dinsdag 24 januari 2012
Dostojevski, Wiesbaden, Janis Joplin en bakbanaan
De planning eerst maar even.
O wacht.
Mijn hulp in de huishouding kon in ene niet 's ochtends, dus kwam 's middags, dus ik kon niet naar Groningen.
Dus ik kocht geen kaasje in Groningen, dus bij AH wel, dus deze.
Peperduur, maar 35% korting (en dan zijn ze dus beter gerijpt!).
Brugse kaas (geen Blomme), gerijpt in bier.
Nou, best wel lekker.
Planning dus.
Vandaag die witte Chinese paddestoelen (zie verderop) met tofu en -heb ik nog steeds- pannekoekreepjes, in groentenfond.
Morgen kaas, pasta, groenten. Wat precies, geen idee, maar altijd lekker.
Gisteren.
Octopus, pannekoek-reepjes (daar zijn ze weer, maar erg lekker als toegevoegd koolhydraat; maak ze dan wel wat aan de dikke kant) en die pikante uien van de Jumbo.
(Uhh, die uien zijn heerlijk, maar je wórdt er toch winderig van... En niet alleen de hoeveelheid gas, ook de, tsja, samenstelling zeg maar...)
("Koolmonoxide is een reukloos gas". Ja, dat wel ja...)
Maar goed.
Snij octopus, doe de dikke delen eerst in kokend water met iets visbouillonblokje, midden-dikke delen wat later, dunne tot slot vrij veel later.
Dikke delen bijna gaar: afgieten, niet koudspoelen.
Olijfolie, ietsje rode ui, knof...
Laurier, héél korianderzaad, ietsje visbouillonblokje...
Dry sherry, wat heet water, gerookt paprikapoeder, wat Tabasco...
Proef.
Als bijna gaargestoofd: forsch van die pikante ui erbij, heel fijn gesneden.
Gaar = pannekoekreepjes erdoor.
Burp. En later dus ook dorsale burp...
O, wacht, niks info over die witte Chinese paddestoelen (Snow fungus) vandaag, want dat eten we vanavond en dus schrijven we daar morgen over.
(Mijn huisarts zei me vandaag dat mijn bloeddruk zowat perfect was. Ik zeg Ja, sinds ik niet meer naar Foodlog kijk... Zegt ie Nou enkel nog ophouden met naar dat NRC blog kijken...)
Link naar gouden spinneweb trouwens hier (alle links hier in een nieuw venster).
Nog een link.
Chimichurri [tsjiemietsjOErie] hier.
En hier.
Ik ken het en ik ben er niet erg kapot van.
Recept
Noedels van bakbanaan
Pureer de bakbanaan en maak er met "rood maismeel" deeg van, met wat zout en cayennepeper erdoor. Voeg eventueel water toe. Rood maismeel: volkoren maismeel, zeg maar. Gezonde winkel.
Kneed goed door en laat een uur rusten.
Maak er kleine iets platte balletjes van en kook die gaar in bouillon.
Of laat ze gaar worden in de soep waarin ze gegeten worden.
O ja. Verzameld werk KvhReve, deel 6.
Dostojevski was in 1862, 1863, 1865 (toen enige jaren zelfs, als ik het goed heb begrepen) in Wiesbaden.
Eduard Douwes Dekker, Multatuli, leefde van 1879 tot 1887 in Wiesbaden.
Waarom waren ze in Wiesbaden?
(Karel van het Reve stelt deze vraag niet, dat doe ik)
Simpel.
Casino...
Trouwens, pagina 340 van dat deel 6.
"Zelf boeken schrijven is niets, maar in het register van andermans boeken terechtkomen, dat is pas wat".
Kijk. Ik sta in het register van deel 2 van de Reve biografie...
Casino Wiesbaden
Trouwens, hoe kwam ik daar in ene op, op Who the fuck is Alice? (Hoor hier.)
Geen idee. Misschien die Chinese paddo's...
(What y'r been smokin' man?)
En op een of andere manier (What y'r been smokin' man?) moest ik in ene denken aan Janis Joplin.
Heel weinig tubes te vinden, uhh, echte; video, niet plaatje-plaatje. En de minder gelukte nummers sla ik ook over.
Deze hier is mooi. Piece of my heart.
Try hier.
Move over hier.
My baby hier.
Nog lang gezocht, maar niks verder gevonden.
Plaatje-plaatje shit met shit advertentie er over heen...