donderdag 17 november 2011
En vandaag geen vego-flauwekul maar kalfsnier...
Kort gesauteerde (rosé dus) kalfsnier met Pètèk saus (Luikse jeneversaus), friet van Charlottes en gemengde krulsla van de kindervriend ("Past op de kleintjes"). Vond verschillende goede recepten, wat er op duidt dat dit inderdaad een klassieker is. Zie bv. hier (alle links hier in een nieuw venster). O, ennuh die aardappelen in ganzevet bakken, dat doen we natuurlijk niet, komkom. Het is zó al Burp genoeg...
Gisteren die falafel burgers (heel redelijk hoor) met bleekselderij.
Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel...
Sambal badjak...
Bleekselderij-stukkies, ff..., witte wijn...
Kecap manis..., proef.
Frituur Palembang kroepoek (zie hierboven).
Stukkies burger door de bleekselderij enzovoorts.
Kroepoek is trouwens een van die vele woorden in het Indonesisch met een Schwa Germanicus erin, vreemd genoeg. Een stomme -maar dan echt stomme- E. kErupuk, uitspraak tussen keroepoek en kroepoek in. Weer wat geleerd; tErima kasi, dank u wel.
Fraai Jugendstil pand in Luik. Moeten ze in de SketchUp cursus uitsnijden en in vooraanzicht-perspectief plaatsen.
Stamkroeg, hadden ze andere wijn. Sauvignon blanc uit Argentinië. Enorm lekker. Elzasser-achtig vreemd genoeg.
Vandaag donderdag ongepubliceerd recept, morgen gedicht. Maar morgen publiceer ik dat kalfsnier recept en vandaag dus een gedicht, toch?
Achterberg, Voort (1)
Van eiland naar eiland, steeds
kleiner en kaler, over steeds
ruimer en wijder water, tot
in de laatste baai
zich het uitzicht volledig
en eindelijk opent.
In deze volmaakt onverschillige wereld
de zeilen strijken.
Cursus SketchUp
O ja, die Alain Juppé van laatst waarvan ik die brief kreeg, die wás minister van defensie (en ook ooit van milieu en zo) maar die doet nu buitenlandse zaken. Correctie. Nou ja, toch net ietsje ietsje imposanter.
Apart trouwens. Als je hem Googled, en dan naar afbeeldingen gaat, zie je zowat enkel plaatjes van z'n hoofd...
Recept
Meringue
Klop vier eiwitten half stijf met wat zout, wat wijnsteenzuur, iets appelazijn en wat uit een stokje geschraapte vanille.
Klop door, steeds wat poedersuiker toevoegend, totaal ongeveer een kop.
Leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
Vorm met een brede spatel (liefst zo`n ding waar je deeg mee snijdt) de meringues (formaat van een wit broodje wat "puntje" heet) door een schep te nemen, die op het bakpapier te laten glijden en dan strijkend verder te vormen.
Zet de plaat in een oven op 150 graden en zet die oven dan direct op 100 graden.
Als de meringues beginnen te kleuren de ovendeur iets openzetten en de meringues afbakken (tot ze van binnen droog zijn; naald!)
Dan de oven uitzetten en nog een uur met open deur laten staan.
Pel de meringues van het papier en laat verder koelen op een rek.
Meringue Chantilly: serveer met fruit en slagroom.
Woefwoef baas!
Luik
5 uur en ik had honger. At ergens kaaskroketten van abdijkaas (en zag ze later ergens gemaakt met Chimay). Ongelofelijk lekker. Vers geraspte Parmezaan over de schotel. Karaffie rode wijn (fles daarvoor geopend), € 9,30 in een vrij nette tent.
Salade Liègoise
Dat is dus aardappel, boontjes en spekkies.
Zag het ook ergens met lardons (spekkies) en worstjes, wat mijn vermoeden bevestigde dat het verwant is aan die Luxemburgse Bouneschlupp, hetzelfde verhaal maar dan geïntegreerd in een aardappelsoep. Met sperzie- of snijbonen (die laatste in stukkies).
Zag trouwens dat ze er dikwijls ook gekookt ei bij geven.
Kocht Le Soir. Tegenwoordig trouwens een ochtendkrant ondanks de naam. Misschien hebben ze ook een avond-editie. Goeie krant, maar tegenwoordig niet meer in het rijtje Frankfurter Algemeine en Neue Zürcher Zeitung. NRC ook niet meer trouwens...
Zochtocht naar een Franstalige Nero-strip. Nop. Wel Franstalige Kwik en Flupke. Zie onder.
Avond. Krulsla met spekkies, ook een regionale (in weide zin) specialiteit, deze ook nog met gésiers, eendemaagjes. Salade tiède, lauwe salade (spekkies bakken in olie, iets koelen, afblussen (spat!) met azijn en dat over de sla).
Dit is trouwens waar ik die Claret bij kreeg.
Morgen laatste dag, maar ben prima uitgerust en daar gaat het om. 21.00 naar bed, 09.30 eruit.
Fotografeerde heel wat gebouwen en straatmeubilair voor de SketchUp cursus.