Inkopen.
Hierboven za'atar. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
In NRC Next stond laatst dat het een mengsel is van geroosterde en fijngewreven sesamzaadjes en groene kruiden. Nee, gewoon sesamzaad. En behalve de daar genoemde oregano, tijm, sumak ("sumac") en chilivlokken ("pul biber") zit er dus ook steentijm door en bonenkruid, want die Wiki informatie, die klopt.
Op die site syriancooking.com van laatst staat een aardig recept met za'atar.
Maak een prut van goed rijpe tomaat (zonder vocht), za'atar, olijfolie en wat zout. Bekwast er plakken bladerdeeg mee, twee op elkaar, rol die op en snij er plakjes van. Bakken op bakpapier.
Nederlandse pecorino, en ook nog van geiten ipv schapen ook.
Ik schreef laatst al dat ik in Fisher las dat dát over minestrone hoort ipv. parmezaan, dus dat gaan we maken.
Met déze pecorino, die namelijk enorm lekker is.
Met déze pecorino, die namelijk enorm lekker is.
Recept.
Patrijs "Escabeche"
Niet de tijd van het jaar, maar bewaar het recept, en maak het alvast eens met kwartel of duif, of kip desnoods.
Escabeche is een in Spanje populaire manier van stoven met azijn.
Wordt gebruikt voor gevogelte en vis.
De escabeches worden meestal koud gegeten of geweckt en dan in de weckpot opgewarmd.
Dit recept is een stoofschotel; gebruik dus geen jonge patrijs.
Haal patrijzen uit (bewaar lever en hart voor wat anders).
Haal de nek van de patrijzen en schroei goed alle veren en donsjes weg.
Bind ze op.
Verwarm in olijfolie grove stukken ui, ongepelde knoflook, stukken wortel, stukken bleekselderij (zo hoort het, maar knolselderij wordt minder pappig), wat tijm, laurier, zout en gebroken zwarte peper.
Voeg kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat 10 minuten koken op half-hoog vuur.
Voeg een flinke scheut witte wijnazijn toe (bedenk dat de zuurtegraad daalt tijdens het verdere koken) en de patrijzen.
Breng aan de kook en laat, met een deksel op de pan, een half uur op laag vuur staan; controleer of de patrijzen gaar zijn.
Laat afkoelen in de bouillon.
Haal de touwtjes van de patrijzen en serveer met de groenten en wat van de bouillon.
Of weck, met de groenten en in de bouillon.
Kan ook met kwartel natuurlijk.
Of met stukken overjarige fazant.
Of met makreel...
Fenegriek
Ik trok een blik Bonduelle linzen open en die waren werkelijk heerlijk.
Geen tijd om te koken want ik moest méér huiswerk nakijken dan ik gedacht had. Zoute haring, de uitjes door die linzen, en een potje bietjes ernaast. En natuurlijk olijfolie mayo.
Drie culi-links.
Rijst hier. Zie ook hier.
Gnocchi hier.
Trassi hier.
Reine Claude
In NRC Next van vandaag ging die Renske (uit dezelfde klas als Janneke zeg maar) balsilicumblaadjes tussen mijn vingers verkruimelen. Voor alle duidelijkheid: het ging specifiek over verse basilicum.
Laat maar.
Planning
Fa chong (die Chinese worstjes; zie gisteren), nasi goreng en taoge.
Minestrone met die pecorino erover
Kleine pizza bianca'tjes met tonijnsnippers, met ansjovis, met zwarte olijven, met...
Straw mushrooms, "wilde rijst" en ei
Spring rolls met gemarineerde tofu (met in de marinade Surinaamse trassi) en ik denk paprika.
Burp...
Een zesteur, want die was ik kwijt.
Om zestes, sprietjes, te trekken van citrusschil.
Zag Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Heel erg mooi, maar ja, er komt geen eind aan... Ja wel aan al die oude mensen dan dus, maar ja, dan ben je vier + uur verder...
Nog even die klipper van laatst. Zie hier. Toen ik een en ander al had geschreven en gepost, en dat schip nog eens terug zag, toen viel het me op hoe weinig "zeeg" het heeft, kromming, of misschien voor de leek beter hoogteverschil tussen het gangboord in het midden en voor cq achter. Weinig zeeg = niet voor zee gebouwd. De zwaarden zijn trouwens ook geen (langs smalle) zeezwaarden.
Een paardenharen zeef. Een extra fijne zeef.
Vroeger van geweven paardenhaar, later van messing, nu van staal.
Las dat er ergens een uitbarsting van cholera is.
Ik heb ooit cholera gehad, verdomd. 1967, in Spanje. IJsblokjes in de Pernod. Je schijt vijf keer per nacht je bed vol.
Tot slot.
Franzl Lang hier.
Klappende halve zool hier.
Over berg en dal klinkt... hier.
Jong geleerd hier.
En nóg verder over de Alpen hier.
Skewers.
Je steekt er bv twee parallel en over het platte vlak door een opengeklapte lamsnier heen,
tegen het opkrullen bij het grillen.