vrijdag 6 juni 2008
Filosofie over ijs (IJs 2)
Ter compensatie van al die bonen, laatst.
(Eerste aflevering van deze serie zie hier; alle links hier in een nieuw venster)
NTC-blog (zie link CuliBlogs): rabarber-ijs.
Lijkt me een enorm goed idee.
350 rabarber, 250 suiker, 200 water, 200 room. + kaneel, waar ik mijn twijfels bij heb.
Abrikozen-yoghurt ijs.
Toen ik in Utrecht werkte bij De Minnarij lieten we dat in opdracht maken. Enorm lekker. Recept: geen idee, maar maak gewoon als yoghurt-ijs met fruit, lijkt me.
Tomaten-ijs
Ja, natuurlijk. Als je ergens jam van kunt maken dan kan je er ook ijs mee maken.
Tomatenjam: Portugal; doçe de tomate.
Zelfde verhaal als met die gedroogde pruimen. Holsteiner Pflaumenmus = jam ervan, ik maak er ijs van.
Klassiek koloniaal Indonesisch: vanille-ijs met bolletjes gember.
Lijkt op klassiek-Engels: meloen met gemberpoeder erover. Weet niet waarom. Maar dat het bij mekaar smaakt dat is zeker, want ik had ooit meloenijs met gember en dat was fantastisch; beetje gemberpoeder en misschien ook wat stroop er doorheen, bolletjes ernaast...
Dit is vanille-ijs met gember erdoor.
Volgende aflevering zie hier