zaterdag 8 november 2008
Beste Claudia,
Met fruit 'op' suiker bedoel ik de verhouding aandeel fruit:suiker. Normaal pak ik fruit:suiker = 50:50. Maar sommig fruit zoals appels en druiven, bevatten al veel suikers en dan pak ik 60:40.... Maar als het een tijd goed gekookt heeft, dan laat ik wat druppels op een koud bord vallen, en kijk of de jam opstijft.
Ik gebruik nooit pectine of geleermiddelen om jam of gelei te maken, maar doe dat altijd met gewone suiker.
Ik gebruik wel gelatine-blaadjes om bv. paling of rog in de 'aspic' te maken (paling ingelegd in azijn/citroen-zure stevigvaste gelei met wat peperbolletjes en een pili-pili erbij...)
Je zult ook wel eens terleurgesteld geweest zijn in wat verkocht werd als 'sappige lekker mandarijntjes' en thuis blijken ze te droog en niet pittig. Nou, dan maken 'madarijntjes-marmelade' ! Zeker op een getoaste boterham heerlijk. Als er een goede aanbieding is, maak ik ze ook van goede mandarijntjes. Dan is het nog altijd goedkoper dan dure 'Real English Marmelade"!
Marieke, uut ut land van 'Ons bin zuunig'