donderdag 23 december 2010
Kreeft eerst maar.
Homard
Of dat een langouste was of een homard vroegen ze, die kreeft van gisteren.
Ik moet ogenblikkelijk toegeven dat de foto erg onduidelijk was, en erg op een langouste leek.
Maar het was een homard, mét scharen, die op de foto "afhangen" en alsdus niet te zien zijn.
Langouste
Vreemd. Langoustine, kleine langouste, heeft wél scharen. Maar Spaanse langostinos weer niet...
Maar goed, gisteren kreeft.
Eerst de paddo-risotto.
Boter, sjalot, knof, fijngeknepen stelen kastanjechampignon...
Rijst, roeren, ...
Scheutjes witte wijn, steeds droogkoken.
Paddo fond, schijfjes paddo, versgemalen witte peper, ...
Kreeft nu.
Water, witte wijn, visblokje, anijszaad, venkelzaad, ietsje dillezaad.
Kreeft in het kokende water.
Ff doorpruttelen.
De klauwen zijn het lekkerst. Overigens: eea was ongelofelijk lekker. Verdomd.
Had het net met mense over gemberbolus. Of dat net zoiets als oliebollen maar dan met gember (ipv sukade!) was. Nee.
Ik ken het niet goed, Sefardische recepten wel, Ashkenazische niet zo. Maar het lijkt me iets te zijn, gezien de foto's, in de trant van Baba au rum. Zie gember bolus hieronder.
Ga wel oliebollen maken met gember. Én met sukade? Geen idee.
Sukade, trouwens, daarvoor heb je twee soorten mensen: liefhebbers en haters...
Vanavond stond in de planning mooie tomatensaus met rode wijn en gedroogde tomaat en zwarte olijf etc., naast pasta, maar in ene werd dat idem, maar naast gefrituurde aardappelstukjes. Tsja.
Uhh, ik probeerde in een lege zoutmolen korianderzaad te stoppen, om te malen dan dus, nop. Deed dat zaad nu in een lege pepermolen. Perfect.
Volgende proef = komijnzaad in lege zoutmolen.
Zag Hotel Rwanda. Wow.
Dat is de Afrikaanse Killing Fields.
"De VN zijn in het land. De wereldpers kijkt toe." Sure.
Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Overigens, iets klopte er niet. Die tiepo van dat hotel, de echte dan dus, die bleek dus niet helemaal fris te zijn, zoiets.
O ja, gisteren alweer een all time high. En alweer bijna 10%+ in vergelijking met de vorige, van twee dagen geleden.
En we hadden in de 30 afgelopen dagen 8.502 bekeken pagina's...
Ik wor nog beroemp.
Link. Auping. Auping? Ja, de historische collectie! Hier.
Prima initiatief hoor. Maar deed me aan iets denken.
Ooit gereageerd op een contact-advertentie. Kreeg een straalbezopen vrouw aan de telefoon met, wat dies meer zei, huilende kindertjes op de achtergrond.
Auping heette ze. Ik zeg "Dan hep je zeker een goed matras". Ja. Maar ze heette vanzichzelf anders en was van die matrassen-keizer gescheiden.
Nou ja.
Behalve die mandarijnenpartjes op de vensterbank leg je er ook de schillen om te drogen.
Bewaren in een goed sluitend potje.
Waarvoor?
Vissoep. Voor de smaak en voor de kleur.