dinsdag 16 november 2010
Pizza! Pizza! En PVV...
Tsja, want eten van gisteren over, maar ja, verstandiger dat tot morgen te bewaren want morgenvroeg oogarts in Stad (zo noem je Groningen hier) en dus middag + avond ipv ochtend + middag werken morgen.
Ennuhh, vandaag tijd om mooi te koken? Niet echt... Zeer ingewikkeld verhaal eindelijk op papier, over het verschil tussen (Photoshop) Kleurbalans en Kleurkanalen. Achteraf gezien simpel hoor. Kleurbalans werkt op de kleur, Kleurkanalen op de plek waar die of die kleur zit.
En je kan boeken doorkijken wat je wil (bieb, grote boekhandel) of zoeken op het web, áls je al iets vindt is het dat soort geneuzel waar je aan voelt dat de schrijver het niet heeft begrepen.
Het is gewoon de "knack" van de esentie van "de plek waar de kleur zit". Simpel, maar niemand heeft het door.
Mooie film trouwens, The Knack. maar wie kent die nog (en ik bedoel niet die vetkoppengroep)...
Je wordt er wanhopig van...
Nou ja. Pizza Margherita (pizza De Roy van Zuydewijn, dat hep je niet, gelukkig niet zeg) opgeleukt met ansjovis, zwarte olijven, en ui + pepperoncini + knof door de ansjovisolie gehaald.
Een ding zal ik missen als Super d B hier in het dorp weg is: die uitstekende mooi opleukbare Margharita pizza's van 60 cent (zestig cent...).
En morgen moet ik aan die oogarts natuurlijk vertellen dat ik door dezelfde oogchirurg ben geopereerd als prinses Margharita, jawel. Verrijp. [Fout! Zie volgende dag!]
Recept
Gevulde fazantenborst
Snij de borsten in het platte vlak open en vul met rauwe ham.
Bak snel aan beide zijden bruin in hete boter.
Kruid met peper en zout.
Laat kort verder garen, op hoog vuur eerst en met grofgesneden witlof erbij, de witlof regelmatig omscheppend en de borsten draaiend.
Laat gaarstoven op laag vuur met wat bouillon erbij (schraap de aanbaksels los) en wat appelazijn.
Slechte foto, maar wel interessant. Niet met fazant maar met patrijs.
Ennuh, had het met J. over dat erg lange stoven van witlof onder die kip (search the blog op witlof), ja, witlof kan heel erg lang maar ook heel kort, zie recept hierboven. En zelfs rauw natuurlijk. Search the blog op cabrales.
Gisteren zie hierboven, Quorn, rijst, paprika.
Arachide olie, Quorn (stukjes zonder flauwekul) bakken, uit.
Eventueel wat extra olie, sjalot, knof, gemberwortel.
Rijst, ff meebakken, kippebouillon.
Paprika en Quorn erdoor.
Op smaak brengen met die Kung Po saus (zie hieronder) en met hoisin.
Serveer er (rauw) die met sojasaus enzovoorts gemarineerde ananas van laatst bij. Zie nog een foto verder.
Kung Po, ook wel Kung Pao (wat me verbaast want pao komt uit het Portugees en betekent brood. Denk aan ba(k) pao).
Kok Robin nu.
Die boomoren die zo wit zijn aan 1 kant, dat zijn judasoren. Die groeien in gematigde, koelere klimaten. De chinese boomoren zijn een ander soort, die groeien juist in een warme klimaat. Maar bij de toko liggen ze alletwee onder dezelfde naam in de schappen. Op de begeleidende foto in mijn post staan ze alletwee.
Maar ja, nou zijn die witte weg... O nee! Wacht! Ik keek niet goed!
Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ho-fen staat ook op die site trouwens, hier.
Recept, toe maar
Gevulde groenten
Gevuld met gehakt
Maak hoh-gehakt aan op de gebruikelijke manier.
Vul er halve paprika´s mee, eventueel van die langwerpige lichtgroene of rode (waarvan je het steeluiteinde heeft afgesneden en door die opening de paprika hebt leeggehaald en weer vult).
Of tomaten of uien (kapje eraf etc.) of aubergines (kapje eraf in de lengte) of courget (idem) of uien.
Tomaat, aubergine en courget droogdeppen van binnen.
Aubergine van binnen met flink zout bestrooien, 10 minuten laten liggen, het zout goed wegspoelen en de aubergine droogdeppen / -knijpen.
Goed warm laten worden in de oven.
Gebruik liefst een hoge ovenschotel, zo´n aardewerken met een geribbelde buitenzijde.
Gevuld met gehakt en rijst
Bak in olijfolie ui aan, dan knoflook erbij, kruiden, Surinaamse rijst kort meebakken en dan de rijst met bouillon erbij gaar laten worden.
De rijst moet goed droog zijn.
Af laten koelen, mengen met gehakt en daarmee de groenten vullen.
In de oven.
Met sojasaus en sambal etc. gemarineerde ananas. Search the blog op ananas.
Nog even over dat Spaanse lied, en die tube.
Nu staat hier onder Liedjes, als tweede link, de gecorrigeerde tekst, zie twee keer rood. Dank JP!
Ennuh, ook dank voor je opmerking dat TintA de Toro correct is omdat het niet tinto, rode wijn, betreft maar een druivensoort.
Dank ook voor je boekentip. Ik ga die in de volgende (over een week) les gebruiken.
Links
Landscape / Let us travel hier.
Anton Pieck is lelijk (Karel van het Reve had af en toe een angstdroom dat hij ondergedoken zat bij mensen die iets van Pieck aan de muur hadden hangen), maar de website is nóg lelijker: hier. Maar goed, Sinterklaas hier.
Dus in feite steunen nu die twee brede smilers op ontucht. Vandaar die brede smile?
"Oewahaha Maxime, lekker toch, ontucht!" Slrppppp!
Oh! Laatste nieuws!! Vijfde PVVer in opspraak hier!!!
Zie ook hier.
Verhagen, Rutte: waar drijven jullie op, met de nadruk op drijven?
Otto, mijn buurman, zei "PVV? Door de plee!"