maandag 2 januari 2012
Soms beredeneer je wat...
Karel van het Reve had het af en toe over tofelemonen (joodse benaming van katholieken) en over chassidimonen. En dat waren dus duidelijk joden. Maar dat woord bestaat helemaal niet. Dus dat heeft hij, "ter compensatie", zelf geconstrueerd.
Dat heb ik dus net zelf bedacht.
Helen Frankenthaler overleden.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En, o ja, stuitte vandaag in ene op een Braziliaans beroemd gerecht waarvan ik nooit had gehoord. Moqueca hier, maar ik kom erop terug.
Uitspraak ongetwijfeld moekÈssuh.
Luik
Die varkenspoot ging gisteren dus alsnog de pan in, uren- en urenlang, op nauwelijks kokend water. Zojuist uitgelekt, ontvet, morgen foto's en commentaar.
Films
Zag de super klassieker High Noon, tenminste dat dacht ik, want het bleek een nep-high noon te zijn, een meelifter op een naam.
Zie de echte hier.
Gomorra. Over maffia, maar een volledig onduidelijk verhaal.
Evita. Ach, tsja... Madonna, o Jezus...
Wordt snel een soort bah-musical.
Aan mijn kop geen Joop van Ellende-gedoe!
Brussel
Recept
Mousse van citroen
Rasp het gele deel van de schil van drie onbehandelde citroenen en pers ze daarna uit. Houd schil (in een plastic zakje) en sap apart.
Klop in een kom vijf eieren stevig op, beetje voor beetje 200 gram witte basterdsuiker toevoegend.
Klop er dan beetje voor beetje 20 gram maizena door, daarna de citroenschil en daarna beetje voor beetje het sap.
Klop er, alweer beetje voor beetje, 250 cc heet, bijna kokend water door, of deels water deels witte wijn (ook heet).
Doe in een sauspan, breng roerend aan de kook en laat zachtjes drie minuten doorkoken, regelmatig roerend.
Haal van het vuur en laat koelen (zet de pan op een rooster); klop een keer per minuut de massa stevig door.
Als de mousse lauw is er een soeplepel crème fraiche doorkloppen en er daarna een zo stevig mogelijk geklopt eiwit voorzichtig doorspatelen.
Laat heel goed koelen in de ijskast, in individuele vormpjes of in een grote vorm.
(Er zijn koks die de massa, vóór het serveren, nogmaals opkloppen en "los" serveren.)
Kan ook met (rode!) grapefruit, maar niet als je last van cholesterol hep.
Mislukte citroenpudding (zoals mijn opa zijn citroenpudding wilde).
Gebruik minder ei en werk er, na het toevoegen van het (niet zo stijf geklopte) eiwit ook redelijk wat gelatine door.
Laat koelen in een grote vorm.
Op de bodem vormt zich een groene gelatineuze laag.
Bordeaux
Ik las in Een goede vader van Franssens (al gemeld?) dat die "tante" (ex van zijn vader) in de Oppenheimer straat woonde, in Groningen dus. In Rozen uit het zuiden wordt die "tante" dikwijls, maar die straat nooit genoemd.
Mail PJ dienaangaande
Ja, de Oppenheimstraat ligt in de zgn. professorenbuurt aan het laatste stuk van de Korreweg. Vanaf de Nieuwe Kerkhof is het minder dan 10 minuten lopen als je tenminste de route door het Jodenkamp kiest.
[Franssens woonde op het Nieuwe Kerkhof, althans op de hoek ervan]
Zag dat Cook&zo een slijpservice heeft.
Ze werken samen met een firma Schneider. (De naam alleen al geeft vertrouwen; Schneider is ook: snijapparaat)
En kleermaker...
Maar bedankt, heb het nodig (uitgeleende verpeste messen).
Uhh, als kookartikelenwinkel is het stukken minder dan die winkel daar op die brug, eind Der Aa straat of hoe heet het.
Als je doorklikt op hun website krijg je een uitleg over hoe ze het slijpwerk doen en geven met foto's erbij een aantal voorbeelden.
Ziet er zeer professioneel uit.
Cook&zo heeft een hele rits winkels in het land dus kun je in veel steden terecht.
"Los Santos Inocentes" staat op mijn verlanglijstje.
Echter niet in Nederland te koop, althans niet bij Bol.com.nl
Mocht je de film toch ergens tegenkomen, dan kopen s.v.p.
Tot morgen
PJ
Doen we!
Namen
(Namen, Luik en Brussel komen -natuurlijk- uit dezelfde pen...)
(Jammer trouwens dat die Bordeaux-jacobsschelp niet op de normale Bordeaux-stenen zit, precies dezelfde als die drie Belgische, maar dan wat meer kleurtjes; erg mooi)
Intro van Los Santos Innocentes ("de heilige ontschuldigen" = de onnozele kinderen) hier.
Het begin hier.
Feest hier
Milana hier.
De essentie hier.