vrijdag 9 maart 2012

Ik weet niet of het wat wordt,


vanavond, want het is later dan normaal want / en dus meer gezopen ook...

Maar goed. Ik dronk ergens een glaasje wijn (en niet alleen daar...). Zeggen ze als ik bestel "Wilt u daar een glaasje water bij?"
Huhh??

Kweepeer, gebakken

Dit was, verdomd, super-enorm lekker. Verdomd.
Kweepeer, rookworst, spekkies, paprika, ketjap.
Wat pindaolie, spekkies...
Rode ui, gemberwortel, knof...
Rijstwijn (Hua tiao)...
Proef; plus wat sambal trassi. Beter dan trassi + lomboks + (later) ketjap, want dan wordt het te zout.
Grote koekenpan, plaatje, hoog vuur, wat pindaolie, partjes kweepeer, bruinen op kant 1, bruinen op kant 2.
In de sauspan ketjap manis en stukkies paprika...
Stukkies rookworst er in opwarmen...

kweepeer, spekjes, rookworst, paprika

Koproer PJ, nu.
Citaat.
koproer (koproer, voorroer)
1> draaibaar verticaal vlak midden onder het voorschip. Zie ook: ondertrekker, beunroer. De term voorroer heb ik slechts éénmaal aangetroffen, maar dan wel in een lesboek voor de binnenvaart.
2> willekeurige constructie, waarmee het voorschip in een bepaalde richting gestuurd kan worden.

Voor alle duidelijkheid: dit hier (alle links hier in een nieuw venster) is wat anders, althans geen koproer van oude binnenvaartschepen.



Die geknikte stang, "rond" het ankerrad, dat is de besturing van het koproer. Je ziet de zwengel waarmee je het kan laten zakken (en omhoog weer is nogal gedoe want dan moet je op de centimeter goed zitten).

Dat roer steekt naar achteren. Zo gebruik je het (naar beneden gelaten) om wind of stroming te compenseren.
Als je er, achteruit varend, mee wilt sturen, dan moet je het laten zakken, en dan moet je het eerst omdraaien, naar voren laten steken. "Naar achteren"...

kipper

OK. Vraag nu. Wat is kipper (zie hierboven) en wat is haddock (zie gisteren en hieronder).

Kipper: hier.

Haddock hier.

Waar zit hem nou het probleem? Dat haddock, kleine schelvis, als kipper, grote haring wordt verwerkt en verkocht...

haddock

Vertelde vanavond ergens dat ik in de buurt van Descartes (waar die vandaan komt) in een rurale herberg zat, een enorme boerderij, prachtig, soort Limburgse (romeinse) boerderij, binnenplaats helemaal klimop...

Vrouw ging niet stofzuigen zolang ik ontbijtte, wilde liever niet koken "want dan doe ik mij best en dan ben ik een halve dag bezig", enfin.

Ik loop na het eerste ontbijt naar buiten en vind een stuk van een vuursteen pijlpuntje. Laat dat aan mevrouw zien, waarop ze zegt Kijkt u eens hier. Ongeveer 500 pijlpunten en bijlen. Blijk ik precies midden in het grootste Europese vuursteengebied te zitten. ± 100 Km onder Tours.

Maar ik vond er iets heel speciaals.
In dat gebied, in die groeven, werden de bijlen en pijlpunten geslepen in spleten in de stenen wand van die groeven. En ik vond een steentje met zo'n spleet er in geslepen, een draagbaar slijpsteentje zeg maar. Voor forsch geld verkocht aan een grote verzamelaar want het bleek uiterst zeldzaam.

Kaas, merk De Goede Marsman

Kaas "De Goede Marsman".
Nou jullie weer...