(Hier vindt ge het eerste deel ons hazenavontuur)

Het in stukken kappen
En als uw haas in zijn ‘bloten’ voor u ligt, hoe kappen/snijden we hem in stukken. Ik doe dat zoals ge ziet op onderstaande foto. Zo geleerd van mijn maman, en misschien doen anderen dat anders.
Tips:
1. De achterpoten kap ik van elkaar; het is een bovenbil die een echt ‘piece de resistance' is op uw teloor
2. De voorpoten moet ge zorgvuldig met veel vlees afsnijden; snijdt om het schouderblad heen !
3. De ribbenkast in tweeën kappen en de nek apart afkappen. Aan deze haas zit geen kop, maar die moogt ge gerust meebraden, nadat ge slokdarm etc verwijderd hebt en de bek goed gespoeld.
4. De rug; het dilemma dus. Ik ga voor de filets. Die kunt ge mooi uitsnijden met een scherp mes, en daarna zeer voorzichtig ontvliezen.
Het braden
Een haas mag niet vers zijn maar moet verstorven zijn. Zelfs adelijk; na drie dagen stinkt hij aangenaam. Droog de braadstukken af, en braadt ze mooi bruin in hete boter. Ze vooraf een nacht marineren in rode wijn met wat selderij, peetjes, ajuin, gekneusde peperbollen en laurier is prima. Als alles mooi is aangebraden, doe alle stukken in de braadpan, en vul een glas cognac. Proef of de cognac nog goed is, en gooi het over te haas en flambeer hem.
Doe daarna een halve of hele fles goede rode wijn erbij of zeef de groenten uit de marinade en doe die er bij. Doe er een klein teentje knoflook bij en wat peperbollen. Er zijn tientallen variaties. Op de site van de Nederlandse Jagers Vereniging vindt ge hier diverse recepten.
Uw menu
Begin met een zeer licht voorgerechtje. Bijvoorbeeld wildpastei, maar dan drie verschillende, maar dan echt kleine stukjes, gegarneerd met wat uiencompote. Dus meer een amuse dan voorgerecht. Daarna de haasmedallions, die ge bakt als tournedos en die zeker als de haas een paar dagen oud zijn, zeer mals zijn. Dan daarna met passende groenten, maar dat kent ge zelf wel, de gebraden haasbouten serveren (vergeet de choux de Bruxelles niet; uw Hollandse spruiten). Ik heb liever een gekookt patatje erbij dan frieten, en sluit af met een licht nagerechtje. En als laatst een koffie met een schone cognac, en voor de heren een handgerolde longfiller.
Uw Marieke, die van het goede leven houdt…