dinsdag 6 mei 2008
Calabrië
want daar gaat S. naar toe.
Eerst een toevoeging (woensdag).
Eetclub Italiaans hier; Bresaola! (alle links in nieuw venster).
En hier.
Foto's hier.
Pizza hier.
Bottarga hier.
Algemene en goede site hier.
Gaf hem een lijstje mee.
Salame Calabrese, lijkt meer op (droge) Chorizo maar lekkerder:
Maar wat zie ik, S.: ze hebben er ook Salciccia Calabrese:
Mooie site over dat soort producten hier,
En ze hebben sopressata
Wat is dat? Ik ken sobrasada uit Spanje, maar dit is, ondanks de naam, iets heel anders. [Bij nader inzien zal sopressata wel zoiets betekenen als van boven geperst; sobreasada: bovenop (het fornuis) gebakken.]
Sobrasada is smeerbaar spul, los verkocht of in een worstvel, maar dat vel is dan wel tijdelijk, want je moet het koel bewaren en snel eten.
Uhh, hoe meer ja naar Italië trekt (Mallorca) hoe meer het op die "worstachtige" Calabrische sopressata gaat lijken. Maar ja, warmer klimaat...
Sobrasada: meng fijn gemalen doorregen spek met de helft van het volume daarvan aan mager fijn gemalen varkensvlees en/of lamsvlees.
Kruid met zout, flink half-pikant paprikapoeder, oregano en eventueel knoflook.
Doe het mengsel, goed aangedrukt tegen de bodem, in een skillet (een kleine hoge gietijzeren pan) en zet op zo laag mogelijk vuur waarop een vlamverdeler. Het hoort op de hoek van een houtfornuis.
Laat met een goed sluitend deksel op de pan een uur of zes staan.
Laat afkoelen voor gebruik.
Variant met Mexicaans chorizo-worstvlees: gebruik flink knoflook, en ook wat komijn.
Meng wat witte wijnazijn en/of cider door de massa.
Goed. Lijstje.
Lokale pesto?
En eten ze op vrijdag-avond polenta alla baccalà op het dorpsplein?
Wat vroeg ik nog meer? O ja, gedroogde pepers.
En, o ja, of ze daar moeflon eten. Muflone.
Hier bij Tom.
En natuurlijk, dat vergat ik, wat ze daar voor wijnen en apéritifs en likeuren hebben...