maandag 28 juni 2010
Eerst maar even
de eerste Australische ruimtevaarder, Marc Webber.
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster).
Recept
Bruine bonen met rijst, "BB met R", Surinaams
Gebruik gelijke gewichten aan bonen en vlees, en de helft aan rijst.
Week de bonen en kook ze half gaar.
Bak in boter op hoog vuur blokjes varkensvlees en/of kip rondom bruin, en voeg dan op half-hoog vuur gesnipperde ui en knoflook toe.
Laat even staan, af en toe omroerend.
Voeg stukken tomaat toe en laat weer even staan, weer af en toe omroerend.
Kruid met (cayenne)peper, zout en laurier.
Roer om en voeg flink wat vlees- of groentenbouillon toe.
Roer de aanbaksels van de bodem van de pan, roer alles goed om en laat aan de kook komen.
Voeg de uitgelekte bonen toe en laat, met een deksel op de pan, de bonen op laag vuur gaar koken.
Voeg, als de bonen gaar beginnen te worden, Surinaamse rijst toe en fijngehakt selderijblad.
Laat doorkoken tot de rijst gaar is.
Voeg eventueel wat water toe.
Met lente-ui of zo, hier. Lekker hoor!
Is een recept wat de richting op gaat van risi bisi (met doperwten; vergelijk het Franse riz cantonais, = idem + gekookte ham + safraan) en meer nog als, hoe heet dat Italiaanse recept van rijst met bonen of kekers ook weer, o ja, pasta e fagiole en pasta e ceci.
Nog meer bb met r hier.
Gisteren tweede AH 4 stuks € 9,- hap.
Vandaag tauge in mosterdsaus met gepocheerde kwartel-eitjes. Bakbanaan ook, maar het kan zijn dat ik daar (deels?) iets separaats van maak, subsidiair een knabbeltje voor bij de film vanavond.
Trouw, vandaag, Moestuin en keuken zijn als een orkest, over Alain Passard, door Karen Meirik. Hier.
Ze heeft het over navets, "een in Frankrijk erg populair knolgewas". "Navetten". Maar hoe kan je, miljaar, in een grote landelijke krant over groenten een hele pagina volschrijven terwijl je niet weet dat navets gewoon meiknolletjes zijn?! Die je hier gewoon op de mark kan kopen in plaats van "vervang door radijs" (sic). Tsjongejongejonge...
Erg lekker geglaceerd, lekkerder dan geglaceerde wortel.
Recept
Calzone, Italië, "sok", ook in Frankrijk, "Chausson". Nou ja, sok, meer zo'n sokkige pantoffel. Kan ook zoet zijn.
Vorm een pizza, beleg een helft tot iets van de rand, bevochtig de vrije rand, sla de pizza dicht en druk de rand goed vast.
Gaatje in prikken ter ontluchting.
Calzone met spinazie en Ricotta
Met spinazie en daarop Ricotta dus, dat dachten jullie al!, en met geroosterde pijnboompitten daar weer op.
Serveren met wat geroosterde pijnboompitten eromheen.
Ongelofelijk mooie film gisteren, De stem van het water. Haanstra. Werkelijk fantastisch.
Vier films op die CD trouwens, Spiegel van Holland (mwuh; urenlange waterweerspiegelingen in zwartwit met veel effectbejag), De stem..., en twee nog niet gezien, En de zee was niet meer en Delta phase 1.
De stem ingesproken door Carmiggelt, en Koolhaas heeft er ook iets mee te maken gehad. Prachtig, die palingvisser (zie de foto's), "een beroep wat je niet doorgronden ken". Dikke en dunne paling door mekaar: "kerkevolk". Wadvissers, prachtig. Visveiling, uiterst fraai. Aankomst Sinterklaas met ijsbreker, grandioos.
De watersnoodramp... Vrouw die iedereen verloren heeft behalve een kindje, in het ziekenhuis, kan ze niet bij komen, leest brief aan dat kind voor...