zaterdag 3 januari 2009
23-12
Iemand geïnteresseerd in ‘n handeltje ?
Deze prachtige broden, zeker een halve meter lang, de grote, en veel mooier dan je op de foto kan zien krijg ik, als onverkocht gebleven, gratis. In Nederland moet dat, als deco, toch wel 5 of 10 Eu. Op kunnen leveren. En ik vind wel een vrachtwagen die eens in de maand op Nederland rijdt.
Gisteren uitgenodigd in de auberge. Bavette, platte buikspier van rund, Nederlands? Perfect en mooi saignant.
Friandise, ook typisch voor de Kerst
Krant. Twee château’s St.-Emillion die in 2006 in classificatie omhoog gingen naar Grand Cru Classé cq Première Gr Cr Cl maar dat om onduidelijke redenen niet op hun etiket mochten zetten mogen dat nu wel.Pavie-Maquin en Troplong-Mondot.
Marsepein gemaakt
Krant. Prijzen per 900 liter vat.
2007
Rode Bordeaux 900-1000
Bx supérieur 1050-1250
Côtes 900-1250
Médoc 1800-2100
St ; Emilion 3100-3400
Satellites (omgeving) 2100-2300
Graves 1200-1500 (dat is weinig maar er zijn enkele Ch’s die erg goed zijn en niet per vat verkopen)
Sauternes 6000-6300
Bergerac rood 690-750 (ondergewaardeerd)
Monbazillac 2300-2500
en appeltaart
2008
Bx rosé en claret1000-1100
Bx wit 1100-1350
Entre-Deux-Mers 1200-1350
Graves wit 1600-1800
Idem supérieur 2000
Bergerac droog (wit neem ik aan) 900-950
Berg rosé 700-780
Côtes de Bourg 950-1000
PJ : maigre consolation (zonder lidwoord dus), een schrale troost; Retour aux sources, terug naar de bron dus.
Vijgenjam gekocht, “oud Frans recept”, vijgen, geconcentreerd druivensap, citroensap. Erg lekker.
Deed me aan de betere Turk denken waar ze ook vijgenjam hebben. En Pekmez, druivengelei; erg lekker op brood of op kaas, vooral op çiftlik, tsjIEftliek, oude feta zeg maar.
Oliebollen proefgebakken, sukade meegenomen
Vanmiddag x-rays en echo’s, in een kliniek waar ze het Franse voetbal- en rugby-team als klant hebben, wat aan de prijs te merken was.
Gescheurde pees en een pees die niet op z’n plek zit rechter schouder; linker elleboog drie peesontstekingen.
Daarna terrasje, whisky...