maandag 22 oktober 2012

Lamsvlees, kaas, pudding



Shanghai paksoi
Culinaria

Zie Foodtube hier (alle links hier in een nieuw venster). Beetje sociale media kwaak.

Kocht weer eens chaource. Erg lekker. Zeg maar Brie maar romiger en meer smaak. Zie hier. Die foto daar, roodschimmelkaas, klopt niet. Zie hier (van dít blog...)

Vandaag las ik de bekendste en grootste Nederlandse culinaire domheid, NB bij een NRC Next culischrijver. Uhh, schrijfster, want het is, jawel, je raadt het al, Janneke. "als een plumpudding in elkaar zakken". Nooit van der leven een plumpudding gezien, maar wel kwaak-kwaak erover in de krant... Een plumpudding in mekaar zakken, dan mag je er wel met drie man op gaan staan. Met een plumpudding kan je een ruit ingooien, de Truus...

Lam ontbenen 3 hier.


Shanghai paksoi met tamari
Enorm lekker
Gisteren 1

Die paksoi. Shanghai paksoi: klein, veel tak weinig blad, welk blad ik niet gebruik.
Blad eraf dus en de rest in smalle reepjes.
Pinda-olie, sjalot, knof, pepertje... Er had prima wat gemberwortel bij gekund maar ik wilde het na een jaar of twee eerst weer eens puur proeven.
Paksoi erbij en roerbakken.
Op smaak met tamari.

Etend dacht ik dat er prima geroosterd sesamzaad overheen zou kunnen.

En ik dacht nog wat anders ook. Kijk.
Ik dacht dat je met paksoi allerlei gerechten kunt maken die je met (Spaanse) acelgas maakt of met Italiaanse bietola (woord komt van biet!). Zie hier.
Super simpel en enorm lekker is de stelen te koken, ovenschotel, erg goeie béchamel over die stelen, inkwasten met boter, paneermeel en de oven in.
Kan ook met kaas over die Béchamel. Gebruik dan manchego.
Zoek op acelgas + recipe of op bietola + recipe.


Gisteren 2

God God God wat was het weer lekker...
Lamsbout, pommes duchesse. Want groente hadden we al gehad.
Boter, heet, vlees aanbraden.
Vlees opzij, vleeskant pan wat opzij van het vuur, sjalot, knof...
Fors gebroken zwarte peper...
Witte wijn (AH landwijn Chili voor al uw witte kookwijn), laurier, langzaam stoven...

Puree maken voor die pommes duchesse, maar met eigeel en room ipv boter en melk. Wel met nootmuskaat en p/z.
Puree in spuitzak. Grote gekartelde spuitmond.
Oven. Ovenblik ingevet. Roosjes spuiten.
Voor mooi bruine roosjes ze inkwasten met melk-eigeel mengsel (niet gedaan).


Nieuwe spuitzak gekocht, ik bedoel weggooi-spul met spuitmondjes, waren al die spuitmondjes voor deco-werk, friemelwerk.
Zaagde er een wat meer open maar dat was nog steeds niks, vandaar dat die duchesses er zo raar drollerig uitzien.
Maar lekker...

Ik had ook mintsauce klaarstaan, maar dat kon er niet bij, zo lekker was het stoofvocht.

Van die mintsauce ga ik muntchutney maken.

Varia

Heel mooi: Robin Frijns wint de klassementszege in de Renault World Series.
Hij drukte wel iemand overduidelijk van de baan, maar heeft er blijkbaar geen straf voor gekregen.
Zie hier.

Kunst. Gunst.
Frieze Art hier.
Haus der Kunst hier.
Nieuw Dakota hier.
Permeke hier. Hahahaha, Museum Bozar. Beaux Arts... Net als café Delapez in Antwerpen. De la Paix.
Jordaens hier.