maandag 23 juli 2012
Kippensoep met tauge, Franse keuken, en witte bonen
Kippensoep met lontong en tauge. Sop lontong.
Ik kookte die lontong met redelijk wat bean curd (zie verderop) in het water: dat is blokjes tofu (fijngeprakt) in zoute sojabonensaus. Bruin maar heerlijke resultaat zie hierboven. Echt zo lekker dat je er blokjes van zou moeten serveren als borrelhapje (bij bier of witte wijn).
Lontong heel lang zachtjes koken, en uitlekken als goed hard.
Kip kort bakken.
Kip uit, soepgroenten in + ui + knof + gemberwortel + lombok + peterselie.
Kippenbouillon erbij en daoen salam en daoen djeroek poeroet en kentjoer (heel belangrijk!). Verder iets kruidnagel (vermorzeld kopje) en iets foelie. Laten trekken. Proef op zout.
Kip erin. Na even kip in blokjes en terug erin.
Lontong in blokjes en in de soep.
Even later taugé in de soep warmen.
Heerlijk...
Wordt ook wel met witte kool gemaakt.
O ja. Hierboven twee soorten bean curd. Ik gebruikte de rechtse. Die fraaie porseleinen pot + inhoud, alles bij mekaar een kilo of zo, kost minder dan twee (2) €. Hoe kan dat? Zeer Chinees-fraai verpakt ook nog, die pot. Pot welke trouwens de vorm heeft van een martavaan, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Ik heb er verscheidene aan het Princessehof verkocht.
En o ja, ik vergeet het steeds.
Je moet lontong altijd een nacht in de koeling laten in plastic, voordat je het snijdt / verwerkt.
Gisteren blokjes, valt bijna uit mekaar. Vandaag plakken bakken van de rest, steviger kan bijna niet...
Dit lees ik nu. De klassieke Franse burgermanskeuken.
Ben bij de maaltijdsoepen. Kwam er garbure tegen, zie hier. Burp.
Kwam ook soissons tegen, die hele grote witte bonen, die je trouwens ook in Griekenland vindt. Zie hier.
En last but not least Potage Crécy. In Crécy groeien de beste Franse worteltjes, dus dat is wortelsoep. En ik zag die Potage Crécy ooit op een menukaart vertaald als Crazy Soup.
Theo Onnes, Vismarkt Groningen. Dank PJ.
Las in English Food (zie een paar dagen geleden) over kip met mosselen. Prima idee. Alleen kan je die mosselen natuurlijk niet geruime tijd met die kip mee laten koken want doorkokende mosselen verschrompelen. Ik zou zeggen kip aanbakken, stoven met witte wijn en tegen het eind mosselen in een andere pan met wat witte wijn openen en erbij. Gebruik dus weinig zout. Wel flink ui, wortel, bouquet garni, peper en peterselie.
Een ander recept was ook interessant. Bruinbrood ijs.
175 gram bruin brood kruimels bruinen in de oven en daarna koelen.
Een halve liter room (wat en gezeur trouwens: "1/2 pint dubbele room + 8 ounces dunne room") opkloppen met 125 gram gele basterdsuiker. Klop er twee eigelen door en een (een? dat moet een drukfout zijn) eetlepel rum.
Spatel het brood erdoor.
Twee eiwitten stijfkloppen en erdoor spatelen.
Koel en dan in de ijsmachine.
Dat gaan we maken. Geen idee hoe het zal smaken...
Diversen nu.
Lidle had merguez in de aanbieding. Dat is Noord Afrikaans.
"Merqueze-worstjes, typisch Spaans gekruid"...
En o ja, ik ontdekte wat.
Als je een mes hebt wat niet superbot is maar wel net te bot om het met de wetstang scherp te krijgen, dan ga je het intensief gebruiken en steeds wetten. Dan lukt het wel om het scherp te krijgen zonder slijpen.
En de Formule 1 gisteren. Heel fraai. En weer Vettel die in paniek vanalles doet wat niet kan of niet mag en dus niks scoort. Gisteren inhalen buiten de baan. Je mag niet eens met vier wielen buiten de baan komen, laat staan inhalen. Zie hier.
En een heel aardig artikel in NRC over Wysysojer. Niet op internet te vinden. Heel oud Nederlands in een enclave in Zuid Polen.
Tot slot The Band.
Hoor hier.
En hier.
En hier.
(Denk niet dat ik zo maar wat neerzet hier; ik heb enorm veel shit, met advertenties waar je op moet wachten, en mindere nummers voorbij laten gaan.)
Hoor hier.
En ja! The band met Ol' Bob hier. Great!
Geen video maar een super klassieker hier.
Is dit met The Band? Nou ja, klassiek en wow. Hoor hier. Zie onder deze foto.
Filmmuziek uit Pat Garret and Billy the Kid, waarin Dylan een rolletje heeft. Ja, én de filmmuziek schreef natuurlijk.