woensdag 23 juli 2008
Marieke: "Lekkere veulentjes"
Delhaize is mijn lievelingswinkel, maar ik spring ook regelmatig bij den Colruyt binnen, die nog altijd een zeer sober concept hanteert, met goede prijzen. Gisteren kreeg ik hun folder,
en daar stonden enkele aanbiedingen in voor paardenvlees. Hollanders filosoferen graag over het annexeren van Vlamingen, waarbij de laatsten erg dankbaar zouden moeten zijn om tot Holland te mogen behoren. Paardenvlees geeft mooi aan waarom dat nooit zal gaan. De frictie tussen Vlaanderen en Holland kan vergeleken worden met die tussen Denemarken en Duitsland. Vraag een Deen of hij Engels of Duits verkiest in een gesprek, en hij zal u onmiddellijk duidelijk maken dat hij zich als Angelsaks ziet. Holland zou beter geannexeerd worden door Duitsland. Ze zingen dan ook zelf met tranen in de ogen, dat ze van Duitschen Bloed zijn.
Duits betekent hier niet "Duits" maar Diets, Nederlands.
En voor we verder gaan Marieke: Tom (slagerij Zuidhorn) verkoopt ook paarden- en veulenvlees. Dat zijn noodslachtingen. Springpaard met gebroken poot of zo.
Ik kan begrijpen dat je gewone slachtpaardenvlees niet eet, maar dit vlees niet?
"Een paard is een nobel dier" zeggen ze. Maar wat heeft dat met eten te maken?
Die Arabische paardenfokkers zijn dol op paardevlees...
Doet me denken aan toen ik eens chef de partie was op Jumping Amsterdam. Voor de bobo's. Margriet en bijbehorende oren, Regilio Tuur (later in de bak), en diverse Arabieren. Ik moest ook de borrelhapjes-uitgifte controleren. Kwam er zo'n in lakens gehuld tiepe aan die informeerde of er geen varkensvlees in de bitterballen zat. Zegt dat jochie wat daar werkte, na een blik op de doos "No sir! Horse meat!". Op Jumping Amsterdam...
Trouwens nog wat, over die avond. Ik kreeg aangeleverd lamskoteletjes met oesterzwam in varkensnet.
Paardenvlees dus. Heerlijk gezond. Pittig van smaak. Bij ons vindt ge dan ook nog paardenslagers, die mals veulentjesvlees aanbieden. Of paardenmelk (zeer goed voor kindjes met allergieën) te koop aanbieden. De chocolatier David Maenhout uit Knokke heeft een bonbon op de markt gebracht op basis van paardenmelk. Bijzonder was ook de smaak vroeger op de markt in Brugge waar een frietkot stond, waar de frieten in paardenvet gebakken werden.
Hier (Alle links hier in nieuw venster.)
Uhh, dat was helemaal niet zo speciaal Marieke. De beste kotten bakten vroeger in paardevet.
De Nederlandse eetcultuur kenmerkt zich door een te ver doorgedreven politieke correctheid. Dat houdt in dat men vogelrichtlijnen misbruikt om de landbouw en de visserij het leven onmogelijk te maken. Het is werkelijk met zeer grote ogen dat wij Vlamingen kijken naar de wijze waarop ge uw unieke mosselcultuur laat vernietigen.
Volledig mee eens!
Ik peins dat de andere mossellanden in hun vuistje lachen bij zoveel onnozelheid. Bij ons in Vlaanderen plaatsen we nog steeds de mens boven het dier. En daarom eten we ook paarden, en zijn we wellicht barbaren in Hollandse ogen. Een leuk artikeltje over de laatste paardenslager in Holland vindt ge hier Maarten!
Doet me denken aan deze recepten.
Ben een mooi recept met paardevlees kwijt. Was iets van lendestuk met o.a. kaneel.
Paardebiefstuk met ui
Bak paardebief rondom snel bruin in boter, en laat dan op lager vuur garen.
Haal uit de pan en houd warm.
Bak flink uienringen in de pan iets bruin, giet er een scheut droge witte wijn bij, roer de aanbaksels los en laat even stoven met peper, zout, laurier, kruidnagel en wat foelie.
Bind door er stukjes beurre manié door te roeren (door elkaar geprakt 50/50 bloem en boter) en warm er de biefstuk in op.
In Japan eten ze het rauw
Paardenbief met cidersaus
Maak zoetzure champignons (zie onder).
Maak Cidersaus (zie onder).
Giet er, als het vlees rondom in boter gebruind is, flink wat bouillon bij, laat aan de kook komen, en gebruik het merendeel dan, in plaats van bij het vlees, in de cidersaus.
Laat de cidersaus snel inkoken met stukjes rode paprika erbij, terwijl de biefstuk regelmatig gedraaid wordt op laag vuur; voeg eventueel wat bouillon toe.
Breng de cidersaus op smaak met iets appel-azijn.
Serveer de biefstuk met de saus, gebakken krieltjes en de zoetzure champignons.
Frankrijk, waarmee we het dus niet eens zijn
Zoetzure champignons (Russisch) zie hier.
Cidersaus
Bak in iets olijfolie wat fijngesnipperde ui en knoflook kort aan op niet te hoog vuur.
Kruid op laag vuur met zout, zwarte peper, Szechuan peper (verwijder de langere steeltjes), piment, geel mosterdzaad, iets kruidnagel en iets foelie.
Giet er flink cider bij (sec), laat aan de kook komen en laat dan op laag vuur trekken met stukjes gedroogde vijg (beter: hele gedroogde mini-vijgjes, maar die zijn
bij de betere Turk alleen rond februari te koop & soms bij Super de Boer).
Laat, na 20 minuten sudderen, fors inkoken met flink bouillon.
Proef op peper en zout, en of er misschien wat appel-azijn door kan.
Serveer bij gebraden vlees (gebruik dan eventueel de jus van het
vlees in de plaats van de bouillon).