dinsdag 29 juni 2010
Markt Groningen en nog zo wat
Eerst maar even gisteren.
Ghee, gemberwortel, knof, sjalot, heet pepertje zonder pitjes.
Bruin en geel mosterdzaad, gebroken piment, laurier.
Witte wijn, wat medium sherry en flink Worcestershire.
Proef.
Frituur dunne schijfjes bakbanaan op grote hitte, kort.
Pocheer kwartel-ei'tjes in spul zie hierboven.
Breng op smaak met (echte) Franse mosterd, roer er tauge door, blijf even roeren op hoog vuur, breng op smaak met citroensap.
Serveer met de bakbanaan.
Vanavond rattes (zie eerder in blog; die Franse aardappeltjes), witlof en Elisabeth (Elizabeth?) Cheddar. Althans zo heette die kaas vroeger, maar nu niet op Google te vinden. Foto zie na recept hieronder. Gebruikte het veel om mooie varkenshaas van de grill te gratineren, en dan met port-sjalot-gembersaus...
(Jaaaaren geleden dat ik witlof gekookt gegeten heb, ik bedoel: wel rauw in salade met cabrales en noten, dat wel. Met ook room en in Malaga geweekte rozijnen.)
Recept
Camembert met Pernod
Camembert à la Bresse (uit Brest?), zo vond ik het, maar het zou me niet verbazen als dat à la braise, van de BBQ moet zijn. Wat ook uit het recept volgt.
Een Camembert uit het spanen doosje nemen, plastic verwijderen en ook papieren etiketten van het doosje trekken.
Wat takjes tijm in het doosje, de kaas erop, weer wat tijm, een scheut Pernod erover en het doosje sluiten.
Met een tang het doosje in het haardvuur houden en wachten tot het doosje zowat is verbrand.
Op een schaal leggen, walmende en andere zwarte delen verwijderen en smullen maar.
(Die Cheddar)
Zag gisteren de twee andere, 3 en 4, films op die Haanstra DVD, De stem van het water. De derde is ook heel erg mooi. Een doop in Spakenburg, touwtje springen op die donker geverfde klompen met die spitse puntjes omhoog. Volendam, Urk, de vissersvloot toen, de "bruine vloot", schitterend. Lijnvissen, netvissen... Ongelofelijk dat het allemaal echt is, niet gespeeld. Al die klederdrachten zonder dat het klompendanserig wordt. Een momentje slechts (3e? 4e? deel) dat het gestuurd is, maar dat hindert niet: in de kerk kijkt men verschrikt richting lawaai van het dumpen van het spul voor de dijk die de haven gaat afsluiten.
Deel 4 is ook erg mooi maar anders, meer een goede documentaire. Arnemuiden, haven, schepen, prachtig. Ringsteken...
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier.
Uhh, ik moest uitleggen wat het verschil is tussen oogrijm en oorrijm.
Nou, simpel. Oorrijm "oort" maar oogt niet. "Achter op het plaatsje / Fluit opoe graag vivace". Dat oort, maar oogt niet als rijm. En oogrijm "oogt" maar oort niet. Een uiterst stuitend voorbeeld van oogrijm was vroeger te vinden op de etalage van een fietsenwinkel in, hoe kan het bijna ook anders, Nijkerk. "Elke cliënt / Is onze vriend".
Markt Groningen
Kocht eerder "chilivlokken" (yuppentaal voor platgedrukte gedroogde pepers) mét zaadjes, en bedacht ooit bij gebruik dat een klein voorraadje idem zonder pitjes, voor in sauzen en soepen, welkom zou zijn. Bij deze dus.
Vond weer van die verse, nou ja, redelijk verse, dadels in zo'n derde wereld doosje. Geen herkomst vermeld maar dat is Iran en dat laten ze misschien om bepaalde redenen maar weg. Zal als het donker is kijken of ze licht geven...
En heb ik dat hier ooit gemeld of ben ik dat hier volkomen vergeten? Hierboven een empanada (brooddeeg, deze gevuld met runder-stoofvlees, maar er is ook varken, kip, hoh etc), zuid Amerikaans, in Spanje zouden ze het empanadilla noemen, verkleinwoord, want daar is empanada een grote pastei, maar goed, hoe dan ook, ik kocht empanada's op de Grote Markt in Groningen, bij de kraam van Sabrosos. Enorm lekker, dat weet ik zonder het geproefd te hebben, want gemaakt door de Venezolaanse schat Z. Ontmoette ze maanden geleden, maar ja, dat was op weg naar schouder-operatie, en verder vergeten dus.
Kocht ook geiten-schenkel. Ik zag donkerrode schenkels met een bordje Lamsvlees, ik zeg Hebt u geitenvlees, jawel, daar, ik zeg Maar daar staat lamsvlees, Ja, maar als we geitenvlees schrijven dan koopt niemand het.
Himalaya zout. Rotszout natuurlijk, in de Himalaya hep je weinig zee, maar oorspronkelijk uit zee, dat kan niet anders, en in de loop der tijden gevuld met smakelijke mineralen. Deze nog niet geproefd maar dat zwarte lava-zout van laatst wel. Op een gebakken ei. Enorm lekker, echt enorm lekker.
Kocht bij de betere Turk ook zongedroogde tomaat (en ja dat is natuurlijk echt zongedroogd, was laatst discussie over, echt zongedroogd om de simpele reden dat dat in dat soort landen de goedkoopste manier van drogen is)(dus) en stopte die tomaten meteen in olijfolie voor zes maanden afzondering, eerste maand elke week forse kloppen op de pot (luchtbelletjes verjagen) en daarna maandelijks.
Je wordt wat ouder en krijgt meer geduld. Dit najaar weer "groene" (heel verse) kastanjes op honing. Maanden...