zondag 28 september 2008
Marieke, zuurkool
Maarten spreekt alweer over zuurkool.
Mijn maman maakte ze vroeger zelf, van gesneden witte kool en dan de melkzuurbacterie erbij in een Keulse pot. ‘Choucroute’ zeggen de Fransen en de lekkerste komt uit de Elzas, maar ook de Duitsers zijn specialisten, en die doen er ‘Schweinehaxe’ of ‘Eisbein’ bij.
Kent gij werkelijk geen hoofdletters schrijven?? Ik corrigeer me de pleuris.
Mooie link trouwens hier (alle links in nieuw venster).
Ik maakte zuurkool in Spanje. Enkel Savojekool (het moet eigenlijk met half witte half Savoje). En ik gebruikte weinig zout en veel karnemelk.
Dit is Mariekes zuurkool
Ik moet denk ik maar een keer langskomen...
Dit hieronder is stamp, gemaakt op de Cristina, een Stijlsteven, waarop ik veel heb gewerkt, met Deense en Duitse en Zwiterse kindertjes. Ze noemden me af en toe Maister.
Cristina
Ik maak ze op de Elzasser manier. Week wat jeneverbessen in jonge klare en doe ze bij de zuurkool. Doe er ook een scheutje Gewuerztraminer bij. Leg eerlijke boerenverse worst (doorprikken, dan verrijkt het vet de smaak van de choucroute) er op en een paar schellen spek of ham. Gewone vastkokende patatjes er bij serveren. Een goede mosterd voor op het vlees en de rest van de Gewuerztraminer in uw glas.
De smaak van uw choucroute wordt zeer beïnvloedt door het weer. zeker als er een koude regen tegen uw ramen klettert en de wind giert om het huis en de kachel snort, dan smaakt de choucroute het best.
Dit ruikt naar Bommel...
Mooi recept hier, als pie.
Ge kunt natuurlijk altijd vragen of uw gebuurs met een waterslang tegen de ramen spuiten...