelaar  hier.


Recepten

Poolse aardappelpuree (Packzi ziemniaczane)
Prak gekookte aardappelen.
Maak smeuïg met eierdooier, boter en crème fraiche.
Werk er geraspte ui door.
Breng op smaak met flink zout en peper en maak stevig door er bloem door te werken.
Schep met een lepel hoopjes puree op een ingevet bakblik en druk wat plat.
Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met paneermeel.
Bak op 190 graden tot goudbruin.
In feite een variant van die pommes Duchesses van laatst. Ook boter erbij, en geraspte ui (idee!).

Poon in een pakketje (grondin en papillotte)
Bedenk dat er in poon, rode of grijze, veel graat zit; ontgraat zoveel mogelijk of laat dat doen.
Bak spekjes, ui, knoflook.
Meng van het vuur af met heel klein gesneden venkel, peper en groene kruiden.
Vul de vis zonder deze helemaal open te klappen en verwerk ook een deel van de groenten rondom de vis in het pakketje, wat je ervan gaat maken met aluminiumfolie.
Kan ook met forel, en werk er dan ook gekookte ham door.


Varia

Dit hierboven zag ik gisteren in ene. Ik kijk trouwens altijd op die SRC winkel uit als ik bij Kokanje zit.
Die zouden een keer met mij in zee gaan voor culturele Bordeaux reizen, en reizen voor studenten Spaans naar Huesca. Uitgebreide besprekingen, lang niks gehoord, Nee, dat komt!, nooit meer wat gehoord.
Maar wel mij vragen of ik kon gidsen in Spanje voor ze. Zoek het uit!

Lille, kunst, tentoonstellingen...
Lille en omgeving.
* De magische stad hier.
* Het Vlaamse landschap hier.
* Fantastic hier.
* Espace Croisé hier.
* Chagall hier. Schitterend trouwens, dat zwembad- museum; zie hier.
* Nog een Fantastic hier.

Vanavond laatste avond Gort, over champagne nu. Die foto hieronder is van hem. Dank PJ.
Zie Gort en champagne hier.


Fanmail

tot slot.
Dank L!

Maarten van Thiel, daar kan je ruzie met me over krijgen! Jij met je bretels voor een koopje!  Weet je dat bretels hele leuke decoratieve aanvullingen op/bij  kleding kunnen zijn? Die van jou van internet zijn zeker gemaakt van dat witte elastiek? Dan mogen ze ook niks kosten. Nou nog een lange huidkleurige onderbroek, zwarte sokken en sandalen en jou maken ze niks meer. (En dan soep uit een kommetje met een scherf eraf).

Het is ongeveer hetzelfde als dat iemand tegen jou zegt: “Waarom die dure olijfolie, gewone slaolie of helemaal niks (op mijn sla) is toch ook goed”. 

Ik heb hele leuke rode en zwarte bretels met lovertjes. Niet dat ik je die direct zou willen aanraden, maar die ouderwetse gestreepte met die leertjes onderaan, dat zijn leuke. 
Dag, en een joggingbroek lijkt me ook wel wat voor jou, groeten, L.

Nog even Maarten, die sokken moeten KORTE zwarte sokken zijn en die onderbroek moet BEIGE van kleur zijn, dan is het beeld compleet.
Daaaaaaaaaaaag L.

Ja, bretels met die leertjes. Maar dan moet je daarvoor wel knopen op je broek hebben zitten...


Zes knopen per broek. Weet je wel hoeveel broeken ik heb?
En trouwens je gaat toch geen knopen op State of Art of Gardeur of Hilfiger broeken naaien?


dinsdag 23 oktober 2012

Bessen, olie, pasta



Marieke, ik vond net een notitie terug, dat ik dat Andrade werk nog moet becommentariëren.
Is -dus- niet vergeten hoor!

Gisteren

Gigli (pasta), Apetina (kaas), oventomaat
Week zoute kappertjes 10 minuten in wat water en giet af.
Oven aan.
Olijfolie, kleine stukjes rookspek...
Rode ui, knof, pepertje...
Tomatenpuree in het midden van de pan wat laten sudderen...
Rode wijn, za'atar, laurier, selderijzout (niet teveel)...


Grote tomaat in tweeën, inkwasten met olijfolie, ovenschaaltje, rozemarijn, selderijzout (niet teveel), oven...
Pasta koken met iets zout.
Kaas (AH, naast de Feta) in blokjes snijden.
Saus proeven, room erbij, kaas erdoor, warmen.
Serveer alles samen, en met die kappertjes erover (niet op foto).

Culinaria

Kwam weer die açai bessen tegen. Wat is dat toch? Weer iets gezonds, vrees ik. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ik las over de Lonely Planet boekenserie (boekjesserie?) World Food. Zie hier.
Ik ben niet zo'n Lonely Planeter want daarmee kom je steeds maar weer Lonely Planeters tegen.
Las ook over een nieuw boek van ze, Food lover's guide to the world. Zie hier.

En kocht vandaag weer een mooie olie, zie morgen, maar zie de producent al hier. Uitstekend spul. Niet bepaald goedkoop, maar uitstekend.


(Dank PJ!)

Varia

O ja! Ik moest van de orthopeed bretels (bretellen?) kopen, omdat je dan je broek met één arm kan ophijsen. Want zelfs broek ophijsen mag ik voorlopig niet met mijn linker arm.
Rechter arm, rechter bretel, linker bretel.
Markt Groningen. Ik zeg Wat kosten die bretels? Vanaf 24 Euro meneer. Ik zeg Ben je helemaal belazerd? 55 gulden!
Thuis, web, bretels: 6,50 inclusief porti. Kijk.
24 Euro voor een paar stukken elastiek, hoeïst...

De Semana Cervantina, de Cervantesweek hier en de gastronomische dagen hier. Vreemd dat je geen Engels kan kiezen, maar ja, ze gaan er natuurlijk vanuit dat mensen die erin geïnteresseerd zijn ook Spaans spreken. Wat een fout uitgangspunt is.

Zag wat delen van Oorlogswinter. Beetje dorpstoneel-dramatisch...


Trouwens, diezelfde jongen speelt eenzelfde rol in, ik meen, ik weet wel haast zeker A bridge too far.


maandag 22 oktober 2012

Lamsvlees, kaas, pudding



Shanghai paksoi
Culinaria

Zie Foodtube hier (alle links hier in een nieuw venster). Beetje sociale media kwaak.

Kocht weer eens chaource. Erg lekker. Zeg maar Brie maar romiger en meer smaak. Zie hier. Die foto daar, roodschimmelkaas, klopt niet. Zie hier (van dít blog...)

Vandaag las ik de bekendste en grootste Nederlandse culinaire domheid, NB bij een NRC Next culischrijver. Uhh, schrijfster, want het is, jawel, je raadt het al, Janneke. "als een plumpudding in elkaar zakken". Nooit van der leven een plumpudding gezien, maar wel kwaak-kwaak erover in de krant... Een plumpudding in mekaar zakken, dan mag je er wel met drie man op gaan staan. Met een plumpudding kan je een ruit ingooien, de Truus...

Lam ontbenen 3 hier.


Shanghai paksoi met tamari
Enorm lekker
Gisteren 1

Die paksoi. Shanghai paksoi: klein, veel tak weinig blad, welk blad ik niet gebruik.
Blad eraf dus en de rest in smalle reepjes.
Pinda-olie, sjalot, knof, pepertje... Er had prima wat gemberwortel bij gekund maar ik wilde het na een jaar of twee eerst weer eens puur proeven.
Paksoi erbij en roerbakken.
Op smaak met tamari.

Etend dacht ik dat er prima geroosterd sesamzaad overheen zou kunnen.

En ik dacht nog wat anders ook. Kijk.
Ik dacht dat je met paksoi allerlei gerechten kunt maken die je met (Spaanse) acelgas maakt of met Italiaanse bietola (woord komt van biet!). Zie hier.
Super simpel en enorm lekker is de stelen te koken, ovenschotel, erg goeie béchamel over die stelen, inkwasten met boter, paneermeel en de oven in.
Kan ook met kaas over die Béchamel. Gebruik dan manchego.
Zoek op acelgas + recipe of op bietola + recipe.


Gisteren 2

God God God wat was het weer lekker...
Lamsbout, pommes duchesse. Want groente hadden we al gehad.
Boter, heet, vlees aanbraden.
Vlees opzij, vleeskant pan wat opzij van het vuur, sjalot, knof...
Fors gebroken zwarte peper...
Witte wijn (AH landwijn Chili voor al uw witte kookwijn), laurier, langzaam stoven...

Puree maken voor die pommes duchesse, maar met eigeel en room ipv boter en melk. Wel met nootmuskaat en p/z.
Puree in spuitzak. Grote gekartelde spuitmond.
Oven. Ovenblik ingevet. Roosjes spuiten.
Voor mooi bruine roosjes ze inkwasten met melk-eigeel mengsel (niet gedaan).


Nieuwe spuitzak gekocht, ik bedoel weggooi-spul met spuitmondjes, waren al die spuitmondjes voor deco-werk, friemelwerk.
Zaagde er een wat meer open maar dat was nog steeds niks, vandaar dat die duchesses er zo raar drollerig uitzien.
Maar lekker...

Ik had ook mintsauce klaarstaan, maar dat kon er niet bij, zo lekker was het stoofvocht.

Van die mintsauce ga ik muntchutney maken.

Varia

Heel mooi: Robin Frijns wint de klassementszege in de Renault World Series.
Hij drukte wel iemand overduidelijk van de baan, maar heeft er blijkbaar geen straf voor gekregen.
Zie hier.

Kunst. Gunst.
Frieze Art hier.
Haus der Kunst hier.
Nieuw Dakota hier.
Permeke hier. Hahahaha, Museum Bozar. Beaux Arts... Net als café Delapez in Antwerpen. De la Paix.
Jordaens hier.