Eerst maar even die Minestrone van gisteren. Toscaanse minestrone, wat betekent méér tomaat én met rode wijn.
Bak wat guanciale in kleine stukjes, gepekeld kinnebakspek (of rookspekjes), niet te lang, het moet nog ietsje glazig zijn, en haal uit de pan.
Bak ui, knof en soepgroenten...
Laag vuur. Grofgebroken witte peper, zeef erboven, daarin een klein potje witte bonen in tomatensaus, en dan die tomatensaus de pan in spoelen met rode wijn. En er mag dan best nóg wat tomaat bij: sap, puree...
Ja, aubergine hoort er niet in. Maar ach...
Dan een pot groentenfond erbij (vreemd genoeg moeilijk te krijgen; alleen af en toe in de aanbieding bij Aldi, en dan zeul ik een partij'tje mee) en nog flink wat rode wijn.
Sudderen, proeven en als zout Marmite gebruiken. Of Oxo of Viandox, maar met Marmite is het lekkerder. En vego! Is ook bijvoorbeeld heerlijk als "zout" bij scallopini of bij saltimbocca...
Kleine pasta in de soep koken, ik gebruikte gisteren dus Gigli...
Boontjes en spek erin opwarmen.
Pecorino erover raspen. Of sardo, en maak de soep dan nauwelijks zout, of romano en maak de soep dan weinig zout, of Nederlandse geitenpecorino en gebruik dan normaal zout.
(Hopelijk krijg ik geen commentaar van L., dat er een stukkie uit de rand is...
Of dat er saus op de wand van die kom zit...)
Marieke nu eerst maar even.
Ja, gut, die Janneke... Flitsflits kwaakkwaak kijkmijeens, maar koken kan ze niet.
Die sardientjes voor die "ronde koek" van jou, werkt dat niet veel beter met de koppen naar buiten?
Trouwens ook die andere NRC culinaire bellenblazers (Habets natuurlijk uitgezonderd!) kunnen er wat van. Vandaag, nou ja, gisteren in NRC Bourride. Dat bleek gebaken vis te zijn, soort deed er niet veel toe, met gebakken groenten, soort deed er niet veel toe.
Kijk. Gebakken vis wat-dan-ook met gebakken groenten-wat-dan-ook, zoiets heeft natuurlijk nooit een naam! Gebakken botervis met gebakken okra, kijk, dát kan best een naam hebben. Maar "gebakken vis met gebakken groenten" natuurlijk nooit.
Punt twee nu. Nou komt (kompt) het. Bourride ís helemaal geen gebakken vis met gebakken groenten, sukkel. Dat is een soort bouillabaisse. En met zeevruchten, ja.
Bourride
"Gebakken vis met gebakken groenten", godsammekrake...
Marieke weer.
Sliep in Madrid altijd in Villa de la Reina.
Bijzondere eetervaring: Niet erg ver van de Plaza Mayor vond ik een klein duur restaurantje, waar ik een varkentje kreeg van werkelijk foetale grootte. Niet veel groter dan een kip.
In de oven gegaard; krokant knapperig vel, en het vlees wit en zacht. Heel erg lekker. Mijn Spaanse relatie beweerde dat ze echt foetaal zijn, maar dat geloof ik niet direct.
Maar wel heel erg klein...
Ken je dat?
Nee, niks foetaal, op twee uitzonderingen na. Drachtige zeug dood, of worp te groot (allerlei redenen), en in dat laatste geval is het dan dus bijna-foetaal. Ja, of doodgeboren natuurlijk...
En wat het formaat betreft, wat dacht je van veel kleinere Spaanse varkens dan uw vette Vlaamse?
En trouwens, zo groot hoeft het allemaal ook weer niet te zijn...
Vuur en rook hier (alle links hier in een nieuw venster).
*O, dat schreef ze ook nog.
Vanmiddag verse tongetjes met frieten en salade.
Met mooie Elzasser; Pinot Blanc; droog maar met een bloemige nasmaak.
Comme il faut...
Jaja...
O en zie trouwens het werk van een leerling van mij, Stans, hier.
Weduwe Joustra, Sneek, het Drankorgel.
Dank PJ!
O ja, over dit lied hieronder, daarover had ik het met iemand. Heel mooi zeemanslied.
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
En als de man naar zee toe gaat
Nou dan gaan ze 't met een ander houwen
Holaderee, holaderee
En dan gaan ze 't met een ander houwen
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemanskroegen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemanskroegen
En al die daar naar binnen gaat
Die beleeft er veel genoegen
Holaderee, holaderee
Die beleeft er veel genoegen
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar komt vaak speelman Fransen
Holaderee, holaderee
En daar komt vaak speelman Fransen
En als hij dan de horlepiep speelt
Dan gaan alle zeelui dansen
Holaderee, holaderee
Dan gaan alle zeelui dansen
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
En als er soms een schip vergaat
Nou dan lopen ze in de rouwe
Holaderee, holaderee
Nou dan lopen ze in de rouwe
Video hier.
Maar hoe kwam ik daarop? Simpel. We hadden het over de horlepiep en daar gaat het in dat lied over.
Niks video van te vinden, althans niks wat klopt.
Dat is in je eentje dansend, met een hand op je kop (duim op je kop, vingers omhoog bewegend) en een hand idem achter je rug.
Jan Reemeijer. Die kom ik in de kroeg tegen.
Aardige vent, en wat dies meer zei: zeer geïnteresseerd in koken.
Zie hem ook hier.
Aardige vent, en wat dies meer zei: zeer geïnteresseerd in koken.
Zie hem ook hier.