zondag 1 november 2009
Vanallus maar weer
Recept
Stoofperentaart
Roer 100 gram bloem zacht met 100 gram witte basterdsuiker.
Werk er, heftig klopend, een voor een twee eieren doorheen, wat limoen-rasp en -sap, wat zout, daarna 100 gram bloem (zoveel mogelijk voorzichtig erdoor spatelen; zeef de bloem dus boven het mengsel) en bakpoeder.
Vet een springvorm in, bestrooi bodem en wand met paneermeel; bekleed bodem en wand van de vorm met deeg en vul met kleine stukjes stoofpeer (of harde handpeer).
Bak 45 minuten op 180 graden.
Post van C1.
Ah, nou begrijp ik de verwarring. Wat jij Cydonia noemt heet al ongeveer 25 jaar Chaenomeles, de sierkwee. Bloei vroeg in het voorjaar, vaak gemene stekels! Heel ander blad, niet zo prachtig fluwelig als van de echte kwee. [In mijn ogen is trouwens geen fruitboom mooier dan de kwee: hij loopt extreem vroeg uit, het frummelblad is dan zilvergrijs (dat is de beharing). De bloei komt veel later, als het blad zich al helemaal ontwikkeld heeft (net als de mispel trouwens). Grote witte bloemen. "Plant hem onder je slaapkamerraam, dan kun je op de bloemen neerkijken" zei een beroemde britse tuindame ooit, en ze had wel gelijk. De late bloei heeft bovendien als voordeel dat ze niet gauw door nachtvorst worden aangetast. Maar dit terzijde]. De sierkweeën behoren tot het repertoir van de plantsoendiensten - blijven lekker laag, mooie en vroege bloei (alles tussen rood en wit) als er nog geen blad is, makkelijk "in toom te houden" Dat wil zeggen door plantsoenwerkers genadeloos te snoeien.
Af en toe krijgen de taxonomen het op hun heupen en hernoemen een heel geslacht. Tuiniers en kwekers vinden dat verschrikkelijk, moeten ze weer aan nieuwe namen wennen. Dat is dus ook met Cydonia en Chaenomeles gebeurd.
Ja, plantsoenendienstplant, inderdaad.
En wat dat hernoemen betreft: inderdaad vreselijk. Ascleps schijnen nu officieel niet meer te bestaan maar Apocynaceae te zijn. Ik bedoel: daarin geschoven.
Had ik eindelijk Deuterocohnia in m'n kop zitten, veranderde dat in iets nog ingewikkelders.
Deuterocohnia sp. VU Amsterdam.
Erg leuke planten; grote bollen (als ze oud zijn) van minuscule bromelia'tjes.
Ken je trouwens die spaanse film "El Sol del Membrillo"? (The quince tree sun). Over een schilder die een heel seizoen bezig is het kweepeerboompje in zijn (Madrileense?) stadstuin te portretteren. Achter hem wordt zijn huis door de welbekende Polen verbouwd, een bevriende schilder komt met hem filosoferen over hun studietijd en de schilderkunst, voorjaar zomer en herfst verglijden - en de schilder werkt stug door. In de herfst helpen de Polen hem een plastic afdak boven de boom de maken. Mooie, zeer rustige film.
Prettig weekend (als je daar aan doet)
C(1)
Nee, ken ik niet maar ga er achteraan. Mooi verhaal!
Nee, aan weekend doe ik niet. Behalve als die instelling verstoord wordt door de F 1 zoals vandaag.
Recept (de stoofperen zijn op)
Stoofvlees met ontbijtkoek, Limburg
Snij ontbijtkoek (gemberkoek!) in dunne plakken en laat drogen.
Maak stoofvlees met ui, wortel en prei, en gekruid met in ieder geval tijm en laurier.
Gebruik liefst als kookvocht deels pils en gebruik flink vocht.
Bind het vocht met de in kleine stukjes gesneden koek (die lossen op na even).
Proef op peper en zout.
Roer er eventueel zilverui`tjes door.
Lijkt een beetje op zoervleisch; zoet gemaakt en dan azijn erdoor.
Reibekuche, ook zoiets Limburgs dat noordelijker onbekend is; gefrituurde koeken van rösti-spul gebonden met bloem.
In Arnhem een Dick Ket tentoonstelling, tekeningen. Ket is een van mijn favorieten.
Museum hier (nieuw venster) maar echt functioneert die site niet en als het me langer dan vijf minuten kost om van Ket wat plaatjes te zien van die tentoonstelling, dan klik ik weg.
Is een spash site (full screen Flash) dus dat functioneert niet in Google. Arnhem heeft de grootste Ket verzameling, organiseerde eerder al Ket tentoonstellingen, maar als je een Google op Dick Ket doet staat dat museum niet op de eerste pagina...
Ket had dezelfde hartafwijking als Fernandel (die had het veel minder): spatelvormige vingertoppen en blauwe nagels.
Nog even wat over Karel, Verzameld Werk deel 1, Ongebundeld werk 1932 - 1958. 1945 - 1949: soms een hint van hoe hij later zou gaan schrijven. Eerste stukje wat zowat volledig KvhR is: Heine en Poesjkin, 1949.