Dit is de originele pizza salame
Opleukpizza
Gisteren, dus.
Ui, knoflook en een pepertje in olijfolie vrij kort aanbakken.
Ik gebruikte een jalapeño. Heet, maar na het bakken minder, dus je kan vrij veel gebruiken.
Eerst de olijfolie over de pizza gieten, za'atar erover strooien en dan dat gebakken spul erop draperen.
Heb geaarzeld of ik er ook zwarte olijven op zou schikken, maar nee. En terecht want het was werkelijk heerlijk.
Die za'atar, daar moeten jullie toch eens achteraan bij de kruidenboer. Smaakt "overal" heerlijk in, vooral als het iets met tomaat is.
Je kan het mengsel wel zelf maken (geen link want op elke site een ander recept), maar als de kruiden ervoor in dezelfde warme streek gemengd zijn (en zo is mijn za'atar), dan voegt dat toch wel iets toe.
Hier met al dat spul erover
Culinaria
Las over de film L'Amour des Moules (de liefde voor de mosselen), en idem boek.
Film hier (alle links hier in een nieuw venster), boek hier (weer die vreselijke Sergio Herman, alleen die naam al).
Las in Elsevier (restaurant recensie van Harriot Voncken, over namen gesproken...) "Achter de bar hangen bovendien twee grote gerookte hammen die onmiddellijk een mediterraan gevoel oproepen", de ontzagwekkende culinaire minkukel. Gerookte ham in Zuid Europa. Ja, in heel enkele vochtige uithoeken zoals Galicia, maar dan nog steeds niet echt gerookt, maar gedroogd in een iets rokerige (tegen de vliegen) ruimte...
Wilbert Telegraaf had een heel aardig bruine bonensoep recept.
Ui, laurier, soepgroenten, (uhh Wilbert, daar zit géén peterselie in!), bladselderij, foelie en tomaat.
Had het vandaag met iemand over die -verdwenen- Super de Boer. Die hadden toch leuke dingen. Mini gedroogde vijgjes, losse uien, Martini brut, bundelzwammetjes, droge zwarte olijven...
Ik roerbakte net stukjes Quorn (ongekruid of zo) in vet waarin ik rookspekjes had uitgebakken.
Heerlijk.
Kan zo bij de borrelhapjes.
Pizza klaar
Pimientos de Padrón
Die zou ik nog krijgen van die Westland Peppers, zie hier en hier.
Maar goed, ik kreeg dus meteen weer twee kratjes...
Zie informatie hier en het bakken hier want die dingen bak je. Op zijn Spaans, dus liefst in zo'n half hoge koekenpan zonder steel en met twee oren, waarin je ook friet bakt. De halfhoge laag olijfolie laat je gewoon net als in een frituurpan in de pan. Bakken en dan zeezout erover malen.
Zie hieronder, en waarom twee kratjes? Omdat Dikke Van Dam meent dat er kwaliteitsverschil is tussen de Nederlands gekweekte (matig) en de Spaans gekweekte (goed) en dat is hoogstwaarschijnlijk gekwaak.
En het ene kratje is het ene, en het andere het andere.
We zullen zien, zei de blinde.
Erg leuke kratjes trouwens!
Recepten
Potato chips, Engeland
Snij of schaaf grote aardappelen, geschikt om te frituren, in dunne plakjes.
Was de plakjes in stromend niet te koud water tot ze geen zetmeel meer afgeven.
Dep ze goed droog tussen twee handdoeken, en frituur ze op 170 graden tot goudgeel.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Prei als garnituur, China
Snijd de prei in duim-lange stukken, die in de lengte in tweeën en deze helften in de lengte in heel dunne staafjes.
Stort in kokend water met zout, giet meteen af en spoel koud.
Prei met mayonaise, Noord Spanje
Kook mooie niet dikke prei`tjes (maar niet al té dun) van gelijke lengte en dikte (geen groen eraan) in licht gezouten water goed gaar.
Haal er een uit, haal er twee rokken af en kijk of je het met een niet al te scherp mes door kan snijden.
Kan dat niet dan zijn er twee mogelijkheden. Nóg een rok eraf, of verder koken.
Laat in het water afkoelen.
Laat de prei uitlekken en serveer met heel goede olijfolie-mayonaise.
En, mocht het eraf kunnen, met kaviaar.
Helemaal rechts Sylvia Kristel, derde van links mijn eerste ex.
Ik ben in de autobiografie nu bij haar (Sylvia dan dus) relatie met Hugo Claus.
Varia, nou ja, cultuur en zo...
Architectuur van een Ideaal hier.
Paris Tableau hier.
Art Options hier.
Ah! Een nieuwe Barbara Stok! Zie hier.
Bridget Riley hier.
Artschwager (ík vind het drie keer niks) hier.
Anti-PVV kunst hier.
Fotografie vroeger en nu hier.
Dank PJ. Schitterend. Eerste uitgave, 1933.
Mag ik aannemen dat je dat niet hebt, maar gevonden hebt op het web?
Laat Art Deco...